dermatiki-kantintiasi

Η δερματική καντιντίαση είναι μια μόλυνση που προκαλεί άσχημες αλλοιώσεις σε διάφορες περιοχές του δέρματος. Ανακαλύψτε τις αιτίες και ορισμένους τρόπους αντιμετώπισης στο άρθρο που ακολουθεί.

Η δερματική καντιντίαση είναι ένα είδος μόλυνσης που προκαλείται από τον μύκητα Candida albicans στο δέρμα σας.

Αυτοί οι μικροοργανισμοί βρίσκονται συνήθως στο δέρμα σας χωρίς να προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα. Όμως, ορισμένες ανισορροπίες μπορούν να προκαλέσουν τον πολλαπλασιασμό τους, προξενώντας άβολα συμπτώματα.

Η δυσφορία είναι ανεκτή στην αρχή, και δεν προκαλεί μεγάλα προβλήματα. Παρόλα αυτά, είναι απαραίτητο να την αντιμετωπίσετε καθώς η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του σώματος, αλλά και να γίνει πολύπλοκη.

Τι θα πρέπει να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε λοιπόν;

Ορισμένες πληροφορίες για τον Candida

Το γένος Candida, η “μητέρα” πολλών ειδών μυκήτων, μπορεί να γίνει επικίνδυνη για το σώμα. Αν και είναι συχνό να βρίσκεται στο σώμα μας, ορισμένοι τύποι πολλαπλασιάζονται υπερβολικά και οδηγούν σε λοιμώξεις. Όταν τρυπώνει στο δέρμα προκαλεί συχνά δερματική καντιντίαση.

Αυτή η πάθηση εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την ανάπτυξή του και την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, γενικά, μπορεί να εκδηλωθεί με τις παρακάτω μορφές:

  • Εξανθήματα ή φουσκάλες
  • Κόκκινα ή μοβ σημάδια
  • Λευκά και φολιδωτά σημάδια στις επηρεασμένες περιοχές
  • Με την αποκόλληση τμημάτων ξηρού, φολιδωτού δέρματος
  • Σκασμένο δέρμα και αιμορραγία
  • Αίσθημα καύσου ή πόνου
  • Κοκκινίλα
  • Σπυριά με απόστημα

Πέντε θεραπείες για τη δερματική καντιντίαση

Οι περισσότερες θεραπείες αποτελούνται κυρίως από τη χορήγηση τοπικών αντιμυκητικών παραγόντων.Αυτά έρχονται με τη μορφή πούδρας, κρέμας ή λοσιόν. Όμως, κάποιες φορές μπορούν να συνταγογραφηθούν και χάπια.

Για να συμπληρώσετε τη θεραπεία σας, είναι σημαντικό να θυμάστε κάποια πράγματα.

1. Αν έχετε δερματική καντιντίαση να αλλάζετε αμέσως τα ρούχα σας

Γυναίκα ιδρωμένη

Η υγρασία του αέρα σε συνεργασία με το ζεστό περιβάλλον του σώματός σας, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τον πολλαπλασιασμό του μύκητα.

Τα μαγιό και τα ιδρωμένα ρούχα λειτουργούν ιδιαιτέρως αρνητικά για τα άτομα με δερματική καντιντίαση. Γι’ αυτό, αποφεύγετε να τα φοράτε για μεγάλα διαστήματα μετά από σωματική άσκηση, γιατί έτσι δημιουργείτε το ιδανικό περιβάλλον ανάπτυξης του μύκητα.

Τα συμπτώματά σας μπορούν να χειροτερέψουν αν φοράτε για πολλή ώρα βρεγμένα ρούχα.

2. Να φοράτε χαλαρά, βαμβακερά ρούχα

Το είδος των ρούχων σας μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σε περιπτώσεις δερματικής λοίμωξης.

Ίσως να φαίνεται ασήμαντο, αλλά αν φοράτε χαλαρά βαμβακερά ρούχα, θα ελαχιστοποιήσετε τη συσσώρευση ιδρώτα και, έτσι, θα εμποδίσετε την ανάπτυξη του Candida.

3. Αποφύγετε τα αρωματικά σαπούνια

Η χρήση σαπουνιών και άλλων αρωματικών προϊόντων μπορεί να αλλοιώσει το φυσικό pH του δέρματός σας. Αυτό έχει ως συνέπεια να επιδεινώνονται τα συμπτώματα της δερματικής καντιντίασης.

Για να αποφύγετε τυχόν εξάρσεις της μόλυνσης, χρησιμοποιήστε φυσικά οργανικά σαπούνια.

4. Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης

Κύβοι ζάχαρης

Το σάκχαρο θρέφει τους μύκητες και βοηθά την ανάπτυξή τους.

Πιθανόν να διερωτάστε τι σχέση έχει η κατανάλωση ζάχαρης με τη δερματική καντιντίαση.

Και όμως έχει, και μάλιστα μεγάλη. Παρότι δε το γνωρίζουν πολλοί άνθρωποι, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορούν να αυξήσουν την αντίσταση του Candida στους αντιμυκητικούς παράγοντες.

Όταν καταναλώνετε ζαχαρώδη προϊόντα, αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης και μαζί τους οι πιθανότητες λοίμωξης. Γι’ αυτό, περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης όσο μπορείτε, και υιοθετήστε συνήθειες που θα σταθεροποιήσουν τη γλυκόζη σας.

Μπορείτε να τη μειώσετε με απλές φυσικές ασκήσεις και υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

5. Προσθέστε προβιοτικά στη διατροφή σας

Τα προβιοτικά αποτελούν έναν από τους καλύτερους τρόπους να πολεμήσετε τον Candida και άλλους μικρο-οργανισμούς. Αυτοί οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν την ικανότητα να αυξάνουν τις άμυνές σας συγκρατώντας την ανάπτυξη των πληθυσμών των παθογόνων.

Για την ακρίβεια, υπάρχει μια έρευνα η οποία αναφέρει ότι τα προβιοτικά και άλλα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, μπορούν να είναι το ίδιο ή ακόμη και περισσότερο αποτελεσματικά από τους συμβατικούς αντιμυκητισιακούς παράγοντες. Το καλύτερο είναι πως τα περισσότερα από αυτά, όπως το γιαούρτι (το αληθινό γιαούρτι), είναι ασφαλή στη χρήση τους και δεν έχουν παρενέργειες.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που υποφέρετε από δερματική καντιντίαση

Δερματική καντιντίαση

Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για μια γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία.

Αν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζετε δερματική καντιντίαση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τον/η γιατρό σας ώστε να επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Ορισμένες φορές, τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά άλλων παθήσεων οι οποίες απαιτούν περισσότερη προσοχή. Γι’ αυτόν τον λόγο ίσως χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις.

Οι περισσότερες περιπτώσεις του Candida είναι ήπιες και εύκολα θεραπεύσιμες σε μικρό χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να τις αντιμετωπίζετε πάντα ώστε να νιώσετε ταχύτερη ανακούφιση. Ο/η γιατρός σας μπορεί να σας δώσει αντιμυκητιακά ή άλλα φάρμακα για την καταστολή των συμπτωμάτων.

Αναζητήστε ιατρική βοήθεια αν δεν υπάρξει βελτίωση έπειτα από 7 με 14 ημέρες, ή αν τα συμπτώματα χειροτερέψουν παρότι ακολουθείτε τη θεραπεία σας. Η έγκαιρη προσοχή είναι το κλειδί για την αποφυγή χειρότερων προβλημάτων.

Μη διστάσετε να εντάξετε στη θεραπεία σας τις παραπάνω συμβουλές. Επίσης, αν έχετε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να πάτε άμεσα στον/η γιατρό σας.

Πηγή: meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…