erdo Tsip

(φωτό:Γραφείο του Πρωθυπουργού/Andrea Bonetti)

Κανένα στοιχείο αιφνιδιασμού δεν υπάρχει για το Μέγαρο Μαξίμου σε σχέση με την επίσκεψη Ερντογάν και τη κλιμακούμενη προκλητικότητα των θέσεών του. Αντίθετα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, σε μια περίοδο κρίσης των ευρωτουρκικών σχέσεων και ανησυχητικών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο με άμεσες συνέπειες στην σταθερότητα της περιοχής, στην ασφάλεια και το μεταναστευτικό, η Ελλάδα πρότεινε στην Τουρκία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που δεν θα βασίζεται στις προκλήσεις αλλά στην επίπονη προσπάθεια για οικοδόμηση γεφυρών σε στέρεα θεμέλια.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, «αν η Τουρκία δεν το αποδεχτεί θα αποβεί τόσο εις βάρος της περιοχής όσο και των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε προκλητικός τόσο στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, θέτοντας ζήτημα αναθεώρησης ή και επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης, όσο και στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Τούρκος πρόεδρος καταπατώντας με πρωτοφανή τρόπο κάθε διπλωματικό κανόνα, άνοιξε δημοσίως όλη τη «βεντάλια» ακανθωδών ζητημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η ελληνική πλευρά σηκώνοντας «το γάντι» έκανε λόγο για εκσυγχρονισμό των σχέσεων των δύο χωρών όμως στο πλαίσιο του απόλυτου σεβασμού της Συνθήκης της Λωζάννης και όχι της αναθεώρησής της. Την ίδια ώρα, η αναφορά του Τούρκου Προέδρου ότι στη Δυτική Θράκη έχουμε μουσουλμανική μειονότητα η οποία μπορεί να είναι τουρκικής, πομακικής ή ρομά προέλευσης, είναι καλοδεχούμενη από την ελληνική πλευρά. Επίσης, θετικά αποτιμάται το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία «δεν εποφθαλμιά την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονος χώρας».

Επιπλέον, καλοδεχούμενη για την κυβέρνηση είναι η δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι η Τουρκία επιθυμεί να προχωρήσει σε δίκαιη και βιώσιμη λύση με την επανέναρξη των συνομιλιών του Κυπριακού στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες (όπου έχει τεθεί θέμα εισβολής και κατοχής, κατάργησης εγγυήσεων, και αποχώρησης των στρατευμάτων) .

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας απάντησε κατηγορηματικά ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι  ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας και ότι «συνεχίζουμε τη δικαστική και αστυνομική μας συνεργασία αλλά ότι στην Ελλάδα είναι κράτος-δικαίου, όπου η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι αποφάσεις της πρέπει να γίνονται σεβαστές».

cnn.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Επιχείρηση εντοπισμού κυνηγού στο Ανθηρό. Σώος στην υγεία του…

(φωτό, Αρχείου) Ολόκληρη επιχείρηση εντοπισμού κυνηγού, έχει στηθεί από σήμερα το απόγευμα…