farmakeia01-mesa-666x399
Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική ετοιμάζει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με αιχμή του δόρατος την ελάφρυνση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στη δαπάνη για τα φάρμακα.
Σε συνέχεια της παροχολογίας που ξεκίνησε από την αρχή του χρόνου και επειδή διανύουμε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελάφρυνση των ασφαλισμένων στη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

Το διακύβευμα για την κυβέρνηση δεν είναι μεγάλο, καθώς οι όποιες υπερβάσεις στους δημόσιους προϋπολογισμούς μετακυλίονται εδώ και χρόνια στις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του clawback, οπότε η προσφιλής πρακτική της “κοινωνικής πολιτικής” εις βάρος των ιδιωτών θα αποδώσει και πάλι. Αυτή τη φορά, όμως, οι εταιρείες αντιστέκονται σθεναρά και πιέζουν για πλαφόν στο clawback και μείωση των ποσοστών επιστροφής.

Τι θα περιλαμβάνει η υπουργική απόφαση που θα δοθεί σε διαβούλευση

Η υπουργική απόφαση που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στην φαρμακευτική πολιτική θα έπρεπε πριν από το Πάσχα να είχε ολοκληρωθεί, ώστε να δοθεί για διαβούλευση στους εμπλεκόμενους φορείς, αμέσως μετά.

Ωστόσο, ακόμη συντάσσεται κι η αγωνία των εμπλεκόμενων στην αγορά φαρμάκου έχει κορυφωθεί. Οι παρεμβάσεις, ωστόσο, που μέχρι στιγμής θεωρούνται δεδομένες και για το λόγο αυτό τις γνωστοποίησε κι ο ίδιος ο Ανδρέας Ξανθός, αφορούν κυρίως τη μείωση της ιδιωτικής συμμετοχής στη δαπάνη για τα φάρμακα.

Ειδικότερα:

  • μείωση στη συμμετοχή θα προκύψει από την μείωση της διαφοράς μεταξύ τιμής αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ με την τιμή λιανικής, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη διαφορά την οποία θα επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος
  • θα υπάρξει κίνητρο μεγαλύτερης διείσδυσης των γενοσήμων με μεγάλη μείωση της συμμετοχής σε όσους επιλέγουν γενόσημα φάρμακα, που μπορεί να φτάνει ακόμα και τη μηδενική συμμετοχή.
  • όσα γενόσημα έχουν συμμετοχή 25%, αυτή θα μειωθεί στο 20%
  • σε ότι αφορά τα πρωτότυπα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας εξήγγειλε ότι μπορεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων να μειωθεί και εκεί σημαντικά.
  • το ποσό που ο ασθενής θα καλύπτει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής, δεν θα
    μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 20 ευρώ ανά σκεύασμα.

Πως θα ελεγχθεί η υπέρβαση της δαπάνης στα φάρμακα και ο όγκος των συνταγών;

Σίγουρα τα παραπάνω θεωρούνται σημαντικά για μια κυβέρνηση που θέλει να ελαφρύνει τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα από την επιβάρυνση της ιδιωτικής δαπάνης για τα φάρμακα, καθώς το τελευταίο διάστημα προκύπτουν αυξανόμενες έρευνες που αποδεικνύουν ότι τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν γονατίσει από τις δαπάνες υγείας.

Πόσο, όμως, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μπορεί να υπερβεί την μόνιμη αδυναμία της να ελέγξει τις δαπάνες, μέσω του ελέγχου του όγκου των συνταγών; Εκεί η ιστορία έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει έλεγχος, ούτε ελεγκτικοί μηχανισμοί, ώστε να τηρηθούν οι οδηγίες που έχουν δοθεί προς τους γιατρούς.

Αρα για μια ακόμη φορά, τη διαφορά θα πληρώσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις οι οποίες βλέπουν με τρόμο, ήδη από το πρώτο δίμηνο του 2019, την υπέρβαση της νοσοκομειακής δαπάνη για τα φάρμακα να εκτοξεύεται στο 47% σε σχέση με τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό.

Πηγή:iatropedia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…