mistikakipou-sporeio-fthinoporina-laxanika

Είναι καιρός να ετοιμάσουμε το σπορείο των φθινοπωρινών μας κηπευτικών, να μεγαλώσουμε δηλαδή τα δικά μας φυτά από σπόρο που στη συνέχεια θα φυτέψουμε στον λαχανόκηπό μας. Τα φθινοπωρινά κηπευτικά πέρα από τα σημαντικά οφέλη που έχουν για την υγεία μας, αποτελούν εξαιρετική επιλογή για αρχάριους κηπουρούς, καθώς μπορούμε πολύ εύκολα να τα καλλιεργήσουμε τόσο στον κήπο, όσο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι.

Προμηθευόμαστε λοιπόν σπόρους ή χρησιμοποιούμε τους σπόρους που έχουμε κρατήσει από την προηγούμενη χρονιά και φυτεύουμε τα δικά μας λαχανικά στον κήπο και το μπαλκόνι, ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές.

 

Ποια λαχανικά μπορούμε να σπείρουμε και να φυτέψουμε το φθινόπωρο;

Το φθινόπωρο είναι η εποχή που φυτεύουμε τα πιο λαχταριστά πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Και πρώτα απ’ όλα το λάχανο και το μαρούλι, βασικά συστατικά της αγαπημένης χειμερινής σαλάτας! Το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το παντζάρι αποτελούν πολύ δημοφιλείς και υγιεινές επιλογές, με υψηλή διατροφική αξία, για να φυτέψουμε στον κήπο μας αυτή την εποχή. Μπορούμε, επίσης, να φυτέψουμε τραγανά καρότα, ραπανάκια και υπέροχα μυρωδικά όπως μαϊντανό, σέλινο, άνηθο, μάραθο, σχοινόπρασο και φυσικά τη ρόκα για τις πικάντικες σαλάτες μας. Επίσης, το σέσκουλο, το σπανάκι και τα πράσα, εκτός των άλλων είναι εξαιρετικές πρώτες ύλες για να φτιάξουμε πεντανόστιμες πίτες. Να μην ξεχάσουμε να σπείρουμε και να φυτέψουμε για να τα τρώμε ωμά ή βραστά σε υπέροχες σαλάτες ραδίκια, αντίδια και το μοναδικό σταμναγκάθι με την ξεχωριστή πικρή γεύση.

 

Εποχή σποράς, φύτευσης και περίοδος συγκομιδής για τα λαχανικά

Εποχή σποράς, φύτευσης και περίοδος συγκομιδής για τα λαχανικά

 

Τι υλικά θα χρειαστούμε για την δημιουργία του σπορείου φθινοπωρινών κηπευτικών;

Για τη δημιουργία του σπορείου μας, χρειαζόμαστε τα εξής υλικά:

• Κυπελλάκια φυτωρίου

Προμηθευόμαστε έτοιμες βάσεις φυτωρίων με κυπελλάκια από πλαστικό, ειδικούς δίσκους από φελιζόλ ή ακόμα και μικρά γλαστράκια απο οικολογικό κοκοφοίνικα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ανακυκλώσουμε πλαστικά κύπελλα ή ρηχά καφάσια μαναβικής.

• Φυτόχωμα σποράς

Χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα για σπορεία που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Μπορούμε επίσης να δημιουργείσουμε το δικό μας μίγμα ανακατεύοντας: 70% μίγμα ξανθιάς και μαύρης τύρφης με pH γύρω στο 6, 20% κομπόστ ή σβησμένη κοπριά και 10% περλίτη ή ψιλή ελαφρόπετρα.

• Σπόρους κηπευτικών

Επιλέγουμε και καλλιεργούμε τις αγαπημένες ποικιλίες. Προτιμάμε καλές και αποδοτικές ποικιλίες που να έχουν καλή προσαρμογή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής μας.

Ποια είναι τα βήματα για την δημιουργία του σπορείου λαχανικών;

Τα βασικά βήματα για τη δημιουργία του σπορείου των φθινοπωρινών κηπευτικών είναι τα εξής:

• Εξασφαλίζουμε ότι τα κυπελλάκια φυτωρίου ή τα ποτηράκια που χρησιμοποιούμε έχουν τρύπα αποστράγγισης στη βάση τους.
• Γεμίζουμε προσεκτικά τα κυπελλάκια φυτωρίου με φυτόχωμα, ελαφρώς πατημένο και σε ύψος 3-4 εκατοστών
• Ποτίζουμε το χώμα ώστε να μουσκέψει ελαφρά χωρίς να πλημμυρίσει από νερό
• Τοποθετούμε 1-2 σπόρους σε κάθε θέση και τους σκεπάζουμε με νέα στρώση φυτοχώματος, πάχους περίπου 0,5-1 εκατοστό.
• Ξαναποτίζουμε ελαφρά με ποτιστήρι που εξασφαλίζει ψιλή διασπορά του νερού και δεν παρασύρει το χώμα που καλύπτει το σπόρο.

 

Τι συνθήκες χρειάζεται το σπορείο των φθινοπωρινών κηπευτικών για να αναπτυχθούν τα φυτά μας;

• Εξασφαλίζουμε δροσιά (γύρω στους 20°C) και υψηλή σχετική υγρασία για να φυτρώσουν πιο γρήγορα οι σπόροι.
• Αφού φυτρώσουν οι σπόροι, φροντίζουμε τα μικρά σπορόφυτα να έχουν έκθεση στον ήλιο, αποφεύγοντας τον ζεστό ήλιο του μεσημεριού. Μπορούμε επίσης να τα προστατέψουμε χρησιμοποιώντας πράσινο δίχτυ ηλιοπροστασίας.
• Ποτίζουμε σταθερά κάθε 1-2 μέρες ώστε το χώμα να είναι πάντα ελαφριά βρεγμένο χωρίς να παραποτίζονται τα φυτά.

 

Προτιμάμε φυτά από σπόρο ή έτοιμα φυτά από φυτώριο;

Προτιμάμε φυτά από σπόρο ή έτοιμα φυτά από φυτώριο;

 

Κι ένα μυστικό για το σπορείο φθινοπωρινών λαχανικών

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι κάποιοι σπόροι κηπευτικών φυτρώνουν πιο γρήγορα από κάποιους άλλους. Για παράδειγμα ο σπόρος της ρόκας, σε ιδανικές συνθήκες υγρασίας φυτρώνει πολύ πιο γρήγορα από το σπόρο του λάχανου και του κουνουπιδιού. Σε γενικές γραμμές, η μεταφύτευση των σπορόφυτων γίνεται περίπου 1-1,5 μήνα μετά την σπορά ανάλογα με το είδος του φυτού, καθώς και τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας που θα επικρατήσουν στο σπορείο.

Πηγή: mistikakipou.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Ολοκληρώθηκε η παράδοση- παραλαβή & η συγκρότηση σε Σώμα του νέου ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Πύλης

Από το απερχόμενο ΔΣ του Εμπορικού Συυλόγου Πύλης, εξεδόθη η κάτωθι σχετική ανακοίνωση …