may

(φωτό:AP)

Είναι πιο πιθανό η Αγγλία να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου παρά το ΗΒ να επανενταχθεί στην ΕΕ, σύμφωνα με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι

Είναι πιθανότερο η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο παρά το Ηνωμένο Βασίλειο να επανενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, διαβεβαίωσε η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι μια αυστριακή ταμπλόιντ εφημερίδα.

«Τι θεωρείτε πιο πιθανό να συμβεί: η Αγγλία να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, ή να επανενταχθεί η Βρετανία στην ΕΕ;» ρώτησε δημοσιογράφος της Kronen Zeitung τη Μέι.

«Φυσικά, είναι πιο πιθανό να κερδίσουμε το Παγκόσμιο Κύπελλο!», απάντησε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Τερέζα Μέι έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, όπου οι 27 ομόλογοί της την προειδοποίησαν ότι εάν το Λονδίνο δεν κάνει περαιτέρω συμβιβασμούς ως προς το διμερές εμπόριο και τα σύνορα με την Ιρλανδία μέχρι τον Νοέμβριο, είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία.

40 αντάρτες στις τάξεις των Τόρις

Ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε ότι υπάρχουν τριάντα ως σαράντα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων που ανήκουν στο κόμμα της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι, τους συντηρητικούς, και μπορεί να καταψηφίσουν το σχέδιό της για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πράγμα που σημαίνει η Μέι θα δυσκολευτεί πολύ να επιτύχει την έγκρισή του από το κοινοβούλιο.

Ο Ντέιβις δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Huffington Post ότι υπάρχει ένας πυρήνας στελεχών των Τόρις — τον χαρακτήρισε «σκληρό σαν βράχο» — που ανήκει στο European Research Group (ERG), μια ομάδα που επιδιώκει πιο σκληρό Μπρέξιτ κι είναι έτοιμη να καταψηφίσει το σχέδιο της Μέι.

Το ΗΒ πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ την 29η Μαρτίου 2019, αλλά ελάχιστα είναι σαφή για το πώς μέχρι τώρα. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής ολοκληρωμένη συμφωνία ανάμεσα στα μέρη για την έξοδο και αντάρτες στο Συντηρητικό Κόμμα της Μέι απειλούν να καταψηφίσουν όποια συμφωνία φέρει η κυβέρνηση, αν καταφέρει να κλείσει κάποια.

Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Εργατικοί, το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, έχουν όλα εξαγγείλει δημόσια ότι θα εναντιωθούν στα σχέδια της πρωθυπουργού για το Μπρέξιτ.

Εάν καταψηφίσουν τη συμφωνία 40 μέλη των Τόρις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Μέι δεν θα διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο για αυτή. Αυτό θα καταστήσει πολύ πιο ισχυρό το ενδεχόμενο η Βρετανία να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ή να προκηρυχθούν νέες πρόωρες εκλογές, ή ακόμη και να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα.

«Κάθε ομάδα σε οποιοδήποτε κόμμα έχει διαφορές, εγώ, και ούτω καθεξής», τόνισε ο Ντέιβις. Όμως, με δεδομένο ότι οι Εργατικοί «θα καταψηφίσουν» την πρόταση της Μέι, ο αριθμός των ψήφων που θα κρίνουν το αποτέλεσμα «είναι μάλλον μικρός, είναι βασικά περίπου μια δωδεκάδα άνθρωποι». Ο «πυρήνας» του ERG είναι «πολλαπλάσιος από αυτόν. Δεν είμαι καν μέλος του ERG. Είναι πιθανόν 30 ως 40» μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, συμπλήρωσε.

Ορισμένοι οπαδοί του σκληρού Μπρέξιτ θεωρούν ότι οι προτάσεις της Μέι επιτρέπουν στην ΕΕ να διατηρήσει τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος της οικονομίας της Βρετανίας, κατά συνέπεια αντίκειται στον διακηρυγμένο της στόχο το ΗΒ να αποχωρήσει από την Τελωνειακή Ένωση και την Ενιαία Αγορά.

Ερωτηθείς ποιος θα ωφεληθεί πολιτικά εάν οι ψηφοφόροι που τάχθηκαν υπέρ του Brexit αισθανθούν προδομένοι, ο Ντέιβις απάντησε «οποιοσδήποτε θελήσει να παίξει το λαϊκιστικό χαρτί ότι οι ελίτ σας εγκατέλειψαν. Κάποιος λαϊκιστής, στην άκρα δεξιά η στην άκρα αριστερά».

news247.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Ολοκληρώθηκε η παράδοση- παραλαβή & η συγκρότηση σε Σώμα του νέου ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Πύλης

Από το απερχόμενο ΔΣ του Εμπορικού Συυλόγου Πύλης, εξεδόθη η κάτωθι σχετική ανακοίνωση …