elasona

Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή (19/1/2018), στην Ελασσόνα, η εκδήλωση για την φέτα με θέμα: «Οι εμπορικές συμφωνίες CETA και Ν. Αφρικής κοστίζουν την απώλεια της προστασίας της Φέτας». Τα θέματα των ομιλιών αφορούσαν κυρίως τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τον Καναδά και την Ν. Αφρική, στις οποίες δεν κατοχυρώνεται η προστασία της φέτας. Η εκδήλωση κατέληξε σε ψήφισμα πολιτών που καλεί τους βουλευτές της χώρας μας να καταψηφίσουν τις συγκεκριμένες συμφωνίες της ΕΕ. Όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι κτηνοτρόφοι στην αναφορά ότι επιτρέπεται η χρήση γάλακτος που προέρχεται από την εκτροφή ξένων φυλών αιγοπροβάτων για την παρασκευή του ΠΟΠ τυριού φέτα.

Ξένες φυλές παράγουν φέτα;

Τα χαρακτηριστικά για την ΠΟΠ Φέτα αναφέρονται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΟΚ 2081/1992). Μέχρι τώρα όλοι πίστευαν ότι γινόταν από εγχώριες φυλές (σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη και νομό Λέσβου). Όμως, στην εκδήλωση της Ελασσόνας παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα από την «ερμηνεία» της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που εκδόθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 2005 (C-465/02 και C-466/02), μετά από προσφυγή της Γερμανίας και της Δανίας, κατά της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σχετικά με την καταχώρηση της φέτας στα ΠΟΠ τυριά.

Στο άρθρο 56 της απόφασης αυτής αναφέρονται τα εξής: «το γάλα (που χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας) πρέπει να προέρχεται από φυλές προβάτων και αιγών παραδοσιακά εκτρεφόμενες και προσαρμοσμένες στην περιοχή παρασκευής της φέτας και η διατροφή τους πρέπει να βασίζεται στη χλωρίδα της εν λόγω περιοχής».

Σε επικοινωνία που είχε με τον ΑγροΤύπο ο κ. Ε. Ανυφαντάκης, ομότιμο καθηγητής του ΓΠΑ και τέως Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Στην εκδήλωση όντως ειπώθηκε πως η φέτα μπορεί να παρασκευαστεί από γάλα, το οποίο δεν προέρχεται από Ελληνικές φυλές αιγοπροβάτων, και όντως ισχύει. Αν διαβάσει κανείς τι γράφει η νομοθεσία, μπορεί να δει ότι δεν αναφέρει πουθενά ελληνικές φυλές».

Με τον κ. Ανυφαντάκη συμφώνησε και ο κ. Γ. Ζέρβας, πρόεδρος της ΕΖΕ (Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας), καθηγητής και τέως πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σε επικοινωνία που είχε με τον ΑγροΤύπο δήλωσε τα εξής: «Η φέτα μπορεί να παρασκευαστεί με γάλα που προέρχεται από ξένες φυλές σύμφωνα και με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την φέτα ΠΟΠ, που έγινε τον Οκτώβριο του 2005».

Για το ίδιο θέμα ο κ. Χρ. Αποστολόπουλος, πρόεδρος ΣΕΒΓΑΠ, δήλωσε επίσης στον ΑγροΤύπο: «Η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη για την προέλευση του γάλακτος που πρόκειται να τυροκομηθεί σε φέτα, και δεν αφορά μόνο τις Ελληνικές φυλές αιγοπροβάτων αλλά τις περιοχές εκτροφής που αναφέρονται στην νομοθεσία, και καλώς δεν αφορά τις φυλές, διότι η ποιότητα του γάλακτος επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από την διατροφή των ζώων και όχι το γενετικό τους υλικό. Ακόμα το γενετικό υλικό των ζώων, μπορεί να μεταβληθεί και πολύ σωστά ο νομοθέτης δεν συμπεριέλαβε μόνο τις ελληνικές φυλές».

Συνεπώς δεν τίθεται κανένα ζήτημα όταν κτηνοτρόφοι εκτρέφουν ξένες υψηλής παραγωγικότητας φυλές αιγοπροβάτων (όπως προβάτων Lacaune (Λακόν) ή αιγών Murcia (Μούρθια) για την παραγωγή φέτας).

Σχετικά με την εκδήλωση της Ελασσόνας
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ.: Εμμανουήλ Ανυφαντάκης – Ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος, Χρήστος Αποστολόπουλος – Πρόεδρος ΣΕΒΓΑΠ – Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλ/κων Προϊόντων, Γεώργιος Εμμανουήλ – Μέλος της συντονιστικής επιτροπής του ΔΙΚΤΥΟΥ Φορέων και πολιτών Θεσσαλίας, STOP TTIP, CETA, TISA, Γεώργιος Ζέρβας – Πρόεδρος της ΕΖΕ καθηγητής και τέως πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αναφερόμενος στην εκδήλωση ο πρόεδρος ΣΕΒΓΑΠ κ. Αποστολόπουλος δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «Στις εμπορικές συμφωνίες ΕΕ-Καναδά (CETA) και ΕΕ-Ν. Αφρικής (SADC) δεν κατοχυρώνεται ο χαρακτήρας της «Φέτας ως ΠΟΠ, που σημαίνει ότι όλες οι χώρες με τις οποίες κάνει εμπορικές συμφωνίες η ΕΕ θα διατηρούν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την ονομασία φέτα σε λευκά τυριά που παράγουν, από γάλα οποιασδήποτε προέλευσης.

Αυτές οι εμπορικές συμφωνίες είναι άδικες για την Ελλάδα, καθώς ευρωπαϊκά τυριά ΠΟΠ (όπως Pecorino Romano κ.α.) άλλων ευρωπαϊκών χωρών «προστατεύονται». Μόνο η φέτα δεν προστατεύεται. Έχουμε φτάσει στο τελευταίο σημείο, δεν υπάρχει άλλο περιθώριο και το τελικό οχυρό για την προστασία της φέτας είναι το Ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν πρέπει ο βουλευτές μας να κάνουν το ίδιο λάθος και ο μόνος τρόπος, εφόσον η συζήτηση αποτυγχάνει να τους πείσει, είναι μέσω της ψήφου, διότι μόνο αυτήν σέβονται. Σε αυτά τα πλαίσια δημιουργήσαμε τον «Όμιλο Φίλων Φέτας», έτσι ώστε να τους δώσουμε εντολή με την ψήφο τους, να καταψηφίσουν αυτές τις συμφωνίες».

Στην εκδήλωση οι παρόντες ενημερώθηκαν για τη σύσταση του Ομίλου, που σκοπός της θα είναι η «προστασία» της φέτας. Η σύσκεψη κατέληξε σε «ψήφισμα πολιτών», με το οποίο καλούνται οι βουλευτές να καταψηφίσουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τον Καναδά και τις χώρες της Ν. Αφρικής εφόσον δεν κατοχυρώνουν την ΠΟΠ Φέτα.

agrotypos.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Πεζοπορία στα Μετέωρα, διοργανώνει η Ο.Λ.Κ. στις 08/10

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου η Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας διοργανώνει πεζοπορία στην περιοχή τ…