bio_12

Το μοντέλο γεωργίας που δίνει έμφαση στην επιθυμητή από την αγορά ποιότητα και όχι στην ποσότητα αποτελεί μονόδρομο για την Ελλάδα, λόγω των μικρών διαθέσιμων εκτάσεων παράλληλα με την ύπαρξη γεωμορφολογικής ποικιλομορφίας, που δίνει επιλογές καλλιέργειας πολλών διαφορετικών προϊόντων στο κατάλληλο για αυτά κλίμα.

Σε αυτό το μοντέλο, η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας αποτελεί προσέγγιση που μπορεί να καταστήσει τη χώρα ανταγωνιστική και να ενισχύσει θετικά την πορεία της ελληνικής γεωργίας.

Εν τω μεταξύ, δεδομένης της αλλαγής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά και του ολοένα αυξανόμενου αριθμού καταναλωτών που έχουν ως πρώτο μέλημα τη διατροφή που αποσκοπεί σε υγεία και ευζωία, αναμένεται αύξηση στις εκτάσεις καλλιέργειας βιολογικών προϊόντων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νέος κανονισμός για τα βιολογικά προϊόντα (848/2018) θα τεθεί σε εφαρμογή στην ΕΕ από την 1η Ιανουαρίου 2021 και θα έχει βάση την αρχή της ισοδυναμίας για τα βιολογικά τρόφιμα. Τα προϊόντα που θα φέρουν το λογότυπο βιολογικής παραγωγής της ΕΕ, θα παρέχουν στον όποιο καταναλωτή από όποια χώρα του κόσμου, τη σιγουριά ότι απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο ποιότητας,  ενώ η βιολογική παραγωγή θα διευρυνθεί ώστε να καλύπτει μεγαλύτερη ποικιλία φυτικών και ζωικών προϊόντων.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το 6,5% των γεωργικών εκτάσεων καλύπτεται από βιολογικές καλλιέργειες κατατάσσοντας την Ελλάδα στη 15η θέση ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα σημειώνουν θετική πορεία σε ότι αφορά τις εξαγωγές τους, κυρίως προς χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, όπου η ζήτησή τους είναι αυξημένη, με κορυφαίους «παίχτες» το ελαιόλαδο, το κρασί και κηπευτικά.

Το μεγαλύτερο κέρδος και η δυνατότητα για ευκολότερη διάθεση της παραγωγής λόγω αυξανόμενης ζήτησης αποτελούν τους κύριους πόλους έλξης προς τη βιολογική καλλιέργεια για έναν αγρότη. Περίπου 45% ακριβότερα είναι στην αγορά τα βιολογικά άλευρα, ενώ η ίδια διαφορά κυμαίνεται για τα μακαρόνια περίπου στο 40%, το ελαιόλαδο 20%, τα πορτοκάλια σχεδόν 47%, οι πατάτες περίπου 35% και τα αυγά μέχρι και 50%.

Επιπλέον, λόγοι υγείας, ιδεολογίας, αλλά και οικολογίας, με την αειφορική χρήση της γης να γίνεται κατανοητό πως είναι μονόδρομος, συμβάλλουν στην ενασχόληση αγροτών με τη βιολογική παραγωγή.

Χώρες της Βορείου Ευρώπης πρωτοστατούν στην καλλιέργεια, αλλά και στην κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, ανοίγοντας επιχειρηματικές ευκαιρίες για χώρες όπως η Ελλάδα που μπορεί να καλύψει μικρές ποσότητες ποιοτικού ιχνηλάσιμου προϊόντος μεγάλης προστιθέμενης αξίας. Η Γερμανία διαθέτει τη μεγαλύτερη αγορά λιανικής σε βιολογικά τρόφιμα, με την αξία της να υπολογίζεται στα 9,5 δισ. ευρώ. Όσον αφορά τις εκτάσεις παγκοσμίως, στην Αυστραλία καλύπτονται με βιολογικές καλλιέργειες 227 εκατομμύρια στρέμματα, στην Αργεντινή 31 εκατ. στρέμματα και στις ΗΠΑ 20 εκατ. στρέμματα.

Πηγή: agronews.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…