DEYA Pylis

Στον εκσυγχρονισμό της, με την  «Ψηφιακή Χαρτογράφηση και Διαχείριση των Δικτύων» της, περνά η  ΔΕΥΑ Πύλης, υποβάλλοντας πρόταση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», Άξονας προτεραιότητας: 16 «Τεχνική Συνδρομή Ταμείου Συνοχής» με τίτλο «Ενίσχυση/υποστήριξη εμπλεκόμενων στα έργα του τομέα περιβάλλοντος στην άσκηση του έργου τους» για την πραγματοποίηση της πράξης «Ενέργειες ψηφιακής χαρτογράφησης και διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Πύλης».

Ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο για την καταγραφή όλων των δικτύων της ΔΕΥΑΠ και την εύρυθμη λειτουργία τους, έργο συνολικού προϋπολογισμού 50.οοο€ +ΦΠΑ, το οποίο θα εκτελεστεί με Προγραμματική Σύμβαση, μεταξύ Δήμου Πύλης και ΔΕΥΑ Πύλης.

Στόχος της ΔΕΥΑ Πύλης είναι να επενδύσει στον τομέα της χαρτογράφησης και της συλλογής σωστών περιγραφικών δεδομένων του δικτύου και του εξοπλισμού, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει κατά το βέλτιστο τρόπο στα πάσης φύσεως προκύπτοντα προβλήματα.

Η προμήθεια ενός κατάλληλου λογισμικού για τη διαχείριση όλων των δεδομένων αποτελεί μονόδρομο από πλευράς ΔΕΥΑΠ, για τη σωστή διαχείριση και ανάλυση του συνόλου της πληροφορίας. Η επίτευξη ικανοποιητικού επιπέδου πληρότητας και εγκυρότητας των δεδομένων, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για το στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕΥΑΠ.

Πιο συγκεκριμένα απαίτηση της Υπηρεσίας είναι να προβεί στις εξής δράσεις:

  1. Χαρτογραφική αποτύπωση με κάθε δυνατή δόκιμη μέθοδο του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης.
  2. Δημιουργία Βάσης Δεδομένων, η ψηφιοποίηση του δικτύου ύδρευσης (όπου απαιτείται) και αποτύπωση σε χάρτη του συνόλου των υδρομέτρων. Η αποτύπωση των υδρομέτρων θα γίνει είτε με τη μέθοδο της γεωκωδικοποίησης είτε με αποτύπωση στο πεδίο. Σύνδεση της βάσης δεδομένων με το λογισμικό «ΕΓΚΡΙΤΟΣ» που διαθέτει η Υπηρεσία για την οικονομική διαχείριση/διαχείριση καταναλωτών. Με τη συγκεκριμένη σύνδεση των δύο βάσεων δεδομένων θα επιτευχθεί βέλτιστη ανάλυση και αποτελεσματικότερη επεξεργασία του συνόλου της πληροφορίας που σχετίζεται με τους καταναλωτές αλλά και του Υδατικού Ισοζυγίου.
  3. Προμήθεια κατάλληλου λογισμικού Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS) για τη βέλτιστη χρήση, διαχείριση, εποπτεία και ανάλυση του δικτύου και των καταναλωτών. Το συγκεκριμένο λογισμικό αποτελεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, το πλέον κατάλληλο εργαλείο για τις εν λόγω εφαρμογές, αποτελεί εργαλείο λήψης αποφάσεων και έχει τη δυνατότητα διασύνδεσης με μελλοντικό σύστημα SCADA.

Αποτελέσματα

Υλοποιώντας τους παραπάνω στόχους και ενσωματώνοντας τη χρήση του συστήματος στη καθημερινή ροή εργασίας, η ΔΕΥΑ Πύλης θα έχει πετύχει τα εξής αποτελέσματα:

  1. Ευρείες δυνατότητας Business Intelligence (BI), ώστε να παρέχει διαχείριση όλων των επιπέδων με εργαλεία για λήψη καλά πληροφορημένων αποφάσεων.
  2. Άμεση ανταπόκριση σε έκτακτα γεγονότα (βλάβες, διαρροές, κλπ).
  3. Ταυτοποίηση τιμολογηθέντων – πραγματικών εκροών με αποτέλεσμα τη μείωση του μη τιμολογούμενου νερού.
  4. Ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων.
  5. Δυνατότητα ενημέρωσης των συγκεκριμένων καταναλωτών που επηρεάζονται από μία διακοπή ή βλάβη.
  6. Γρήγορη και εύκολη ανάλυση χωρικών και περιγραφικών δεδομένων που βελτιώνει την εκπόνηση νέων μελετών κατασκευής ή αντικατάστασης νέων δικτύων.
  7. Δυνατότητα πρόγνωσης βλαβών μέσω ανάλυσης του ψηφιακού ιστορικού που τηρείται.
  8. Εξαγωγή εκροών για τη παραγωγή υδραυλικού μοντέλου.
  9. Βελτίωση λειτουργίας της επιχείρησης.
  10. Αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει στους καταναλωτές της.
  11. Βελτίωση του προφίλ της επιχείρησης απέναντι στο πολίτη.
  12. Μείωση του νερού διαρροών με προφανή περιβαλλοντολογικά οφέλη

Η αναγκαιότητα της εν λόγω πράξης σε συνδυασμό με την τρέχουσα χρηματοδότηση του «ΥΜΕΠΕΡΑΑ«(Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) με το ποσό των 50.000,00€ +ΦΠΑ, αποτελεί ευκαιρία για την ΔΕΥΑ Πύλης, προκειμένου να εκσυγχρονισθεί η ροή εργασίας της σε όλα τα επίπεδα προς όφελος του καταναλωτή & για τον λόγο αυτό η συγκεκριμένη πράξη κρίνεται σαφώς συμφέρουσα για την ΔΕΥΑ Πύλης.

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…