Μανιάτης 23-3-2016 043 copy

Sakis Του Σάκη Γιώτα.

Το φράγμα της Μεσοχώρας επισκέφθηκε ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής,  κ. Γιάννης Μανιάτης, αφού προηγουμένως του έγινε ενημέρωση στο Δημαρχείο Πύλης.

Τον πρώην Υπουργό υποδέχθηκε στο χώρο του Δημαρχείου σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα, ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας, με τους αντιδημάρχους, Βύρωνα Κατσίβελο, Κων/ίνο Κρούπη, Στέφανο Καλαμαρά, Νίκο Τόλια & Σταύρο Ζιάκα.

Παρόντες επίσης ο Δήμαρχος Μουζακίου Κ. Γ. Κωτσός, Ντίνος Κοτρώνης & αρκετοί άλλοι.

Ο Δήμαρχος κ. Μαράβας , αφού καλωσόρισε τον κ. Μανιάτη, του εξήγησε με περιεκτικό λόγο πόσο σημαντικό είναι το έργο της Μεσοχώρας , ζητώντας τη συνδρομή του, ώστε να λάβει ένα αίσιο τέλος το όλο θέμα. Δεν έκρυψε βέβαια τους φόβους του, ότι το έργο από την παρούσα κυβέρνηση δεν θα τύχει της ανάλογης προσοχής, αφού δεν υπάρχει πολιτική βούληση & ενδεχομένως να μένει μετέωρο για πολύ ακόμα.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός, χαιρέτησε την επίσκεψη Μανιάτη, τον οποίο & θεωρεί υπέρμαχο της ολοκλήρωσης του έργου, λέγοντας πως αυτό είναι καθ’ όλα έτοιμο & το μόνο που εκκρεμεί είναι η απόφαση της ΑΕΠΟ(Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων). Άρα επιβάλλεται από τον αρμόδιο Υπουργό Κ. Σκουρλέτη να την υπογράψει άμεσα, που ενώ λεκτικά τάσσεται  υπέρ, χρησιμοποιείται όμως όλη αυτή η διαδικασία για καθυστέρηση, μη κατανοήσιμη.

«Καταπέλτης» ο κ. Κατσίβελος που δεν κατανοεί τα «μπρος –πίσω» του Υπουργείου αναφορικά με την ΑΕΠΟ, απ’ τη στιγμή που ήδη υπάρχουν 5 θετικές γνωμοδοτήσεις επ’ αυτού(Δημ Συμβούλιο Πύλης, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Αιτωλοακαρνανίας κλπ). Επίσης αναφέρθηκε & στο «Φράγμα Πύλης που είναι ένα έργο το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να  υδροδοτεί όλη την πόλη των Τρικάλων, τις Δημοτικές Ενότητες Πύλης, καθώς & 100.000 στρέμματα γης.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Μανιάτης λέγοντας πως «η σημερινή παρουσία μου, δεν έχει να κάνει μόνο για λόγους συμβολισμού, αλλά & ουσίας. Από το φράγμα θέλουμε ως κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ & όχι μόνο ως ένας βουλευτής & πρώην Υπουργός, να στείλουμε μια συνολική πολιτική φωνή, μία απαίτηση προς την κυβέρνηση, να υπογραφεί άμεσα, εδώ & τώρα η ΑΕΠΟ. Σας το ξεκαθαρίζω. Η ΑΕΠΟ δεν χρειάζεται καμία επικαιροποίση. Τη ΑΕΠΟ την έχει εγκρίνει, την έχει συνυπογράψει όλη η ιεραρχία του Υπουργείου & εδώ & πολλούς μήνες, περιμένει στο συρτάρι του Υπουργού. Θεωρώ αδιανόητο ο εκάστοτε Υπουργός, να έχει την προσωπική κομματική ή πολιτική άποψη σ’ ένα έργο που είναι βαθύτατα επιστημονικά τεκμηριωμένο & περιβαλλοντικά θετικό. Θα λειτουργήσω ως βουλευτής των Τρικάλων.»

Στη συνέχεια έγινε αναχώρηση για το φράγμα & τον Υδροηλεκτρικό Σταθμό, όπου ο κ. Μανιάτης ξεναγήθηκε & ενημερώθηκε σχετικά, από τους κ.κ Πολύκαρπο Ολσουζίδη τεχνικό &  Θωμά Καραμπέκο Μηχ/όγο – ΜΗχ/κό του ΚΕΠΣΕ Μουζακίου. Στο σημείο του φράγματος υποδέχθηκαν & χαιρέτισαν τον κ. Μανιάτη, ο Αντιπεριφεριάρχης Θεσσαλίας κ. Χρ. Μιχαλάκης & ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημ. Παπαστεργίου.

 

Ένταση & μικροεπεισόδια στη Μεσοχώρα

Περνώντας η αυτοκινητοπομπή από το χωριό της Μεσοχώρας, αρχικά έξω από το χωριό κάτοικοι προσπάθησαν να την σταματήσουν & στη συνέχεια μέσα στον οικισμό έκλεισαν το δρόμο με αγροτικό αυτοκίνητο, αντιδρώντας στην συνέχιση του έργου. Τα αίματα «άναψαν» για λίγο, αλλά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων & του Δημάρχου, αποσοβήθηκαν τα χειρότερα.

Η αντίδραση μιας πολύ μικρής μερίδας των κατοίκων,  συνίσταται στο ό,τι πιστεύουν πως το έργο θα «αφανίσει» τον οικισμό. Όμως ο πρώην Δήμος Πινδαίων φρόντισε να αποσπάσει από τη ΔΕΗ το ποσό των 5 εκατ. €, ως εγγυητική επιστολή, σε περίπτωση που αυτή δεν προχωρούσε στη δημιουργία του νέου οικισμού στη θέση «Βαρκό», που υποδείχτηκε από τον πλέον αξιόπιστο φορέα της χώρας το ΙΓΜΕ, ως το πιο κατάλληλο σημείο.

Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων «πέρασε» σε προσύμφωνα(556 στο σύνολο) οικειοθελώς, για να αποζημειωθούν σύμφωνα με τον Νόμο 3734. Εξ αυτών, 170 δήλωσαν ότι θα έπαιρναν οικόπεδα στην παραπάνω επιλεγμένη θέση.

Οι τιμές τώρα των απαλλοτριώσεων, κυμάνθηκαν στο ποσό των 1.500€ τμ, με μίνιμουμ τα 60τμ., κάτι που σημαίνει ότι αν κάποια οικία ήταν κάτω των 60τμ, ο ιδιοκτήτης θα αποζημιώνονταν για 60τμ. Όσον αφορά στα οικόπεδα, οι τιμές ανέρχονταν στις 30.000€ το στρ., για τα καταστήματα στις 3.000€ το τμ & για τους αγρούς στις 3.000€ το στρέμμα.

Μανιάτης 23-3-2016 043 copy Μανιάτης 23-3-2016 012 copy Μανιάτης 23-3-2016 004 copy Μανιάτης 23-3-2016 005 copy

Μανιάτης 23-3-2016 049 copy Μανιάτης 23-3-2016 042 copy Μανιάτης 23-3-2016 046 copy

Μανιάτης 23-3-2016 070 copy Μανιάτης 23-3-2016 055 copy Μανιάτης 23-3-2016 069 copy

Μανιάτης 23-3-2016 030 copy Μανιάτης 23-3-2016 018 copy Μανιάτης 23-3-2016 022 copy

 

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…