αιγοπροβατα

Καμιά εξέλιξη δεν υπάρχει ως προς τις παλιές εξισωτικές αποζημιώσεις των ετών 2013 και 2014 που δεν καταβλήθηκαν στους παραγωγούς, είτε δόθηκαν πετσοκομμένες, όπως άλλωστε έγκαιρα και μόνον ο «ΑγροΤύπος» είχε προαναγγείλει.

Οι τελευταίες πληροφορίες του ΑγροΤύπου που έψαξε το ζήτημα με αφορμή και νέα ερωτήματα παραγωγών, αναφέρουν ότι το διαχρονικό αίτημα των κτηνοτρόφων που περιμένουν τα χρήματά τους πέντε ολόκληρα χρόνια τώρα, δύσκολα θα ικανοποιηθεί, παρά την σχετική μάλιστα φημολογία των τελευταίων μηνών, περί του αντιθέτου.

Ταυτόχρονα, λόγω του ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΕΦΚΑ λογίζουν τα φιλοδωρήματα των συντάξεων χηρείας, ως κύριες συντάξεις ακόμα, συνεχίζουν να κόβουν το δρόμο της εξισωτικής για χιλιάδες δικαιούχους παραγωγούς.

Το εν λόγω θέμα, που είναι γνωστό εδώ και μήνες, αλλά δεν έχει ληφθεί καμιά μέριμνα από τους αρμόδιους επανέφεραν στο προσκήνιο με ερώτησή τους αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια αν συμπεράνουμε από δυο πρόσφατες απαντήσεις του συναρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση, στην Βουλή (δείτε πατώντας εδώ και εδώ), που φέρνει σήμερα στην δημοσιότητα ο ΑγροΤύπος, τότε οι παραγωγοί δεν πρέπει να περιμένουν και πολλά πράγματα.

Αναλυτικά οι βουλευτές σημειώνουν τα ακόλουθα:

Θέμα: «Εμπόδια στην ένταξη στο πρόγραμμα της εξισωτικής ενίσχυσης για τους λαμβάνοντες ενίσχυση χαρακτηριζόμενη ως άμεση σύνταξη»

Με την αριθ. πρωτ. 4658/15-01-2020 (ΑΔΑ: ΩΑΝΙ46ΨΧΞΧ-ΘΥΧ) Εγκύκλιο του υπό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εποπτευόμενου Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), έχουσα θέμα: «Εγκύκλιος για την υποβολή ενδικοφανών προσφυγών πληρωμής Μέτρου 13 «Ενισχύσεις σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα»» αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «…δεν κρίνονται δικαιούχοι πληρωμής όσοι λαμβάνουν άμεση σύνταξη προς το πρόσωπο τους», ενώ παρακάτω και στο πλαίσιο των διευκρινιζομένων επισημαίνεται ότι:

«Διευκρινίζεται ότι περιπτώσεις παραγωγών που λαμβάνουν κύρια σύνταξη γήρατος ή/και θανάτου ή/και αναπηρίας εμπίπτουν στην περίπτωση καταβολής άμεσης σύνταξης προς το πρόσωπο του δικαιούχου. Τα διάφορα επιδόματα π.χ. επίδομα ΕΑΑ, Παραπληγικό κλπ., αποτελούν συμπληρωματική δαπάνη από τον ΕΦΚΑ και δεν λογίζονται κύρια σύνταξη».

Η σε συνέχεια της σχετικής Υ.Α. ερμηνεία των ανωτέρω, στερεί το δικαίωμα της απόδοσης και κατ’ επέκτασιν της εισπράξεως εκ μέρους των δικαιούχων σημαντικών ποσών που αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ, μόνο και μόνο επειδή οι ίδιοι λαμβάνουν ποσά ύψους 50, 100 ή 150 ευρώ.

Αυτό γίνεται διότι από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ οι σχετικές συντάξεις θεωρούνται πλέον ως άμεσες συντάξεις αντί για έμμεσες.

Έτσι, οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι αποκλείονται από τη λήψη της εξισωτικής ενίσχυσης, ενώ, πιθανώς, να υφίσταται και το ενδεχόμενο να τους ζητηθεί να επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που ήδη έχουν λάβει.

Ανάστατοι παραμένουν χιλιάδες παραγωγοί για τις περικοπές

Επειδή, είναι κρίσιμο όσοι δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και ιδίως σε ορεινές, απομακρυσμένες και αποδεδειγμένα δυσπρόσιτες περιοχές να λάβουν τις ενισχύσεις που δικαιούνται. Επειδή, είναι αδιανόητο, να μη λαμβάνουν τις δικαιούμενες ενισχύσεις, ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ, εξαιτίας της λήψεως σύνταξης 50, 100 και 150 ευρώ, η οποία και προσκρούει σε ενδεχόμενο εσφαλμένο χαρακτηρισμό της.

Επειδή, έως σήμερα ουδέποτε υπήρξε αντίστοιχο πρόβλημα.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται να παρέμβει κατά τρόπο που να αποσαφηνιστεί πλήρως ο χαρακτηρισμός των συντάξεων ώστε να μην αντιμετωπίζονται εκ μέρους του χορηγούντος οργανισμού εσφαλμένα ως άμεσες οι σχετικές συντάξεις, ώστε να συνεχίσουν να έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα εξισωτικής ενίσχυσης, όπως άλλωστε συνέβαινε έως τώρα;

Προτίθεται να μεριμνήσει αναλόγως και προς το συμφέρον των ενδιαφερομένων ώστε έπειτα από την ως άνω αποσαφήνιση να μην απειληθούν στο μέλλον, από το ενδεχόμενο της αναδρομικής επιστροφής ήδη ληφθεισών ενισχύσεων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Σαρακιώτης Ιωάννης

Αραχωβίτης Σταύρος

Αβραμάκης Ελευθέριος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκαρά Αναστασία

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσιος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Κασιμάτη Νίνα

Κατρούγκαλος Γεώργιος

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

Λάππας Σπύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χάρης

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μουζάλας Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Ιωάννης

Μωραΐτης Θάνος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πέρκα Θεοπίστη

Πούλου Παναγιού

Ραγκούσης Ιωάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Σκούφα Μπέττυ

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζάκρη Θεοδώρα

Τσίπρας Γεώργιος

Χατζηγιαννάκης Μίλτος

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος.

Μπίκας Αλέξανδρος

Πηγή: agrotypos.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Θ. Χήρας από Πύλη: Σας καλώ σε μια νέα πορεία με γνω΄ση, σύνεση και όραμα, στηρίζοντας μια παρουσία με μέλλον, όραμα & αξίες(βίντεο/φωτό)

Την κεντρική του ομιλία στην Πύλη, μπροστά από τον χώρο του εκλογικού του κέντρου, πραγματ…