3

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα σκυλιά είναι μονίμως λαχανιασμένα και κατά πόσο αυτό είναι φυσιολογικό; Ας δούμε!

Θα έχετε ίσως προσέξει ότι σχεδόν όλα τα σκυλιά, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο, αναπνέουν γρήγορα.

Μάλιστα, δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι είναι όλη την ώρα λαχανιασμένα, ειδικά το καλοκαίρι.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί πολύ απλά αν δεν είχαν αυτόν τον μηχανισμό δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν; Ας δούμε αναλυτικά τι συμβαίνει.

Γιατί τα σκυλιά λαχανιάζουν

Τα σκυλιά, όπως ο άνθρωπος αλλά και τα περισσότερα θηλαστικά, είναι ζώα ομοιόθερμα. Αυτό σημαίνει ότι όταν είναι υγιή μπορούν να διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος τους ανεξάρτητα από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Ωστόσο αυτό δεν γίνεται σε όλα τα είδη με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα ο άνθρωπος όταν ζεσταίνεται ιδρώνει για να αποβάλει θερμότητα και να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος του σταθερή.

ο άνθρωπος ιδρώνει για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του
Αντίθετα, τα σκυλιά δεν μπορούν να ιδρώσουν. Κι αυτό όχι γιατί δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες, αλλά γιατί έχουν πολύ λίγους!

Στην πραγματικότητα οι σκύλοι έχουν τέτοιους αδένες μόνο στις πατούσες τους, γεγονός που σημαίνει ότι πρακτικά είναι σαν να μην έχουν καθόλου.

Έτσι, ο μηχανισμός που έχουν αναπτύξει για να καταπολεμούν την ζέστη είναι να αναπνέουν γρηγορότερα και με την γλώσσα έξω ή να λαχανιάζουν, αν προτιμάτε.

Με αυτόν τον τρόπο αποβάλλουν την περιττή θερμότητα, ενώ ταυτόχρονα εισπνέουν και βάζουν στο σύστημα τους κρύο αέρα, επιταχύνοντας κι άλλο τη διαδικασία!

Άλλωστε κι εμείς, στις μεγάλες ζέστες μπορεί να χρειαστεί να λαχανιάσουμε για να έρθουμε στα ίσια μας, αν ο ιδρώτας από μόνος του δεν καταφέρει να ρίξει τη θερμοκρασία μας.

Απλό κι όμως τόσο σημαντικό…

Πηγή: coolweb.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Κωστάκης: Η ήρεμη Δύναμη! του Κώστα Μαράβα & σε αυτή την εκλογική Σύγκριση!

  «Προχωράμε μαζί & πάλι με πολιτικό ήθος & εντιμότητα», είναι το κεντρικό σύ…