TURKEY-USA-ERDOGAN

(Turkish President Tayyip Erdogan sits during an interview with Reuters in Manhattan, New York, U.S., September 25, 2018. REUTERS/Andrew Kelly (File: 2018-09-26T143045Z_1106625568_RC1F47D5EDF0_RTRMADP_3_TURKEY-USA-ERDOGAN.JPG )

Επιδεικτική άρνηση των αρχηγών σχεδόν {LF}όλων των κομμάτων να παραστούν {LF}στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ταγίπ Ερντογάν, που επισκέπτεται αύριο το Βερολίνο

Η απάντηση του εκπροσώπου της καγκελαρίου ήταν λιτή. «Η καγκελάριος δεν θα πάρει μέρος στο επίσημο δείπνο, αυτό συμβαίνει κατά κανόνα» είπε ο Στέφαν Ζάιμπερτ χθες για την επίσημη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία από αύριο μέχρι το Σάββατο. Πράγματι, κατά κανόνα, η καγκελάριος προσκαλείται μεν, αλλά δεν παίρνει μέρος στα επίσημα δείπνα του προέδρου της Δημοκρατίας – μόνη εξαίρεση αποτέλεσε το δείπνο προς τιμήν της βασίλισσας της Βρετανίας Ελισάβετ.
Η Μέρκελ θα έχει δύο συναντήσεις με τον Ερντογάν την Παρασκευή και το Σάββατο, πριν μεταβεί ο τούρκος πρόεδρος από την Κολωνία, όπου θα εγκαινιάσει το τζαμί της Ditib με μία εικοσάλεπτη ομιλία, στην Αγκυρα.
Ωστόσο, αυτή η απουσία της καγκελαρίου πήρε πολιτική διάσταση γιατί συνδέθηκε με την επιδεικτική άρνηση των αρχηγών σχεδόν όλων των κομμάτων – Πράσινοι, Φιλελεύθεροι, Αριστερά, Εναλλακτική για τη Γερμανία – να παραστούν στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του δύσκολου επισκέπτη από την Αγκυρα. Είναι πολύ νωπές οι επιθέσεις του Ερντογάν με κατηγορίες περί «ναζιστικής Γερμανίας» και οι φυλακίσεις αντιφρονούντων, μεταξύ αυτών και αρκετών με γερμανική υπηκοότητα, μολονότι οι περισσότεροι αποφυλακίστηκαν εσχάτως για να ανοίξει ο δρόμος της επίσκεψης Ερντογάν στη Γερμανία.
Στο επίμαχο δείπνο του προέδρου της Δημοκρατίας Σταϊνμάγερ θα παραστούν ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς (SPD) και ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ (CDU). Ο Σολτς που δέχτηκε την περασμένη εβδομάδα τον τούρκο ομόλογό του Μπεράτ αλ Μπαϊράκ διαβεβαιώνει ότι ο Ερντογάν δεν έρχεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια. Και ο Αλτμάιερ τονίζει ότι εκτός από τους παραδοσιακούς δεσμούς της Γερμανίας με την Τουρκία και τους περίπου τρία εκατομμύρια μετανάστες τουρκικής καταγωγής στη Γερμανία, η Τουρκία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος. Στην επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία στα τέλη Οκτωβρίου θα έχει μαζί του 80 κορυφαίους μάνατζερ της γερμανικής βιομηχανίας.
Ο Ερντογάν θέλει «επανεκκίνηση» της σχέσης με τη Γερμανία και την Ευρώπη. Αισθάνεται απομονωμένος μετά την ανοιχτή κόντρα με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και τη σύγκρουση με τη Ρωσία στον πόλεμο της Συρίας, ενώ βαθαίνει η οικονομική κρίση της Τουρκίας. Καθρέφτης της κρίσης είναι η ελεύθερη πτώση στην ισοτιμία της λίρας, που έχασε ήδη 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου. «Καταλύτης ήταν η συνεχώς εντεινόμενη επιρροή της κυβέρνησης στις αποφάσεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και η προώθηση ημετέρων του Ερντογάν σε θέσεις – κλειδιά» λέει στο Ρόιτερ ο οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας DZ Bank Στέφαν Μπιλμάιερ.
Η κυβέρνηση του Βερολίνου πιστεύει ακράδαντα ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και της Ευρώπης να καταρρεύσει η Τουρκία. Τη χρειάζεται και ως ανάχωμα σε ένα απειλούμενο νέο κύμα εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία, εγκλωβισμένων στην Ιντλίμπ. «Η Τουρκία είναι για μας και για την Ευρώπη σημαντικός εταίρος. Ενδιαφερόμαστε για μια οικονομικά και πολιτικά σταθερή και δημοκρατική Τουρκία. Αλλά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι παγωμένες και προς στιγμήν δεν τίθεται ζήτημα να ανοίξουν ή να κλείσουν κεφάλαια» εξήγησε ο Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ».
Απαιτείται μια νέα «σχέση κοινών συμφερόντων», οικονομικών και γεωστρατηγικών, υποστηρίζει ο Χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της μόνιμης κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών της γερμανικής Βουλής Νόρμπερτ Ρέντγκεν. Η ένταξη στην ΕΕ, ακόμα και η «προνομιακή σχέση» με την Τουρκία που ήθελε παλαιότερα η Μέρκελ, προϋποθέτει μια κοινή βάση αξιών – δημοκρατία, ελευθερία, κράτος δικαίου -, από τις οποίες η Τουρκία του Ερντογάν έχει απομακρυνθεί πολύ. Και είναι άγνωστο εάν και πότε θα επιστρέψει.
«Το δικαστήριο θα αποφασίσει για τον αμερικανό πάστορα»
Η τουρκική Δικαιοσύνη και όχι οι πολιτικοί θα αποφασίσει για την τύχη του αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον, δήλωσε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερ, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε για το θέμα που έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Αγκυρας: «Πρόκειται για θέμα της Δικαιοσύνης. Ο Μπράνσον κρατείται με κατηγορίες για τρομοκρατία. Στις 12 Οκτωβρίου θα υπάρξει νέα ακρόαση και δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσει το δικαστήριο».
Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε υπονοήσει πως ο πάστορας θα αφεθεί ελεύθερος τον επόμενο μήνα, δημιουργώντας την αίσθηση ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το θέμα που λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση Τραμπ στην Αγκυρα έπληξε σημαντικά την τουρκική οικονομία.
tanea.gr
Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Ολοκληρώθηκε η παράδοση- παραλαβή & η συγκρότηση σε Σώμα του νέου ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Πύλης

Από το απερχόμενο ΔΣ του Εμπορικού Συυλόγου Πύλης, εξεδόθη η κάτωθι σχετική ανακοίνωση …