sxedia2

Η άρνηση για την εκχώρηση της επιδότησης από τον δικαιούχο στον προμηθευτή και οι εκτιμήσεις πως οι αιτήσεις θα εγκριθούν από το 2020 στα Σχέδια Βελτίωσης, ήταν τα δύο βασικά προβλήματα που προέκυψαν από τη συνάντηση του ΣΕΑΜ με τον γενικό γραμματέα Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη, την περασμένη Τετάρτη.

Ο Σύνδεσμος σημειώνει πως ήδη επικρατεί μεγάλος προβληματισμός και αναστάτωση στα μέλη του που μετά από τόσα χρόνια ανυπαρξίας πωλήσεων και συνεχούς ταμιακής «αιμορραγίας», αδυνατούν πλέον να χρηματοδοτήσουν τους υποψήφιους αγοραστές.

Με τις παραπάνω εξελίξεις, λέει ο ΣΕΑΜ, η κατάσταση στον κλάδο επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, η ανάκαμψη της αγοράς αναβάλλεται για άλλο ένα χρόνο και τα μέλη μας θα πρέπει να φανούν για άλλη μια φορά ασυνεπή απέναντι στα εργοστάσια, στα οποία συνεχώς δίνουν προβλέψεις και συνεχώς εκτίθενται.

Τις επόμενες ημέρες μάλιστα, είναι πιθανόν να γίνει έκτακτη συνάντηση των μελών του για να συνεκτιμηθεί η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να παρθούν αποφάσεις.

Από αριστερά, ο πρόεδρος του ΣΕΑΜ, Σάββας Μπαλουκτσή , 
ο προϊστάμενος της ΕΥΔ ΠΑΑ, Νικόλαος Μανέτας 
και ο γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης

Αναλυτικότερα, ο ΣΕΑΜ σε σχετική ενημέρωση αναφέρει:

Πραγματοποιήθηκε χθες η προγραμματισμένη συνάντηση του ΣΕΑΜ με τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ κ. Χαράλαμπο Κασίμη, που είχε ως κυρίαρχο στόχο την ενημέρωση του Συνδέσμου για την εξέλιξη του μέτρου 4.1 του ΠΑΑ 2014-2020 (Σχέδια Βελτίωσης). Τον ΣΕΑΜ εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Σάββας Μπαλουκτσής, ο Γενικός Γραμματέας κ. Παναγιώτης Κατσαρός, ο Ταμίας κ. Κώστας Κορίζης και η Διευθύντρια του Συνδέσμου κα Κατερίνα Σκαρλάτου. Τον κ. Κασίμη πλαισίωσαν τα αρμόδια στελέχη της Διαχειριστικής αρχής.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την συνάντηση ήταν άκρως απογοητευτικά για την εξέλιξη των «πολυθρύλητων» Σχεδίων Βελτίωσης και ήδη επικρατεί μεγάλος προβληματισμός και αναστάτωση στα μέλη του Συνδέσμου.

Δύο ήταν τα βασικά προβλήματα που προέκυψαν από την συνάντηση: το ένα αφορά τον εκτιμώμενο χρόνο που απαιτείται για την αξιολόγηση των αιτήσεων και την έκδοση των εγκρίσεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διαχειριστικής αρχής, αυτές δεν προβλέπεται να εκδοθούν πριν τον Ιούλιο του 2019! Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι οι εκτιμήσεις του Υπουργείου μέχρι σήμερα για τις προηγούμενες φάσεις του προγράμματος διαψεύστηκαν παταγωδώς, υπάρχει ο φόβος ότι και το 2019 θα χαθεί ολόκληρο και ουσιαστικά οι εγκρίσεις θα οριστικοποιηθούν και θα αρχίσουν να υλοποιούνται το 2020! Δικαιώνονται δυστυχώς οι φόβοι του ΣΕΑΜ που είχαν εκφραστεί δημόσια, ότι με τις συνεχείς παρατάσεις (6 συνολικά!) στην υποβολή των αιτήσεων, δημιουργήθηκε ένας τεράστιος και δυσκίνητος όγκος αιτημάτων, που απαιτεί χρόνο, εργατοώρες και πρόσθετο κόστος για να αξιολογηθεί. Δυστυχώς οι πάσης φύσεως σκοπιμότητες (οικονομικές, συντεχνιακές και πολιτικές) επισκιάζουν την ουσία και την ομαλή ροή του προγράμματος.

Το δεύτερο και ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η πληροφορία που δόθηκε από τον Γενικό Γραμματέα ότι τελικώς «ναυαγεί» η εκχώρηση της επιδότησης από τον δικαιούχο στον προμηθευτή. Ένα πάγιο αίτημα του κλάδου, που έγινε αποδεκτό και συμπεριλήφθηκε στην Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο πρώην Υπουργός κ. Αποστόλου, ο ΟΠΕΚΕΠΕ επικαλείται «δυσκολίες» στην εφαρμογή του και αρνείται την υλοποίησή του! Αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην χρηματοδότηση των επενδύσεων και στην υλοποίηση των προγραμμάτων, διότι, ως γνωστόν, απαιτείται η 100% εξόφληση της επένδυσης για την εκταμίευση των επιδοτήσεων. Και τα μέλη του ΣΕΑΜ, μετά από τόσα χρόνια ανυπαρξίας πωλήσεων και συνεχούς ταμιακής «αιμορραγίας», αδυνατούν πλέον να χρηματοδοτήσουν τους υποψήφιους αγοραστές.

Με τις παραπάνω εξελίξεις, η κατάσταση στον κλάδο επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, η ανάκαμψη της αγοράς αναβάλλεται για άλλο ένα χρόνο και τα μέλη μας θα πρέπει να φανούν για άλλη μια φορά ασυνεπή απέναντι στα εργοστάσια, στα οποία συνεχώς δίνουν προβλέψεις και συνεχώς εκτίθενται.

Τις επόμενες ημέρες, είναι πιθανόν να γίνει έκτακτη συνάντηση των μελών του ΣΕΑΜ για να συνεκτιμηθεί η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και να παρθούν αποφάσεις.

agronews.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Τομή στη Δημόσια Διοίκηση το νέο σύστημα επιλογής Διοικήσεων φορέων Δημοσίου

Η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, μαζί με την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη, παρουσίασ…