puppie-choise2

Αφού βρήκατε την ράτσα του σκύλου που σας ταιριάζει δεν μένει παρά να τον αποκτήσετε. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ενέργειά σας αυτή θα πρέπει να είναι ευρέως αποδεκτή από όλα τα μέλη της οικογένειας καθώς τα κουτάβια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και αντιλαμβάνονται αμέσως μια εχθρική συμπεριφορά, πράγμα που μπορεί να τους οδηγήσει μέχρι και στην κατάθλιψη.

Αν επιλέξετε μέσα από μία γέννα στην οποία υπάρχουν 4 με 5 κουτάβια καλό θα ήταν να γνωρίζετε μερικά πράγματα που θα σας βοηθήσει να έχετε μια καλύτερη κρίση για την επιλογή σας.

Ξεκινώντας πρέπει να πούμε ότι το κουτάβι ως την συμπλήρωση των 8 εβδομάδων είναι απαραίτητο να μείνει με την μητέρα του και τα αδέρφια του, δεδομένου κιόλας ότι μετά από την 3η βδομάδα αρχίζει και αντιλαμβάνεται το περιβάλλον γύρω του. Μερικές μέρες αργότερα δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα αλλά όπως είπαμε ποτέ πριν τη συμπλήρωση των 8 εβδομάδων καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει αργότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Η κυριαρχία είναι ένα ενστικτώδες στοιχείο που κάνει κατάλληλο ένα κουτάβι για τις περισσότερες δουλειές και το καθιστά ως το πιο πολλά υποσχόμενο σε σχέση με τα αδέρφια του.

Μερικοί τρόποι για να αντιληφθείτε αυτό το ένστικτο είναι οι εξής:

Όταν βρεθείτε με όλα τα κουτάβια μακριά από τον χώρο που έχουν ως «φωλιά», αφήστε τα λίγη ώρα να εξερευνήσουν τον χώρο και στη συνέχεια πάρτε ένα μπαλάκι και ρίξτε το προς μια κατεύθυνση, τα κουτάβια που θα τρέξουν πρώτα προς αυτό είναι και τα πιο κυρίαρχα, αυτό θα σας βοηθήσει να απομονώσετε τα υπόλοιπα που δεν θα δείξουν και τόσο μεγάλο ενδιαφέρον.

Από τα κουτάβια που έχετε ξεχωρίσει, πάρτε το καθ’ ένα ξεχωριστά στην αγκαλιά σας. Αυτό που θα παραμείνει πιο ήρεμο χωρίς να εκδηλώσει σημάδια φόβου(π.χ. να τρέμει) ή επιθετικότητας είναι και το πιο κατάλληλο, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο μια έμφυτη κοινωνικότητα.

Ένας άλλος τρόπος είναι πιάσετε το καθ’ ένα ξεχωριστά και να το γυρίσετε ανάσκελα, το κουτάβι θα προσπαθήσει για λίγα δευτερόλεπτα να επανέλθει στην αρχική του θέση. Αυτό που θα παραιτηθεί πιο γρήγορα από την προσπάθεια σημαίνει ότι θα σας δεχθεί ευκολότερα ως αρχηγό του.

Για να εξετάσετε την κροτοφοβία ένας απλός τρόπος είναι να πάρετε δύο μεταλλικά αντικείμενα π.χ. μπολ, και να τα χτυπήσετε μεταξύ τους δημιουργώντας ένα θόρυβο, τα κουτάβια που θα σοκαριστούν λιγότερο είναι και τα πιο κατάλληλα. Προσοχή, ο θόρυβος δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατός ή πολύ κοντά στα κουτάβια δεδομένου ότι προσπαθούμε να ελέγξουμε το μέγεθος κροτοφοβίας και όχι να δημιουργήσουμε κάποιο πρόβλημα.

Το κουταβάκι που θα περάσει επιτυχώς σε όλες τις δοκιμασίες είναι και το καταλληλότερο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα υπόλοιπα κρίνονται ακατάλληλα, τα περισσότερα κουτάβια είναι συγκρατημένα μπροστά στους ξένους και έτσι η ηρεμία τους μπορεί να είναι επιφυλακτικότητα και όχι δειλία, απλά τα κουταβάκια που εκδηλώνουν έντονες φοβίες ή είναι ιδιαίτερα επιθετικά (ειδικά αν πρόκειται για σκύλο-φύλακα) καλό θα ήταν να τα αποφύγετε.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής καλό θα ήταν η αγορά σας να γίνει από έναν γνωστό ή αξιόπιστο εκτροφέα ή κτηνίατρο. Φυσικά και στις δύο περιπτώσεις το σκυλάκι θα πρέπει να συνοδεύετε από τα απαραίτητα έγγραφα, όπως τα μητρώα που δείχνουν το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό αλλά και τα pedigree. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα πρέπει να το ελέγξετε για να μην πέσετε θύμα απάτης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν και οι περισσότεροι όταν αποφασίσουν να πάρουν ένα σκύλο επιλέγουν να είναι κουτάβι και όχι έναν ενήλικο σκύλο, θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχει τίποτα το κακό στην αγορά ενός ενήλικου σκύλου, αντιθέτως έχει πολλά πλεονεκτήματα όπως το ότι δεν θα αντιμετωπίζετε προβλήματα καθαριότητας, δεν θα έχετε την φασαρία της προσεκτικής διατροφής που χρειάζεται ένα κουτάβι και για όσους έχουν αυξημένες υποχρεώσεις αποτελεί ιδανική επιλογή καθώς ο χρόνος που χρειάζεται να αφιερώσει κανείς σε ένα κουτάβι είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που χρειάζεται για ένα ενήλικο σκύλο.

Πηγή: Dogscity.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Δ. Τρικκαίων: Διαβούλευση για άλλα 20 εκ.€ σε έργα αντιπλημμυρικά, επιχειρηματικότητας, κοινωνικής στήριξης

Με τη δεύτερη φάση της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ο Δήμος Τρικκαίων συνεχίζει …