Refugees and migrants disembark in the port of Pireaus, Greece on April 4, 2020. / Πρόσφυγες και μετανάστες απoβιβάζονται στο λιμάνι του Πειραιά, 4 Απριλίου, 2020.

Η γραπτή καταγγελία για ατασθαλίες, η έφοδος σε τρεις από αυτές την Τρίτη το πρωί, η διαχείριση μέχρι και 15.000.000 ευρώ και οι 1.400 οργανώσεις που ασχολούνται με το μεταναστευτικό

Συνολικά δέκα σημαντικές ΜΚΟ με παρουσία στην Ελλάδα, οι οποίες χειρίζονται κονδύλια για το μεταναστευτικό της τάξης από 500.000 -15.000.000 ευρώ, βρίσκονται στο στόχαστρο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ και άλλων υπηρεσιών ύστερα από αναλυτική καταγγελία που έχει υπάρξει για ατασθαλίες τους κυρίως με την εκμετάλλευση χρηματικών ποσών από το Ταμείο Ασύλου που διαχειρίζεται πλέον το υπουργείο Μετανάστευσης.

 Παράλληλα, οι ελληνικές αρχές φαίνονται αποφασισμένες να διερευνήσουν και να ελέγξουν πλήρως τις δραστηριότητες και τις συναλλαγές των ΜΚΟ στην Ελλάδα που ασχολούνται με την διαχείριση των μεταναστών, κι οι οποίες υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν τις 1.400. Και αυτό διότι υπάρχει σειρά αναφορών ότι πολλές από αυτές εκμεταλλεύονται επιχορηγήσεις, δωρεές και χορηγίες χωρίς να προσφέρουν αντίστοιχο έργο, ενώ μερικές φέρεται να εξυπηρετούν ιδιόμορφα συμφέροντα.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Το πρωί της Τρίτης υπήρξε έλεγχος σε τρεις από τις συγκεκριμένες ΜΚΟ με έδρα στο κέντρο της Αθήνας και στη Γλυφάδα για παρανομίες σε ζητήματα στέγασης ανηλίκων, σε σίτιση προσφύγων και άλλες δραστηριότητες.

Οι ελεγκτές προχώρησαν, μεταξύ άλλων, στην εξέταση στελεχών και συνεργατών των φορέων, στη συλλογή και κατάσχεση έγγραφων και ψηφιακών πειστηρίων, όπως οικονομικά και λογιστικά αρχεία για κάθε δράση και κίνηση τραπεζικών λογαριασμών, στοιχεία τεκμηρίωσης της υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου των υλοποιούμενων προγραμμάτων, καθώς και στη συλλογή τεκμηρίων για την εν γένει ορθή λειτουργία και καταλληλότητα των εγκαταστάσεων σύμφωνα με τον σχετικό Οδηγό Εφαρμογής & Λειτουργίας Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (βιβλία συμβάντων στις δομές, συμβάσεις προσωπικού, καταγραφή προσωπικού και παρόντων ωφελούμενων-ανηλίκων, κ.λπ.).

Ελήφθησαν ακόμη καταθέσεις από μέλη των ΜΚΟ και τα στοιχεία θα αξιολογηθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ θα ακολουθήσει κύκλος ερευνών και σε άλλες ΜΚΟ.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι την τελευταία διετία υπήρξαν καταγγελίες από πλευράς ΜΚΟ αλλά και δικαστικές ενέργειες σχετικά «με την οριακή κατάσταση στις δομές ασυνόδευτων ανηλίκων λόγω των σημαντικών προβλημάτων στις χρηματοδοτικές ροές που ξεκίνησαν, όταν η ευθύνη για τις δομές πέρασε από την Υπατη Αρμοστεία στο κράτος».

Έκτοτε, σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση των προγραμμάτων και την εκταμίευση των χρημάτων μέσω της διαχειριστικής αρχής του υπουργείου Οικονομίας, που διαχειρίζεται το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης.

Πηγή: in.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Τομή στη Δημόσια Διοίκηση το νέο σύστημα επιλογής Διοικήσεων φορέων Δημοσίου

Η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, μαζί με την Υφυπουργό Βιβή Χαραλαμπογιάννη, παρουσίασ…