5o Arxiki

Την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019 η Περιβαλλοντική Ομάδα του  σχολείου μας επισκέφθηκε  το Περιβαλλοντικό Κέντρο Περτουλίου (ΚΠΕ).

Ξεκινήσαμε όλο χαρά και ενθουσιασμό  με τους συνοδούς καθηγητές μας κο Παπαευθυμίου Κωνσταντίνο,  κα Γιαντσίδου Μαρία και κα Χλωρού Χριστίνα.  Ανεβήκαμε πεζή στο λόφο του Προφήτη Ηλία. Η διαδρομή ήταν υπέροχη. Παντού έβλεπες δέντρα στα πανέμορφα φθινοπωρινά τους καφεκόκκινα ή κίτρινα χρώματα, αειθαλή έλατα και κυπαρίσσια αλλά και ολάνθιστα λουλούδια.

Όσο ψηλότερα ανεβαίναμε τόσο ωραιότερη ήταν η θέα. Ήταν λες και μπορούσες να κλείσεις όλα τα Τρίκαλα στη παλάμη σου. Καθώς ανεβαίναμε τα πλακόστρωτα στενά δρομάκια σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια της συνοικίας του Βαρουσιού σου έδιναν την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε μια άλλη, πιο ρομαντική εποχή.

Έτσι σιγά-σιγά φτάσαμε στο περιβαλλοντικό κέντρο. Εκεί το προσωπικό μας καλωσόρισε, μας έκανε βιντεοπροβολή- παρουσίαση για το ποτάμι της πόλης μας, τον Ληθαίο, αλλά και γενικότερα για τα ποτάμια. Αποκομίσαμε πολλές καινούριες και σημαντικές γνώσεις: Μάθαμε την ιστορία του Ληθαίου, τη σπουδαιότητά του για την πόλη των Τρικάλων αλλά και για το πόσο τον ρυπαίνουμε καθημερινά. Επίσης μάθαμε και για διάφορα πουλιά και πώς να τα ξεχωρίζουμε κάποια απ’ αυτά μόνο από το κελάϊδισμά  τους. Και τέλος με διαδραστικά παιχνίδια εξασκήσαμε τις γνώσεις μας και μάθαμε επιπλέον πράγματα για το περιβάλλον.

Μετά βγήκαμε στον προαύλιο χώρο του κέντρου για πειράματα και μετρήσεις. Με ειδικά όργανα μετρήσαμε την περιεκτικότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ενδιαφέρον συμπέρασμα είναι ότι όσο ανεβαίνει το διοξείδιο, τόσο αυξάνεται η φωτοσύνθεση και τόσο τα φυτά απορροφούν περισσότερο διοξείδιο. Επίσης παρατηρήσαμε ότι σε υψηλό υψόμετρο η θερμοκρασία είναι υψηλότερη. Μετρώντας την υγρασία σήμερα διαπιστώσαμε ότι η πιθανότητα βροχής ήταν πολύ υψηλή.

Επιπλέον οι ειδικοί καθηγητές του κέντρου μας έδειξαν πώς να προσανατολιζόμαστε με τη βοήθεια των δέντρων. Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η ώρα του εργαστηρίου: Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες, η μία παρακολούθησε πως λειτουργούν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, η άλλη ομάδα εξάσκησε τις γνώσεις της με κρυπτόλεξο και μετά αλλάξαμε ρόλους.

Στη συνέχεια κατεβήκαμε στο ποτάμι στη περιοχή των Κουτσομυλίων για να δούμε τη χλωρίδα και την πανίδα του. Σε ομάδες με την βοήθεια των ειδικών εκπαιδευτικών μετρήσαμε τη θερμοκρασία, το ph και το φώσφορο του νερού. Ακόμη συζητήσαμε για διάφορα περιβαλλοντικά θέματα(φαινόμενο του θερμοκηπίου, κλιματική αλλαγή), πριν γυρίσουμε στο σχολείο.

Όλοι μας περάσαμε υπέροχα. Τα συναισθήματά μας ποίκιλαν από περιέργεια και ενθουσιασμό μέχρι έκπληξη και χαρά. Από ενδιαφέρον και προβληματισμό μέχρι όρεξη και θέληση για δράση. Μέσα από πειράματα και παιχνίδια μάθαμε αλλά και διασκεδάσαμε ταυτοχρόνως. Με το που βρεθήκαμε στη φύση, κάτω από τα δέντρα νιώσαμε ελεύθεροι και ξέγνοιαστοι. Καλό το σχολείο και τα μαθήματα αλλά η αίσθηση της φύσης μακριά από το τσιμέντο και τις πολυκατοικίες μας αναζωογόνησε και μας απελευθέρωσε. Είμαστε σίγουροι ότι περιμένουμε πως και πώς να μας δοθεί η ευκαιρία να ξανασυμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα γνώσεων, αναψυχής και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Ευχαριστούμε πολύ το ΚΠΕ Περτουλίου – Τρικκαίων  για το ενδιαφέρον πρόγραμμα που μας παρουσίασε με εξαιρετικό τρόπο καθώς και το σχολείο μας για την ευκαιρία που μας έδωσε να συμμετάσχουμε σ’αυτήν τη μοναδική δράση.

Για την Περιβαλλοντική Ομάδα

του  5ου Γυμνασίου Τρικάλων

Η μαθήτρια της Α΄ τάξης

Ζ.Λ.

1 (Small)

2 (Small)

6 (Small)

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Τρικαλινοί δρομείς στον Μαραθώνιο της Βιέννης!!!

Ακόμη μια αποστολή του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων σε Μαραθώνιο του εξωτερικού ! Αυτή την φο…