apostolou_fancy_food

Το πιο σημαντικό γαστρονομικό και βιομηχανικό γεγονός τον τομέα των τροφίμων για τη Βόρεια Αμερική ξεκίνησε στις 30 Ιουνίου.

Στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται μέχρι τις 2 Ιουλίου στο εκθεσιακό κέντρο Javits η 64η Summer Fancy Food Show με 600 εκθέτες από όλο τον κόσμο και με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα και τα προϊόντα της. Στα εγκαίνια της έκθεσης την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Την έκθεση και το ελληνικό περίπτερο εγκαινίασαν ο Ελληνοαμερικανός πρόεδρος του Specialty Food Association – της εταιρείας που διοργανώνει το Summer Fancy Food Show 2018 – Φιλ Καφαράκης, παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, του κ. Αποστόλου, του γενικού προξένου στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνου Κούτρα, στελεχών του εμπορικού γραφείου, της μόνιμης αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ και του γραφείου Τύπου.

«Η παρουσία της Ελλάδας ως τιμώμενης χώρας στην έκθεση Fancy Food Show έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η χώρα μας βγαίνει από μια πολύχρονη και μεγάλη κρίση. Ταυτόχρονα όμως, κάναμε βήματα μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών διορθώσεων τέτοια, που καταφέραμε τελικά να βγούμε από αυτή την κρίση και τα μνημόνια», δήλωσε ο κ. Αποστόλου

Στο ειδικά διαμορφωμένο ελληνικό περίπτερο, στο κέντρο της έκθεσης, συμμετέχουν 43 ελληνικές εταιρείες παραγωγής και εξαγωγής τροφίμων, είτε ως μεμονωμένες εταιρείες, είτε ως συλλογικοί φορείς. Σημειώνεται ότι άλλες 10-15 συμμετοχές ελληνικών εταιρειών στεγάζονται εκτός εθνικού περιπτέρου.

Την ελληνική αποστολή στηρίζει η Enterprise Greece, πολυμελής αντιπροσωπεία της οποίας συμμετέχει στην έκθεση με επικεφαλής τον νέο πρόεδρο Γρηγόρη Στεργιούλη.

Μιλώντας στους Έλληνες δημοσιογράφους, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως «η παρουσία της Ελλάδας σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως ως τιμώμενη χώρα, είναι άλλη μια επιτυχία της χώρας μας μετά από μια οκταετία περιπέτειας, άλλη μια ευκαιρία ανάδειξης των δυνατοτήτων μας στον παραγωγικό τομέα της οικονομίας. Είναι συνεπώς, πολύ σημαντική η σημερινή ημέρα».

Αναφερόμενος στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας που σχετίζονται με το κλίμα της, τις ποικιλίες προϊόντων και τις δυνατότητες καλλιεργειών, επισήμανε την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης -Στρατηγικού Σχεδιασμού- ο οποίος επιδιώκεται να ενταχθεί και να ανελιχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ. Στο επίκεντρο αυτού του σχεδιασμού, είπε, βρίσκεται η προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας και η ειδική υπόσταση που εκ των πραγμάτων έχει, η ελληνική παραγωγή.

«Ένας τέτοιος συνδυασμός, μας καθιστά ανταγωνιστικούς, και στη διεθνή σκηνή με μεγάλο ανταγωνισμό, μόνο με τέτοιου είδους κινήσεις προστιθέμενης αξίας (όπως η συμμετοχή μας στην συγκεκριμένη Έκθεση), μπορούμε να συναγωνιστούμε», πρόσθεσε.

Ειδικά όσον αφορά στην αμερικανική αγορά, ο κ. Αποστόλου σημείωσε, ότι βρισκόμαστε ουσιαστικά στην έναρξη των συζητήσεων. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις συμφωνίες που θα συνάψει η αμερικανική κυβέρνηση με την ΕΕ. Στο επίπεδο αυτό, η κατάσταση εμφανίζεται να είναι πολύ δύσκολη. Στην αμερικανική αγορά, ως γνωστόν, επικρατεί το «εμπορικό όνομα», γεγονός που δεν συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά προστατευόμενα προϊόντα (ονομασίας προέλευσης, γεωγραφικού προσδιορισμού κλπ). Όπως εκτιμά ο ίδιος, παρά τις όποιες προβληματικές καταστάσεις, η ποιοτική υπόσταση των προϊόντων μας είναι τέτοια, που θα επιτρέψει στην αμερικανική πολιτεία, να υπάρξει μεγαλύτερη προστασία για τα ελληνικά προϊόντα.

agro24.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα ευτράπελα της κάλπης – Τα τσαρούχια, το κονιάκ και οι… θερμόαιμοι

Δεν έλειψαν τα ευτράπελα, οι ασυνήθιστες στιγμές και φυσικά η ένταση μεταξύ υποψηφίων ούτε…