egkyos1

Υπάρχουν διάφορες μορφές υποστήριξης προς τις μητέρες στην Ελλάδα. Όλες οι παροχές -σε είδος και σε χρήμα- είναι ανταποδοτικές, δηλαδή χορηγούνται σε ασφαλισμένους.

  • Άδεια μητρότητας – επιδόματα μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας): την άδεια μητρότητας δικαιούνται οι άμεσα ασφαλισμένες εργαζόμενες μητέρες κατά τη διάρκεια της οποίας λαμβάνουν το επίδομα μητρότητας.
  • Ειδική άδεια μητρότητας – ειδική παροχή προστασίας μητρότητας: η ειδική άδεια μητρότητας έπεται της άδειας μητρότητας και έχει διάρκεια έως 6 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι μητέρες που είναι ασφαλισμένες στον ΕΦΚΑ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, η οποία χορηγείται από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
  • Επίδομα μητρότητας ανασφαλίστων: εάν είστε εργαζόμενη μητέρα που δεν δικαιούται το επίδομα μητρότητας του ΕΦΚΑ και έχετε χαμηλό εισόδημα, δικαιούστε το επίδομα μητρότητας ανασφαλίστων, το οποίο χορηγείται από το τμήμα κοινωνικής πρόνοιας των Δήμων.
  • Γονική άδεια: ένας από τους δύο γονείς δικαιούται μειωμένο ωράριο εργασίας για τους 30 ή 18 μήνες που ακολουθούν τη γέννηση ή την υιοθεσία.

Σημειώνεται ότι το επίδομα μητρότητας και η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας παρέχονται μόνο στις φυσικές μητέρες.

  • Άδεια μητρότητας και επίδομα μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας): για να λάβετε το επίδομα μητρότητας πρέπει να έχετε πραγματοποιήσει τουλάχιστον 200 ημέρες ασφάλισης τα δύο τελευταία χρόνια που προηγούνται της πιθανής ή πραγματικής ημερομηνίας του τοκετού.

Επίσης, το επίδομα αυτό καταβάλλεται υπό τον όρο ότι δεν εργάζεστε κατά τη διάρκεια των 56 ημερών που προηγούνται της πιθανής ημερομηνίας του τοκετού και των 63 ημερών που έπονται της γέννησης του παιδιού (δηλαδή τις 119 ημέρες της άδειας μητρότητας).

  • Ειδική άδεια μητρότητας – ειδική παροχή προστασίας μητρότητας: για να σας χορηγηθεί η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας θα πρέπει να δικαιούστε το επίδομα μητρότητας.
  • Επίδομα μητρότητας ανασφαλίστων: η παροχή αυτή δεν βασίζεται στις εισφορές κοινωνικής ασφάλειας. Εξαρτάται από το εισόδημα (όριο οικογενειακού εισοδήματος: 586,94 ευρώ το μήνα). Δεν θα πρέπει να έχετε εργαστεί για 42 ημέρες πριν και μετά τον τοκετό.
  • Γονική άδεια: ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις με την «άδεια μητρότητας».

Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που η εργαζόμενη μητέρα δεν κάνει χρήση του δικαιώματός της για λήψη άδειας φροντίδας τέκνου, ο εργαζόμενος πατέρας δικαιούται να ζητήσει εφαρμογή του δικαιώματος αυτού.

Οι παροχές μητρότητας κατά κανόνα φορολογούνται.

  •  Επιδόματα μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας): το επίδομα χορηγείται από το Τμήμα Παροχών Ασθένειας της τοπικού υποκαταστήματος του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) του τόπου κατοικίας σας, όπου πρέπει να προσκομίστε συγκεκριμένα δικαιολογητικά.
  • Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας: την ειδική αυτή άδεια με διάρκεια έως 6 μήνες δικαιούνται οι μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στον ΕΦΚΑ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα.
  • Βοήθημα μητρότητας ανασφαλίστων: δικαιούστε 440,10 ευρώ (220,10 ευρώ πριν γεννήσετε και 220,10 ευρώ αφού γεννήσετε). Θα πρέπει να κάνετε αίτηση περίπου 9,5 μήνες προτού γεννήσετε.
  1. Παροχή – Επίδομα μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας)
  2. Διάρκεια παροχής – 119 ημέρες (56 που προηγούνται του τοκετού (επίδομα κυοφορίας) και 63 που έπονται (επίδομα λοχείας))
  3. Ύψος παροχής- 50% του προβλεπόμενου ημερομίσθιου της ασφαλιστικής κλάσης της ασφαλισμένης, συν το επίδομα τέκνου της τάξης του 10% του ανωτέρω ποσού για κάθε παιδί.
  4. Ελάχιστο ποσό: τα 2/3 των αποδοχών.

 

  1. Παροχή – Ειδική παροχή προστασίας μητρότητας
  2. Διάρκεια παροχής – Έως 6 μήνες
  3. Ύψος παροχής – Ποσό ίσο με τον νόμιμο κατώτατο μισθό

 

  1. Παροχή – Γονική άδεια
  2. Διάρκεια παροχής – 30 μήνες μετά τη γέννηση ή την υιοθεσία (μειωμένο ωράριο κατά 1 ώρα) ή 18 μήνες (τους πρώτους 12 μειωμένο ωράριο κατά 2 ώρες) και τους υπόλοιπους 6 μήνες μειωμένο ωράριο κατά 1 ώρα)
  3. Ύψος παροχής – Χωρίς μείωση αποδοχών
  • Ανταποδοτικού χαρακτήρα παροχές: παροχές οι οποίες βασίζονται στις εισφορές του ασφαλισμένου.
  • Αίτηση για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας
  • Βεβαίωση εργοδότη για ειδική παροχή προστασίας μητρότητας

Πληροφορίες για τις δύο παροχές στις ιστοσελίδες http://www.oaed.gr/eidike-paroche-prostasias-tes-metrotetas και http://www.oaed.gr/sychnes-eroteseis-epidomata-paroches

Ο παρακάτω σύνδεσμος καθορίζει νομικά τα δικαιώματά σας, δεν αποτελεί ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν αντιπροσωπεύει την άποψη της Επιτροπής:

  •  Ο Συνήγορος του Πολίτη εξετάζει υποθέσεις που αφορούν την προστασία των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της λοχείας και της άδειας φροντίδας τέκνου.

Εκδόσεις και ιστοσελίδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Ενιαίος Φορέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ)

Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων

Αγίου Κωνσταντίνου 8

10241 Αθήνα

ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ: +30 210 6783661

Ιστοσελίδα: http://www.efka.gov.gr

Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)

Διεύθυνση Ασφάλισης

Τμήμα Διμερών Συμβάσεων και Εφαρμογής Κοινοτικών Κανονισμών

Εθνικής Αντίστασης 8

17342 Άνω Καλαμάκι

ΕΛΛΑΔΑ

Τηλ: +30 2109989000

Ιστοσελίδα: http://www.oaed.gr/

Τηλεφωνικό Κέντρο ΟΑΕΔ 11320

Δευτέρα έως Παρασκευή 8:30 π.μ. έως 2:30 μ.μ.

Πηγή: ergasiakanea.eu

Load More Related Articles
Load More In Εργασία - Απασχόληση
Comments are closed.

Check Also

Θ. Χήρας από Πύλη: Σας καλώ σε μια νέα πορεία με γνω΄ση, σύνεση και όραμα, στηρίζοντας μια παρουσία με μέλλον, όραμα & αξίες(βίντεο/φωτό)

Την κεντρική του ομιλία στην Πύλη, μπροστά από τον χώρο του εκλογικού του κέντρου, πραγματ…