1603904

Πότε γίνονται εκλογές με λίστα και πότε με σταυρό προτίμησης; Ας δούμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, οι εθνικές εκλογές γίνονται με σταυρό προτίμησης, αλλά και με λίστα.

Συγκεκριμένα, οι 288 έδρες κατανέμονται σύμφωνα με την ενισχυμένη αναλογική στα κόμματα που συγκέντρωσαν ποσοστό ψήφων άνω του 3%, το οποίο είναι και το όριο εισόδου ενός κόμματος στο κοινοβούλιο.

Οι υπόλοιπες 12 έδρες προκύπτουν από δεσμευμένους συνδυασμούς (λίστες δηλαδή) που καταθέτουν τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές. Αυτό είναι το λεγόμενο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Υπάρχει όμως και μια περίπτωση κατά την οποία οι εκλογές διεξάγονται αποκλειστικά με λίστα χωρίς σταυρό προτίμησης; Ποια είναι αυτή; Ας δούμε!

Πότε γίνονται εκλογές με λίστα

Εκλογές με λίστα ή με δεσμευμένο συνδυασμό όπως λέγεται κανονικά, γίνονται σε περίπτωση πρόωρων εκλογών και συγκεκριμένα όταν αυτές γίνονται μέσα σε 18 μήνες από τις προηγούμενες εκλογές.

Για παράδειγμα οι δεύτερες εκλογές του 2012 (17 Ιουνίου) έγιναν με δεσμευμένη λίστα από τα κόμματα, χωρίς σταυρό προτίμησης, καθώς είχαν περάσει λιγότερο από 2 μήνες από τις προηγούμενες (6 Μαΐου).

Κάτι ανάλογο συνέβη και στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 (20 Σεπτεμβρίου) μιας και είχαν περάσει μόλις 6 μήνες από τις προηγούμενες εκλογές (25 Ιανουαρίου).

Αυτό είναι και λογικό αν το καλοσκεφτούμε, καθώς έτσι δεν χρειάζεται να κάνουν προεκλογική εκστρατεία ένας ένας οι υποψήφιοι όταν γίνονται συχνές απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.

Ποια η διαφορά μεταξύ λίστας και σταυρού προτίμησης

Όταν οι εκλογές γίνονται με λίστα, η σειρά των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο γίνεται με σειρά προτίμησης την οποία καθορίζουν τα κόμματα. Διαφορετικά γίνεται αλφαβητικά.

Όταν ψηφίζουμε, δεν βάζουμε σταυρό προτίμησης. Ωστόσο αν το κάνουμε, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται, απλώς ο σταυρός προφανώς δεν υπολογίζεται.

οι έδρες δίδονται βάσει λίστας
Οι έδρες καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους σύμφωνα με τη σειρά που έχουν στη λίστα και όχι ανάλογα με το πλήθος των σταυρών που μάζεψαν. Με τον ίδιο τρόπο προκύπτουν και οι επιλαχόντες.

Και εννοείται ότι όταν η ψηφοφορία γίνεται με λίστα μην περιμένετε να βρείτε στυλό μέσα στο παραβάν. 😉

Πηγή: coolweb.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Θρίλερ με την έδρα της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δ. Πύλης;;;

Σε θρίλερ τελικά εξελίσσεται η κατανομή των εδρών στον Δ. Πύλης, αφού η καταμέτρηση των ψή…