ts
Τέλος στα σενάρια διάλυσης της κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛΛ και διαμόρφωσης μιας νέας πλειοψηφίας βάζει το Μαξίμου εδώ και μερικές μέρες και όλα δείχνουν ότι, μετά την κρίση που οδήγησε στην έξοδο Κοτζιά από την κυβέρνηση, η τάξη στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης έχει αποκατασταθεί (αν υποθέσουμε ότι είχε πραγματικά διασαλευτεί).
Οι σχετικές συζητήσεις τροφοδοτήθηκαν και από την κεντρική κυβερνητική ρητορική το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν στη Βουλή οι συσχετισμοί και για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και για την εξάντληση της τετραετίας. Διατύπωση ασαφής, που εμπεριείχε το σενάριο της στήριξης (σε τυχόν ψήφο εμπιστοσύνης συνδεδεμένης με τη Συμφωνία των Πρεσπών) από διάφορους «πρόθυμους» (βουλευτές των ΑΝΕΛΛΛ, του Ποταμιού και από τη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων).
Ωστόσο, δεδομένου ότι ενθάρρυναν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τη σχετική συζήτηση για τερματισμό της συνεργασίας με τον Καμμένο, η οποία έλαβε διαστάσεις μετά τις πρωτοβουλίες του υπουργού Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου στις ΗΠΑ, από την κυβέρνηση έρχονται να ξεδιαλύνουν περισσότερο το πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο εταίρων.
Επί της ουσίας τα όσα έχε πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τις τελευταίες ημέρες παραπέμπουν στο σενάριο μιας κυβέρνησης ανοχής ή μειοψηφίας – χθες ξεκάθαρα αναφέρθηκε σε αυτά τα σενάρια και ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛΛ Παναγιώτης Σγουρίδης.
Ειδικότερα, από το Μαξίμου επικαλούνται αφενός τις διαβεβαιώσεις Καμμένου ότι οι ΑΝΕΛΛ δεν πρόκειται να ψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. όταν έρθει η συμφωνία (υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση αυτή άνοιξε από πρόταση του εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛΛ Θ. Τοσουνίδη ενόσω ο υπουργός Άμυνας βρισκόταν στην Αμερική), αφετέρου τα όσα είπε ο Πάνος Καμμένος στο Πολιτικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛΛ.
Τα τελευταία φρόντισε να επισημάνει και να αναδείξει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Από την τελευταία ομιλία του κυρίου Καμμένου στο Πολιτικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛΛ προκύπτει ότι θα αποχωρήσουν οι υπουργοί από την κυβέρνηση, χωρίς αυτό, όμως, να σημαίνει ότι αποσύρεται και η στήριξη σε νομοσχέδια» σημείωσε.
Για να προσθέσει λίγο μετά ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπάρχουν οι πολιτικές και οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.
Πολλώ δε μάλλον που, όπως υπογράμμισε στην ίδια συνέντευξη, άλλος τρόπος να λήξει πρόωρα η θητεία της κυβέρνησης δεν υπάρχει, πλην των εξής δύο: «Είτε αν το ζητήσει ο πρωθυπουργός για εθνικούς λόγους είτε αν υπερψηφιστεί πρόταση δυσπιστίας». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση αποσύρει και το σενάριο περί του ενδεχομένου να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Με αυτό τον τρόπο:
● Στέλνει το μήνυμα ότι η κυβερνητική συνοχή είναι δεδομένη μέχρι τον Μάρτιο, οπότε σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς η συμφωνία θα έρθει στην ελληνική Βουλή.
● Πετάει το γάντι στη Ν.Δ., η οποία θα πρέπει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προ της κύρωσης της συμφωνίας, όταν είναι πλέον σαφές ότι απεύχεται το ενδεχόμενο να πέσει η κυβέρνηση πριν από την ψήφισή της. Κάτι τέτοιο θα μετέθετε την εκκρεμότητα στην επόμενη κυβέρνηση, με ό,τι αυτό θα συνεπαγόταν για το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιθανώς αυριανής κυβέρνησης.
Πέφτουν οι τόνοι και στον ΣΥΡΙΖΑ
Το μήνυμα φαίνεται να έχει ληφθεί και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσωπα τα οποία βγήκαν πιο μπροστά το προηγούμενο διάστημα, υποστηρίζοντας ότι η δυναμική της συνεργασίας με τον Καμμένο έχει εξαντληθεί και πρέπει η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη συνεργασία, πλέον κάνουν ένα βήμα πίσω.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή» ο Νίκος Φίλης, αφού παρατηρεί ότι η διάκριση «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» που ένωσε τους δύο εταίρους εκλείπει πλέον, άρα «φτάνουμε στο τέλος μιας αναγκαστικής συνεργασίας», σημειώνει:
● «Επιδιώκουμε αυτή η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία της με τη συμμετοχή των ΑΝΕΛΛ. Γι’ αυτό, προσωπικά, έχω συμβουλεύσει τον πρόεδρο των ΑΝΕΛΛ να αφήσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν κατά συνείδηση στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών και να μην το μετατρέψει σε αιτία για να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση, όπως τον εκλιπαρούν ο κ. Μητσοτάκης και τα φιλικά προς την αντιπολίτευση ΜΜΕ».
● «Όσο για τον σχηματισμό νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας μέσα στην υπάρχουσα Βουλή, προβληματίζομαι. Προσωπικά τάσσομαι υπέρ της άποψης οι όποιες συνεργασίες (που πρέπει να έχουν σαφή προοδευτική κατεύθυνση) να είναι πρωτίστως μεταξύ πολιτικών δυνάμεων στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και με νωπή τη λαϊκή ετυμηγορία».
Από την άλλη ο κυβερνητικός εταίρος φέρεται διατεθειμένος να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τέλους παρά το πολιτικό πρόβλημα που ο ίδιος αντιμετωπίζει. Σύμφωνα δε με πληροφορίες από το περιβάλλον του είχε συμφωνήσει με τον Τσίπρα, κατά το γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών, η στάση των ΑΝΕΛΛ (ότι δεν θα ψηφίσουν πρόταση δυσπιστίας και δεν θα επιχειρήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση συμπλέοντας με τη Δεξιά) να επισφραγιστεί με τον πλέον επίσημο τρόπο στο υπουργικό συμβούλιο, ενώπιον όλων των στελεχών της κυβέρνησης.
Πλην όμως αποδείχτηκε απρόβλεπτος παράγοντας ο πρώην ΥΠΕΞ, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ήταν αυτός που εκτροχίασε τη συνεδρίαση και προκάλεσε την κόντρα με τον υπουργό Άμυνας, καλώντας ουσιαστικά τον πρωθυπουργό να πάρει θέση μεταξύ των δύο.
Η διάθεση στήριξης του κυβερνητικού εταίρου μένει ασφαλώς να επιβεβαιωθεί στην πράξη το επόμενο διάστημα. Τα διάφορα «επεισόδια» με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να μην εκλείψουν τελείως, ωστόσο το ερώτημα είναι, εφόσον επαναληφθούν, αν θα είναι τέτοια που να πλήξουν καίρια τη σχέση των δύο εταίρων.
topontiki.gr
Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Πεζοπορία στα Μετέωρα, διοργανώνει η Ο.Λ.Κ. στις 08/10

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου η Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας διοργανώνει πεζοπορία στην περιοχή τ…