simorelis

Συζητήθηκε την Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής,η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής, Χρήστος Σιμορέλης, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, και αφορούσε την προκήρυξη του μέτρου «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα».

Από τον κ. Σιμορέλη τονίστηκε ιδιαίτεραπωςμε την προκήρυξη που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες,για ένταξη των αγροτών στο πρόγραμμα,αποκλείονται ουσιαστικά οι παραγωγοί των Τρικάλων,αφού σύμφωνα με την παράγραφο 8 της Υπουργικής απόφασηςμοριοδοτούνται μέχρι 100 μόρια περιοχές με κακή χημική σύσταση υπόγειων υδάτων,καθώς και με επιπλέον 20 μόρια οι περιοχές Natura.

Το διαχειριστικό σχέδιο του υδατικού διαμερίσματος Θεσσαλίας που υπάρχει, κατατάσσει το μεγαλύτερο κομμάτι της Π.Ε Τρικάλων, στις περιοχές με καλή ποιοτική χημική σύσταση υπόγειων υδάτων και ως εκ τούτου δεν θα λάβουν αυτά τα 100 μόρια. Εύλογη λοιπόν είναι η ανησυχία ότι αρκετοί παραγωγοί των Τρικάλων δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν.

Στην απάντηση του Υπουργού, τονίστηκε ότι το ΥΠΑΑΤ έχοντας υπόψιν του το αυξημένο ενδιαφέρων των αγροτών,αφού και οι ίδιοι έχουν συνειδητοποιήσει την σημασία του προγράμματος,έχει αυξήσει τον προϋπολογισμό και από 60 εκ ευρώ έχει εξασφαλίσει περίπου 200 εκ. ευρώ.Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε υπάρχει μοριοδότηση σε περιοχές με κακή χημική σύσταση.

Τόνισε επίσης ότι τον Απρίλιο του 2018θα επανεξεταστούν τα κριτήρια ένταξης των αγροπεριβαλλοντικών και θα γίνει αναθεώρησή τους. Για να αποφευχθούν δε φαινόμενα ομαδικών απεντάξεων,μπαίνουν κριτήρια ένταξης τα οποία θα προκύπτουν από συντελεστές αναλόγως της έκτασης.

Τέλος, από την πλευρά του ο κ. Σιμορέλης,τόνισε ότι δεν θα έπρεπε να μπει το συγκεκριμένο κριτήριο,αφού υπάρχει πρόβλημα μόλυνσης από νιτρικά και στην περιοχή μας και ότι οι αγρότες έχουν συνειδητοποιήσει ήδη την σημασία του προηγούμενου προγράμματος και αυτό αποδεικνύεται από το αυξημένο έως σήμερα ενδιαφέρον.Άλλωστε ο πραγματικός στόχος του προγράμματος πρέπει να είναι  η μείωση της ρύπανσης από την αυξημένη χρήση νιτρικών λιπασμάτων και η προστασία του περιβάλλοντος.

 

Σιμορέλης Χρήστος

Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Load More Related Articles
Load More In Εργασία - Απασχόληση
Comments are closed.

Check Also

Ολοκληρώθηκε η παράδοση- παραλαβή & η συγκρότηση σε Σώμα του νέου ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Πύλης

Από το απερχόμενο ΔΣ του Εμπορικού Συυλόγου Πύλης, εξεδόθη η κάτωθι σχετική ανακοίνωση …