kina-e-1319

Την απόφαση να κλείσει προσωρινά το προξενείο της στην Σμύρνη πήρε η Κίνα μετά την ένταση που δημιουργήθηκε στις σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Άγκυρας, αναφέρεται σε ανακοίνωση της κινεζικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

Η κινεζική πρεσβεία στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι το γενικό προξενείο της χώρας στη Σμύρνη έκλεισε από τις 28 Φεβρουαρίου επικαλούμενη επισήμως «γενικές ρυθμίσεις» όσον αφορά τις προξενικές δραστηριότητες. Η ανακοίνωση για το κλείσιμο του γενικού προξενείου, που υπήρχε στη Σμύρνη από το 2015, έγινε μέσω γραπτής δήλωσης που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Πρεσβείας της Κίνας στην Άγκυρα στις 28 Φεβρουαρίου.

«Η κινεζική πλευρά αποφάσισε να διακόψει προσωρινά τη λειτουργία του Γενικού Προξενείου της Σμύρνης από τις 28 Φεβρουαρίου 2019 ως μέρος των γενικών διευθετήσεων σχετικά με τις πρεσβείες και τα προξενεία της στο εξωτερικό» αναφέρει η δήλωση. Σύμφωνα πάντα με την κινεζική πρεσβεία, «η απόφαση ελήφθη βάσει διαφόρων παραμέτρων όπως η αποτελεσματικότητα και η ομογενοποίηση των πόρων της».

Πρόκειται για μια αντίδραση του Πεκίνο για τη στάση της Άγκυρας, και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσωπικά, όσον αφορά το ζήτημα των Ουιγούρων. Οι Ουιγούροι είναι τουρκογενής μειονότητα που ζει στην αυτόνομη επαρχία της Σιντσιάνγκ στην Κίνα, την οποία η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι την καταπιέζει το Πεκίνο.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, είχε απευθύνει έκκληση προς τις κινεζικές αρχές να απελευθερώσουν «όσους κρατούνται παρανόμως» και να κλείσουν «τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις φυλακές» στην αυτόνομη περιοχή Σιντζάν-Ουϊγούρ. Αργότερα το Πεκίνο προέβη σε διάβημα προς την Άγκυρα για τις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αφορούσαν την ύπαρξη στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους Ουιγούρους.

Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι στην περιοχή δρουν αυτονομιστικές οργανώσεις των Ουϊγούρων που έχουν διασυνδέσεις με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τον Αύγουστο του 2018 εκπρόσωποι του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχαν δηλώσει ότι έχουν στην διάθεση τους «αντικειμενικά στοιχεία» που επιβεβαιώνουν ότι στα στρατόπεδα που υπάρχουν στην επαρχία Σιντζάν ενδέχεται «να κρατούνται παράνομα» έως και ένα εκατομμύριο Ουϊγούροι. Στη συνέχεια η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ πρότεινε να σταλούν παρατηρητές στην περιοχή αυτή, εκφράζοντας την ανησυχία της για την κατάσταση που υπάρχει εκεί.

Πηγή:topnews.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…