dikigoroi

Σε συνέχεια της πρόσφατης ερώτησης (2768/11.1.2018) της Παναγιώτας Δριτσέλη και 29 συνυπογράφοντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα προβλήματα στην καταβολή των αμοιβών των δικηγόρων από το θεσμό της νομικής βοήθειας, ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κύριος Σταύρος Κοντονής, στην απάντησή του (43/19.3.2018) ενημερώνει τους βουλευτές ότι εξομαλύνονται οι καθυστερήσεις στην πληρωμή των υπηρεσιών των δικηγόρων που προσφέρουν νομική παράσταση σε πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν τα χρήματα για την νομική συνδρομή στις υποθέσεις τους.

Όπως επισήμαιναν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, καταγράφονται καθυστερήσεις και σημαντική γραφειοκρατική επιβάρυνση στην  καταβολή των αμοιβών των δικηγόρων που προσφέρουν νομική βοήθεια. Η νομική βοήθεια αποτελεί θεσμική διασφάλιση βασικών θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως εκείνο της πρόσβασης σε δίκαιη δίκη και προβλέπεται η αμοιβή των δικηγόρων από το Κράτος, ώστε να διασφαλίζεται το δικαίωμα αυτό σε όλους.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ενημερώνει ο αρμόδιος Υπουργός, προχωράει η σημαντική μεταρρύθμιση της μετάβασης των σχετικών με την πληρωμή της νομικής βοήθειας διαδικασιών, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Με την τομή αυτή θα μειωθεί δραστικά ο όγκος της γραφειοκρατίας των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την διαδικασία καταβολής των αμοιβών.

Επίσης, όπως σημειώνεται στην απάντηση: “στους δικαιούχους που παρέχουν νομική βοήθεια σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος και οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο σταμάτησαν να ασκούν την ενεργό δικηγορία, καταβάλλεται η αμοιβή τους”, επιταχύνοντας με την τρόπο αυτό τη διαδικασία εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

 

Load More Related Articles
Load More In Εργασία - Απασχόληση
Comments are closed.

Check Also

Στα σύνορα με Τουρκία εστίες ευλογιάς αιγοπροβάτων, σε επιφυλακή η χώρα μας

Έχουμε επιβεβαίωση εστιών ευλογιάς προβάτων και αιγών στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα της χ…