18-19_12

 (Πηγή φωτό: aetheleon.com)

Το Μέτρο 10.1.10 προτίθενται να προκηρύξουν οι διαχειριστικές στις αρχές του 2020 σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα προσκλήσεων που θα παρουσιαστεί στις 11 ∆εκεµβρίου.

Επιλέξιµες για ενίσχυση 53 ποικιλίες από σιτηρά, κηπευτικά, δενδρώδεις, οινοποιήσιµα αµπέλια και αρωµατικά φυτά

Την τάση αναβίωσης παλιών τοπικών ποικιλιών που επιχειρούν κυρίως µικρές αγροτικές βιοτεχνικές επιχειρήσεις, αλευρόµυλοι, οινοποιεία και νέοι αγρότες έρχεται να ενισχύσει το Μέτρο 10.1.10, το θεσµικό πλαίσιο του οποίου προβλέπεται να εκδοθεί εντός του Ιανουαρίου του 2020 και η πρόσκληση ένα µήνα µετά.

Κριθάρι Νάξου, σιτάρι σκληρό Μαυραγάνια, µονόκκοκο Καπλουτζάς, ξινόµηλα Αγιάσου, αµύγδαλα Αφράτα, Μαύρες συκιές, δαµάσκηνα Σκοπέλου, νεροκρέµµυδο Ζακύνθου, τοµατοπιπεριά, αγκινάρα Κρήτης, κερκυραϊκή µικρόκαρπη φράουλα, φασόλι Τήνου, ρίγανη Τρικάλων, τσάϊ του βουνού Κρήτης. Οι παραπάνω αποτελούν κάποιες  καλλιέργειες από τις συνολικά 53 που θα επιδοτούνται από το πρόγραµµα που θα προκηρυχθεί τον Φεβρουάριο, όπως αναφέρει το έγγραφο των διαχειριστικών αρχών που θα παρουσιαστεί στην 8η Επιτροπή Παρακολούθησης στο Βραχάτι Κορινθίας στις 11 ∆εκεµβρίου.

Πρόκειται για ένα µέτρο που λειτουργεί ουσιαστικά στα πρότυπα των «Σπάνιων Φυλών» αλλά για τη φυτική παραγωγή πριµοδοτώντας όποιον αγρότη επιθυµεί να φυτέψει τις παραπάνω τοπικές αβελτίωτες ποικιλίες χρησιµοποιώντας πολλαπλασιαστικό υλικό είτε από τον ΕΛΓΟ είτε ιδιοπαραγόµενο.

Μόνο σε τόπους που ευδοκιµούν

Η ενίσχυση στο Μέτρο προστασίας τοπικών ποικιλιών θα λαµβάνεται για την καλλιέργεια µόνο σε τόπους που ευδοκιµούν αυτές οι ποικιλίες. Για παράδειγµα η ρίγανη λαµβάνει ενίσχυση µόνο για την καλλιέργειά της στον Όλυµπο (Πιερία, Λάρισα), στα Τρίκαλα και στη Λακωνία, ή το όψιµο ροδάκινο Νάουσας, µόνο στην Ηµαθία. Οι δικαιούχοι αναλαµβάνουν τη δέσµευση να καλλιεργούν τους αβελτίωτους πληθυσµούς – ποικιλίες, στις συγκεκριµένες περιοχές κατανοµής ανά πληθυσµό – ποικιλία και ενισχύονται για τηναπώλεια εισοδήµατος που η καλλιέργεια αυτή τους επιφέρει. Επίσης δεσµεύονται να συνεργάζονται και να χορηγούν δείγµα σπόρου ή άλλου πολλαπλασιαστικού υλικού ή κάθε άλλη σχετική πληροφορία στις υπηρεσίες και αρµόδιους φορείς του ΥΠΑΑΤ.

Η δέσµευση είναι πενταετούς διάρκειας και εφαρµόζεται σε σταθερά αγροτεµάχια καθόλη τη διάρκεια της πενταετίας, τα οποία κατέχονται νόµιµα κατ’ έτος και καθ’ όλη την περίοδο της δέσµευσης.

Ύψος ενίσχυσης

Τα ποσά στήριξης ανά στρέµµα:

  • Χειµερινά σιτηρά: 36,7 ευρώ
  • Ψυχανθή: 52,4 ευρώ
  • ∆ενδρώδεις-θάµνοι-λοιπά µικρά καρποφόρα: 90 ευρώ
  • Ελιά: 62,1 ευρώ
  • Αµπέλια: 72,9 ευρώ
  • Κηπευτικά: 60 ευρώ
  • Φαρµακευτικά, αρωµατικά: 60 ευρώ

Πηγή: agronews.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…