Sakis Papadopoulos

 

Ο Πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε τελικά, μετά την περιπλάνησή του στον κιτρινισμό και στις ανισότητες που τις θεωρεί αιώνιες, να αποκαλύψει κρίσιμα ζητήματα του προγράμματός της : για το 8ωρο και το 7ήμερο, την αμοιβή της εργασίας, τις συντάξεις, τη στελέχωση του δημοσίου τομέα, τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις, την ιδιωτική ασφάλιση…

Τώρα ήρθε και η ώρα των αποκαλύψεων για τις σχέσεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα στην Υγεία, για την ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Έτσι, ο κ.Μητσοτάκης φανέρωσε ότι η Διοίκηση των Νοσοκομείων – το μάνατζμεντ – η οικονομική διαχείριση – οι προμήθειες – ο σύγχρονος βιοϊατρικός εξοπλισμός… πρέπει να περάσουν στους επιχειρηματίες – στα κρατικοδίαιτα ιδιωτικά συμφέροντα. Υποτίθεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο αποτελεσματική η διοίκηση, πιο προσοδοφόρα η διαχείριση, πιο ικανοποιημένοι οι ασθενείς.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που δοκιμάστηκε με τραγικά αποτελέσματα τη περίοδο της επίπλαστης ευημερίας και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος ακόμη και τα χρόνια της ισοπεδωτικής περικοπής των δημόσιων δαπανών στην υγεία και στη φαρμακευτική πολιτική. Δοκιμάστηκε στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στα Ασφαλιστικά Ταμεία, με μάνατζερς που υποτίθεται ότι γνώριζαν την οικονομία της υγείας κι όμως παρουσίασαν εκρηκτικά ελλείμματα, φοβερά χρέη, απίθανες συναλλαγές, πελατειακές εξυπηρετήσεις, σκάνδαλα.. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στα προσόντα των μάνατζερς αλλά στον ρόλο τους, στα συμφέροντα που υπηρετούν. Το πρόβλημα με τους μάνατζερς αποκαλύφθηκε στη LIEMAN BROTHERS, στη ZIEMENS, στη NOVARTIS…

Εμείς θέλουμε ικανά στελέχη – με τεχνοκρατική επάρκεια στη Διοίκηση των Νοσοκομείων, των ΥΠΕ, του ΕΟΠΥΥ, του ΕΟΦ, του ΕΟΔΥ, του ΕΦΚΑ, της ΗΔΙΚΑ, του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ τώρα που εντάσσεται στο ΕΣΥ και θα συνεργάζεται με το ΩΝΑΣΕΙΟ, τον ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ, το ΛΑΙΚΟ, το ΑΤΤΙΚΟΝ… Θέλουμε όμως αποδοτικά για το δημόσιο συμφέρον διοικητικά στελέχη, όπως ο Πρόεδρος του ΩΝΑΣΕΙΟΥ, που αποδεικνύει ότι έχει και γνώσεις και όραμα για την υγεία ως δημόσιο αγαθό.

Η χρηματοδότηση της υγείας συνεχίζει να είναι περιορισμένη στο 5,2% του ΑΕΠ, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη έχει πλαφόν και επιστροφές. Ταυτόχρονα, ο παρακλινικός εργαστηριακός έλεγχος γίνεται όλο και πιο δαπανηρός, οι καινοτόμες θεραπείες όλο και πιο ακριβές… Στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων τα Νοσοκομεία, οι προμήθειες, τα σύγχρονα Διαγνωστικά Εργαστήρια, δεν πρόκειται να υπηρετήσουν ούτε τα δικαιώματα των ασθενών – ούτε την μεθοδική αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας – ούτε την εξυγίανση των δαπανών – ούτε την σωστή ιεράρχηση των αναγκών στην υγεία.

Κυρίως δεν μπορούν να υπηρετήσουν ένα σύστημα υγείας στη χώρα που πρέπει να είναι και ποιοτικό και αποτελεσματικό και δημοκρατικό και δωρεάν, καθώς η υγεία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ένας δήμαρχος για το βιβλίο Γκίνες – Εκλέγεται χωρίς καμία ήττα από το 1994

Ξεκίνησε την διαδρομή του στην αυτοδιοίκηση το 1994 και από τότε δεν έχει χάσει καμία εκλο…