ypeks

Με μία σκληρή ανακοίνωση νωρίς το πρωί της Τετάρτης, το τουρκικό ΥΠΕΞ, διά στόματος του εκπροσώπου του Hami Aksoy εξαπέλυσε πυρά κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, με αφορμή δηλώσεις του κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Καλούμε τον Προκόπη Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορα της πατρίδας μας. Να αποφεύγει δηλώσεις που δεν ταιριάζουν στο αξίωμά του και προκαλούν ένταση» είπε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, σε συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος είπε τα εξής:

«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι έχει χρέος να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο, άρα και το Δίκαιο της Θάλασσας. Το Δίκαιο της Θάλασσας τη δεσμεύει γιατί, ασχέτως του αν έχει προσχωρήσει ή όχι στη συνθήκη του Modego Bay, είναι γνωστό ότι αυτή η συνθήκη είναι δεσμευτική δεδομένου ότι παράγει πλέον- λόγω του αριθμού των κρατών που έχουν προσχωρήσει – γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που είναι δεσμευτικοί για όλους. ‘Αρα η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι όταν παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει και υποχρεώσεις που έχει απέναντι και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί οι παραβιάσεις αυτές αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και νομίζω ότι ήταν σαφές αυτό το οποίο συναποφασίσατε με τον κ. Κοτζιά, χθες, ότι δηλαδή όλες αυτές οι προκλήσεις θα έρθουν σε όλα τα διεθνή fora και ιδίως στα fora της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

O κ. Hami Aksoy αναφέρθηκε και στο κάψιμο της τουρκικής σημαίας σε διαδήλωση της Χρυσής Αυγής.

«Πριν από λίγες ημέρες οργανώθηκε διαδήλωσε εναντίον της χώρας μας όπου έκαψαν την τουρκική σημαία. Ζητάμε τη σύλληψη των δραστών και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

zougla.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Άτρωτος ο Μαράβας, μέσα από μια μεγαλειώδη νίκη! Δεν βρέθηκε ακόμη η «Αχίλλειος πτέρνα» του (βίντεο/φωτό)

«Άτρωτος» τελικά αποδείχτηκε για άλλη φορά και στην 3η κατά σειρά εκλογική μάχη, για την κ…