fleves

Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser (EndoVenous Laser Ablation) ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 1999 ως μια σύγχρονη, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία των φλεβικών κιρσών, εναλλακτική της χειρουργικής. Αντί για τη χειρουργική αφαίρεση, εισάγεται στην πάσχουσα φλέβα μετά από παρακέντηση, μια πολύ λεπτή ίνα που απελευθερώνει ενέργεια laser προξενώντας συρρίκνωση των τοιχωμάτων και οριστικό κλείσιμο της φλέβας. Η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου.

Πιο αποτελεσματική, πιο ανώδυνη, πιο σίγουρη.

Αρχικά, στην ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών χρησιμοποιήθηκαν laser που απορροφούνταν κατά κύριο λόγο στο αίμα (810-940nm) επιδιώκοντας το κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας με την εφαρμογή υψηλής ενέργειας. Παρά τα καλά κλινικά αποτελέσματα, η πρώτη γενιά ενδοφλεβικών laser χρησιμοποιούσε κοινές οπτικές ίνες (ευθείας βολής), απαιτούσε περίσσεια περιφλεβικής διήθησης (tumescent) και εφαρμογή υψηλής ενέργειας με συνέπεια η θεραπεία να μην είναι εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή. Επιπλέον είχε σημαντικούς περιορισμούς για τη θεραπεία επιφανειακών φλεβών ή φλεβών με διάμετρο μεγαλύτερη από 1,3cm. Από το 2007 μια νέα γενιά laser σε υψηλότερο μήκος κύματος και η ίνα Radial® με κυκλική διάχυσης της ενέργειας άλλαξαν ριζικά την ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών προσφέροντας:
  • ενέργεια που απορροφάται 40 φορές περισσότερο στο νερό (που αποτελεί το 90% των ιστών) και επιτυγχάνει το κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας με την εφαρμογή πολύ χαμηλής ενέργειας.
  • ομοιογενή και εστιασμένη ακτινική (Radial® 360o) διάχυση της ενέργειας laser σε κάθε σημείο του φλεβικού τοιχώματος, διασφαλίζοντας το ομοιόμορφο κλείσιμο της ανεπαρκούσας φλέβας εντελώς ανώδυνα χωρίς κινδύνους διάτρησης, αποχρωματισμού, καψίματος ή μετεπεμβατικών εκχυμώσεων.
  • Οι σύγχρονες οπτικές ίνες ξεπέρασαν τους περιορισμούς των laser της πρώτης γενιάς καθώς και των άλλων τεχνικών (π.χ. ραδιοσυχνοτήτων) διευρύνοντας σημαντικά τις δυνατότητες ενδοφλεβικής θεραπείας (φλέβες με μεγάλη διάμετρο, πολύ επιφανειακές, τμηματική θεραπεία, κλ.).

Πως πραγματοποιείται η θεραπεία με το ενδοαυλικό laser

 
 Η θεραπεία των κιρσών με ενδοφλεβικό laser είναι μια αναίμακτη επέμβαση που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια:
  • Από την περιοχή της κνήμης εισάγουμε στην σαφηνή φλέβα διαδερμικά (μέσα από μια βελόνα) την οπτική ίνα Radial® φτάνοντας το άκρο της σε απόσταση 2 cm από την σαφηνομηριαία συμβολή.
  • Αποσύρουμε προοδευτικά την ίνα Radial® διαχέoντας ακτινικά την ενέργεια laser που συρρικνώνει ομοιογενώς τα φλεβικά τοιχώματα και σφραγίζει ολοκληρωτικά την φλέβα.
  • Μετά το κλείσιμό της πάσχουσας φλέβας η κυκλοφορία αποκαθίσταται μέσα από τις υγιείς φλέβες του δικτύου.
  • Η συνολική ιατρική πράξη διαρκεί από 20-45 λεπτά, δεν υπάρχουν τομές, ράμματα ή ουλές και δεν προξενείται πόνος στον ασθενή κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία.
  • Τα αποτελέσματα της θεραπείας με το laser είναι άμεσα.
  • Ο ασθενής σε συνεννόηση με τον ιατρό του μπορεί επιστρέψει στο σπίτι του ακόμη και την ίδια ημέρα και άμεσα (1-2 ημέρες) στις κανονικές του δραστηριότητες, με εξαίρεση την εξαντλητική άσκηση.
Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και χωρίς νοσηλεία, υπό τοπική αναισθησία, ενώ δεν είναι απαραίτητη ούτε η διήθηση με φυσιολογικό ορό (κάτι που επιταχύνει σημαντικά το χρόνο της επέμβασης και εξαλείφει κάθε ίχνος από ενέσεις).

Πλεονεκτήματα της θεραπείας των κιρσών με το ενδοφλεβικό laser. Είναι μια αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος θεραπείας

  • Πραγματοποιείται υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια
  • Πραγματοποιείται ακόμη και χωρίς αναισθησία
  • Δεν περιλαμβάνει τομές, δεν προξενεί δυσφορία, δεν αφήνει ουλές
  • Ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μολύνσεων και μετεγχειρητικού πόνου
  • Συντομεύει εξαιρετικά τον χρόνο αποθεραπείας
  • Εχει εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα
Επιτρέπει την ταυτόχρονη θεραπεία και των δύο ποδιών ή τη συνδυασμένη θεραπεία μεγάλης και μικρούς σαφηνούς, πολύ επιφανειακών φλεβών, με μεγάλη διάμετρο, καθώς και τη θεραπεία ασθενών με βεβαρημένη υγεία (σε αντιπηκτική αγωγή, κυκλοφορικό πρόβλημα, παχύσαρκους, κ.α.)».
Πηγή:dr-tsekouras.gr
Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

ΑΣΕΠ: Δύο νέοι διαγωνισμοί για μόνιμους – Πώς θα γίνουν οι προσλήψεις

Πάνω από 870 μόνιμες προσλήψεις ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ με σύστημα μοριοδότησης Δύο νέους διαγω…