Cyberkids_New_Banner_264x168

Μαχιά Βάσω 2  Επιμέλεια: Βασιλική Μαχιά

Όσο περνούν τα χρόνια το διαδίκτυο μπαίνει όλο και περισσότερο στη ζωή μας σε σημείο να είναι πλέον αναγκαίο για την καθημερινότητά μας. Οι χρήστες του είναι όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Η χρήση του διαδικτύου έχει όπως όλα σχεδόν τα πράγματα δύο πλευρές, την θετική και την αρνητική. Το διαδίκτυο μας προσφέρει πολλά! Είναι μία ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών, απαραίτητο μέσο για την εργασία ορισμένων ανθρώπων, ένας τρόπος επικοινωνίας με ανθρώπους που βρίσκονται μακριά μας, μέσο διασκέδασης αλλά και ενημέρωσης. Από  την άλλη πλευρά, όμως,το διαδίκτυο δίνει την δυνατότητα απόκρυψης της πραγματικής ταυτότητας του ατόμου. Έτσι, πολλοί εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός για να παρενοχλήσουν, να εκφοβίσουν ή και να παρασύρουν κάποια άτομα για δικούς τους σκοπούς. Είναι ένα μέσο ευεργετικό και ταυτόχρονα επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Αποτελεί, επίσης, κι έναν από τους εθισμούς που παρατηρούνται πως υπάρχουν στην εποχή μας. Πολλοί άνθρωποι εθίζονται στις διάφορες χρήσεις του διαδικτύου και περνούν ολόκληρη σχεδόν την μέρα τους μπροστά σε έναν υπολογιστή. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους αποξένωσης των ανθρώπων σήμερα, καθώς την προσωπική επαφή έχει αντικαταστήσει ως ένα βαθμό η επικοινωνία μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Γι αυτό θα πρέπει να υπάρχει κάποιο όριο στην χρήση του διαδικτύου, ειδικά στα μικρά παιδιά. Η Διώξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια μία μεγάλη προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού προκειμένου να προλάβει εγκλήματα  ή αντικοινωνικές συμπεριφορές, που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.  Στην προσπάθειά της αυτή έχει προβεί στις παρακάτω καινοτόμες πράξεις.

  1. Ιστότοπος cyberkid.gr

Στο www.cyberkid.gr  παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με το πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί όλη η οικογένεια τα θετικά των σύγχρονων τεχνολογιών που μας περιβάλλουν και φυσικά του διαδικτύου.


Εφαρμογές Cyberkid για φορητές συσκευές (APPS)
Ακόμη, η ιστοσελίδα εμπλουτίστηκε με δυο καινούριες ενότητες. Την ενότητα «CyberAlert» όπου το κοινό μπορεί να ενημερωθεί για τους πιο συχνά εμφανιζόμενους κινδύνους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, και την ενότητα «Νέα» όπου αναρτώνται οι ανακοινώσεις που αφορούν τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η εφαρμογή Cyberkid για κινητά δημιουργήθηκε με σκοπό να ενημερώνει καθημερινά τους γονείς και τα παιδιά κάθε οικογένειας για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτό. Παράλληλα, είναι μία διαδραστική εφαρμογή, η οποία δίνει την δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της γραμμής CYBER ALERT αλλά και μέσω αποστολής άμεσου μηνύματος email, με τη χρήση ενός κουμπιού, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ψυχαγωγίας μέσω των διαφόρων παιχνιδιών.

  1. Ημερίδες Ασφαλούς Πλοήγησης
  2. Διοργάνωση συνεδρίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο
    5. Τηλεδιασκέψεις με Σχολικές μονάδες
    6. Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά «σποτ»
  3. Συγγραφή και διαμοιρασμός ενημερωτικών φυλλαδίων
    8. Εκπαιδευτικές Επισκέψεις
    9. Συμμετοχή στο Πληροφοριακό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στη 79η ΔΕΘ
  4. Σελίδα Cyberkid στο Facebook // www.facebook.com/cyberkid.gov.gr
  5. Λογαριασμός Twitter @cyberalertGR

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρέχει, επίσης, τις απαραίτητες συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο μέσα από την επίσημη σελίδα της αστυνομίας.

(Ασφαλής Πλοήγηση στο διαδίκτυο)

Από τη στιγμή που όλοι πλέον χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο στη καθημερινότητά μας, θεωρώ αναγκαίο να γνωρίζουμε καλά  τους κινδύνους που κρύβει προκειμένου να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον μας, ειδικά τα μικρά παιδιά που δεν είναι σε θέση να προστατευτούν από μόνα τους.

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Διακοπή ρεύματος σε ΤΚ & περιοχές των Δήμων Πύλης & Φαρκαδόνας

Ειδοποιούνται οι καταναλωτές ΔΕΔΔΗΕ των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεσθούν απαραίτητ…