1_

Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε προσέξει ότι τα περισσότερα αεροπλάνα, η συντριπτική πλειοψηφία θα λέγαμε, έχουν άσπρο χρώμα. Αναρωτηθήκατε όπως ποτέ για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Πρόκειται μήπως για κάποιο τυχαίο γεγονός; Μάλλον όχι! Ας δούμε λοιπόν παρακάτω, στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.

Γιατί τα αεροπλάνα έχουν άσπρο χρώμα

Καταρχάς να πούμε ότι το λευκό δεν είναι το «φυσικό» χρώμα των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή της ατράκτου των αεροσκαφών. Μάλιστα οι αεροπορικές εταιρίες ξοδεύουν αρκετά χρήματα για να βάψουν τον στόλο τους, μιας και για κάθε αεροπλάνο απαιτούνται περίπου 250 λίτρα χρώμα!

Για να μην μιλήσουμε για τα εργατικά… Τότε γιατί το κάνουν αυτό οι εταιρίες; Η απάντηση είναι για πολλούς και διάφορους λόγους.

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι όλη αυτή η φασαρία γίνεται για λόγους ομορφιάς μιας και το άσπρο είναι πολύ όμορφο και διαχρονικό χρώμα. Επίσης, αν θελήσει μια εταιρία να πουλήσει ολόκληρο ή μέρος του στόλου της, σίγουρα θα είναι πιο εύκολο αν τα αεροπλάνα της είναι άσπρα, άρα το λευκό χρώμα έχει και καλύτερη αξία μεταπώλησης!

Ο βασικότερος όμως λόγος είναι τελείως διαφορετικός! Πολύ απλά το λευκό χρώμα προτιμάται τόσο πολύ στις βαφές των αεροσκαφών επειδή έχει την γνωστή ιδιότητα να απωθεί τις ακτίνες του ηλίου, δηλαδή την ηλιακή ακτινοβολία. Λειτουργεί δηλαδή σαν αντηλιακό.

γιατί τα αεροπλάνα είναι λευκά
Σκεφτείτε μια καλοκαιρινή μέρα, την οποία αποφασίζετε να την περάσετε ολόκληρη στην παραλία. Σίγουρα θα προτιμήσετε να βάλετε λευκό μπλουζάκι από πάνω, και όχι μαύρο. Το μαύρο και θα σας ζεστάνει περισσότερο, και θα χαλάσει το χρώμα του από τον ήλιο.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα αεροπλάνα. Με το λευκό χρώμα μειώνεται τόσο η θερμοκρασία του αεροσκάφους, και άρα χρειάζεται και λιγότερη ενέργεια για την ψύξη της καμπίνας, όσο και οι πιθανές βλάβες στο χρώμα (πχ σκουριά ή θαμπάδα) ή στα δομικά εξωτερικά στοιχεία του σκάφους από την ηλιακή ακτινοβολία!

Αυτό το τελευταίο είναι και το πιο σημαντικό. Γιατί μπορεί οι εταιρίες να εξοικονομούν αρκετά χρήματα από τον κλιματισμό του εσωτερικού της καμπίνας, ωστόσο η προστασία μερών φτιαγμένων από πλαστικό, ανθρακονήματα, υαλοϋφάσματα (fiberglass) κλπ είναι το πιο σημαντικό μιας και είναι ζωτικής σημασίας για το ίδιο το αεροσκάφος!

Επίσης, στα σύγχρονα αεροσκάφη υπάρχουν διάφορα εξαρτήματα από σύνθετα υλικά που χρησιμοποιούνται στα συστήματα ελέγχου ή περικλείουν διάφορα συστήματα πλοήγησης. Και σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιείται λευκό χρώμα για την προστασία των μερών αυτών.

Είναι ασφαλή τα χρωματιστά αεροπλάνα;

Αν και όπως είπαμε το λευκό χρώμα έχει μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα αεροσκάφη που είναι βαμμένα σε κάποιο άλλο χρώμα είναι προβληματικά ή έχουν θέματα ασφάλειας.

Κάποιες εταιρίες, κυρίως αλλά όχι αποκλειστικά χαμηλού κόστους, βάφουν τα αεροπλάνα τους σε έντονα χρώματα (πχ κόκκινο, πορτοκαλί, μπλε κλπ) ίσως για λόγους marketing, δηλαδή για να είναι τα αεροπλάνα τους αναγνωρίσιμα (κάτι σαν κινητή διαφήμιση).

έχουν πρόβλημα τα χρωματιστά αεροσκάφη;
Φανταστείτε ότι οι Αμερικανικές Αερογραμμές (American Airlines), ο μεγάλος αερομεταφορέας των ΗΠΑ, για πολλά χρόνια δεν έβαφαν καθόλου τα αεροπλάνα τους, αφήνοντας τα με το φυσικό χρώμα του μετάλλου.

Και στις δυο περιπτώσεις (έντονα χρώματα ή καθόλου χρώμα) δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ασφάλειας. Τα αεροπλάνα είναι απολύτως ασφαλή, απλά ίσως χρειάζονται μεγαλύτερη και πιο επιμελή συντήρηση πχ λόγω εμφάνισης σκουριάς ή αλλοιώσεων στο χρώμα.

Για αυτό λοιπόν η πλειοψηφία των αεροπλάνων είναι άσπρα. Πραγματικά εντυπωσιακό!

coolweb.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

ΔΑΟ ΠΕ Τρικάλων: Έως στις 20/10 η υποβολή δηλωσης κατεχόμενων κυψελών, για τους ενεργούς μελισσοκόμους

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΑΙΤΗΣΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ ΕΤΟΥΣ 2023   Η Διεύθυνση Αγροτική…