Arxiki

Το ΕΠΑΛ Πύλης, επισκέφτηκαν σήμερα μαθητές του Γυμνασίου Πύλης, συνοδευόμενοι από καθηγητές, με σκοπό την ενημέρωσή τους για τις θεσμικές αλλαγές στα ΕΠΑ.Λ. & τις επαγγελματικές προοπτικές που ανοίγονται μέσα απ΄αυτό.

Αρχικά η Δ/ντρια του Σχολείου κα Ελένη Καρακαντά καλωσόρισε μαθητές & συναδέλφους εκπαιδευτικούς & αφού προχώρησε σε μια σύντομη αναφορά, σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο των αλλαγών που έχουν υλοποιηθεί για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης (Ε.Ε.Κ.) και αφορούν στη διεύρυνση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών δυνατοτήτων των μαθητών και αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ., έδωσε τον λόγο στους καθηγητές ειδικοτήτων που διαθέτει το Σχολείο, οι οποίοι τοποθετήθηκαν με την σειρά τους.

Συγκεκριμένα η ενημέρωση που έγινε από πλευράς καθηγητών αφορούσε σε τομείς όπως…

  • Την ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΩΝ ΕΠΑ.Λ. & ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
  • Τις ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΑ.Λ.,( Ένταξη στην αγορά εργασίας, Συνέχιση των σπουδών σε Σχολές ή Τμήματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Συνέχιση σπουδών στα ΙΕΚ στην ίδια (για 3 εξάμηνα) ή άλλη ειδικότητα (για 5 εξάμηνα) όπου μετά από εξετάσεις πιστοποίησης αποκτούν πτυχίο επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, Πρόσβαση σε 2ετή τμήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, για το Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας)
  • Την ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ «ΜΕΤΑΛΥΚΕΙΑΚΟΥ ΕΤΟΥΣ – ΤΑΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ» &στα βασικά της χαρακτηριστικά
  • Την ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ.», αναλύοντας ταυτόχρονα τις βασικές του δράσεις, κλπ.

Επισκέψεις σαν την σημερινή, πραγματοποιούνται από μαθητές Γυμνασίων & Α΄τάξης Λυκείων σε όλη τη χώρα, που στόχο έχουν την άμεση και ουσιαστική ενημέρωση της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί, μαθητές/-τριες και γονείς) και της τοπικής κοινωνίας ευρύτερα (π.χ. Δήμοι, Περιφέρειες, ΟΤΑ, Επαγγελματικές Ενώσεις κ.τ.λ.) αναφορικά με τις δυνατότητες που παρέχονται στους/στις μαθητές/μαθήτριες και στους/στις αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων.

Να αναφέρουμε εδώ πως για την αναβάθμιση της Ε.Ε.Κ. έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από τον Απρίλιο του 2016 ‘Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για την Αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και της Μαθητείας’.

Ο σχεδιασμός αυτός βασίζεται στην ολιστική θεώρηση του συστήματος της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, στην αναγνώριση και ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου της, με τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων, στην ανάγκη συνεχούς εναρμόνισής της με τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας και αγοράς εργασίας, στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης (στους μαθητές και τις μαθήτριες) και ασφαλών επαγγελματικών διεξόδων (στους αποφοίτους και τις απόφοιτες).

DSC01417

DSC01418

DSC01419

DSC01420

DSC01423

DSC01426

 

 

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Άτρωτος ο Μαράβας, μέσα από μια μεγαλειώδη νίκη! Δεν βρέθηκε ακόμη η «Αχίλλειος πτέρνα» του (βίντεο/φωτό)

«Άτρωτος» τελικά αποδείχτηκε για άλλη φορά και στην 3η κατά σειρά εκλογική μάχη, για την κ…