Loules1-979x577

…Με τίτλο «Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ»

 Διήμερο Κινηματογραφικό Εργαστήριο διοργανώνει ο σκηνοθέτης Βασίλης Λουλές στο Μουσείο Τσιτσάνη. Το εργαστήριο έχει ως τίτλο «Αρχειακά τεκμήρια και ανθρώπινες ιστορίες στο ντοκιμαντέρ» και θα υλοποιηθεί το διήμερο Σάββατο και Κυριακή 9-10 Φεβρουαρίου 2019 (Σύνολο 15 ώρες). Εχει βιωματικό χαρακτήρα και κινείται στον χώρο του ανθρωποκεντρικού ντοκιμαντέρ.

Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν με «πρώτη ύλη» ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, που υπάρχουν στο κτήριο του πρώην Διοικητηρίου.

Τα επιλεγμένα τεκμήρια θα μελετηθούν από την ομάδα ώστε να έρθουν στο φως οι ανθρώπινες ιστορίες που σκιαγραφούνται μέσα (και πίσω) από αυτά τα ντοκουμέντα, που πολύ συχνά λέμε ότι είναι «απρόσωπα».

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τους τρόπους για να «ζωντανέψουν» οι ιστορίες αυτές και θα επιχειρήσουν (ως άσκηση) να χτίσουν το ΣΕΝΑΡΙΟ ενός ή περισσότερων ιστορικών/ανθρωπολογικών ντοκιμαντέρ που θα βασίζονται επάνω τους.

Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ.

Το Εργαστήριο ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ σε εκπαιδευτικούς, σε απόφοιτους ή σπουδαστές Κοινωνικών/Ανθρωπιστικών Επιστημών, σε αρχειονόμους ή εργαζόμενους σε Αρχεία, σε κινηματογραφιστές και ηθοποιούς, και σε όσους ασχολούνται με την έρευνα, την προφορική ιστορία και την αφήγηση.

Βασικός ΣΤΟΧΟΣ αυτού του Εργαστηρίου είναι η καλλιέργεια ενός «άλλου βλέμματος» πάνω στα τεκμήρια της Ιστορίας και στα βιώματα των ανθρώπων που είναι φορείς της. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν μεθοδολογικά εργαλεία χρήσιμα για τις δικές τους ερευνητικές, εκπαιδευτικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Το Εργαστήριο αυτό μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια ολοκληρωμένη επιστημονική έρευνα-μελέτη του αρχειακού υλικού των παλαιών Φυλακών Τρικάλων.

Για τη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τη σχετική Δήλωση Συμμετοχής και τα καταβάλουν δίδακτρα μέχρι την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ στην ιστοσελίδα του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ

http://www.mouseiotsitsani.gr/νέα/διημερο-κινηματογραφικο-εργαστηριο

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΣΗΓΗΤΗ

Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης κινηματογράφου. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Είναι δημιουργός των ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά», «Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη», «Πέρασα κι εγώ από κει κι είχα παπούτσια από χαρτί», κ.ά. Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια, και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια.

Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων, καταγράφοντας μαρτυρίες απλών ανθρώπων. Από το 2014 και μετά κάνει συχνά περιοδείες στην Αμερική προσκεκλημένος από γνωστά Πανεπιστήμια για να δείξει τις ταινίες του και να μιλήσει με τους θεατές. Πραγματοποιεί Εργαστήρια Κινηματογράφου.

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Η Ενορία Παναγίας Επισκέψεως, πανηγυρίζει τον Άγ. Αρσένιο

Η Ενορία Παναγίας Επισκέψεως και η των Τρικκαίων πόλις Πανηγυρίζουν τον Άγιο Αρσένιο, Επίσ…