avgo

Τα αβγά αποτελούν μία από τις θρεπτικότερες τροφές που υπάρχουν. Πλούσια σε πρωτεΐνη, υγιεινά λιπαρά, βιταμίνες και μέταλλα, τα αβγά μαγειρεύονται εύκολα και φαίνεται να είναι αγαπητά σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε τις ωφέλειες της συχνής κατανάλωσης αβγών, δείχνοντας ότι μπορείτε να τα τρώτε συχνότερα από ότι νομίζατε.

Τι προσφέρουν τα αβγά;

Τα αβγά είναι μια τροφή μικρή σε μέγεθος αλλά σας εξασφαλίζει πολλές θρεπτικές ουσίες. Γι αυτό λέμε ότι τα αβγά έχουν μεγάλη θρεπτική αξία.

  • Είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, κάτι που σημαίνει ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στις σωστές ποσότητες για το σώμα σας.
  • Περιέχουν βιταμίνες Β (B1, B3, B12, φολικό οξύ και βιοτίνη), Α, Ε και D.
  • Περιέχουν μέταλλα όπως σελήνιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και σίδηρο.

Τα περισσότερα από τα συστατικά αυτά βρίσκονται στον κρόκο, αν και το ασπράδι του αβγού είναι εκείνο που περιέχει την περισσότερη πρωτεΐνη.

Ωφέλειες για την υγεία

  • Χάρη στα συστατικά τους και ειδικά στο περιεχόμενό τους σε πρωτεΐνη, είναι θαυμάσια για τους αθλητές, τις εγκύους και τα παιδιά.
  • Οι βιταμίνες Β που περιέχουν σας βοηθούν να εξασφαλίσετε ενέργεια, να ισορροπήσετε το νευρικό σας σύστημα και να βελτιώσετε τη λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Το περιεχόμενό τους σε βιταμίνη D σας βοηθάει να απορροφήσετε το ασβέστιο και να αποφύγετε ασθένειες όπως η οστεοπόρωση ή άλλα προβλήματα στα οστά.
  • Είναι ό,τι καλύτερο σε περιπτώσεις αναιμίας, χάρη στο περιεχόμενό τους σε σίδηρο και άλλα μέταλλα.
  • Αποτελούν ουσιαστική τροφή σε περιόδους αποκατάστασης και ανάρρωσης επειδή, πέρα από το ότι είναι πολύ θρεπτικά, τείνουν να μην προκαλούν πεπτικά προβλήματα.
  • Το σελήνιο και ο ψευδάργυρος τα καθιστούν μια ιδιαίτερα αντιοξειδωτική τροφή, γεγονός που συνεισφέρει στην αποτροπή της γήρανσης των κυττάρων.
  • Επειδή στα συστατικά τους περιλαμβάνεται η λουτεΐνη, τα αβγά συμβάλλουν στην πρόληψη προβλημάτων όρασης λόγω ηλικίας, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή ο καταρράκτης.
  • Μπορείτε να φτιάξετε ενυδατικές μάσκες για το δέρμα και για τα μαλλιά σας με ωμό αβγό αναμεμειγμένο με άλλα συστατικά όπως ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο, νιφάδες βρώμης ή μαγιά μπίρας. Το συνιστούμε ιδιαίτερα για το ξηρό δέρμα, τα κατεστραμμένα μαλλιά ή την ψαλίδα.

Πόσα αβγά μπορείτε να τρώτε

Μερικά χρόνια πριν, άρχισε να λέγεται ότι δεν θα πρέπει να τρώτε πάνω από τρία αβγά την εβδομάδα επειδή αυτό θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων. Ωστόσο η δήλωση αυτή έχει χάσει τη σημασία της και έχει αποδειχτεί ότι εκείνο που προκαλεί αυτά τα υψηλά επίπεδα είναι η κατανάλωση τρανς λιπαρών, σε συνδυασμό με άλλες τροφές ή λόγω συνεχούς άγχους.

Μπορείτε να τρώτε αβγά σχεδόν καθημερινά, ανάλογα με την κατάστασή σας και έχοντας υπόψη σας ότι θα πρέπει να τα συνδυάζετε με λαχανικά και να έχετε επίγνωση του ότι πρόκειται για ζωική πρωτεΐνη, επομένως δεν χρειάζεται να συμπεριλαμβάνετε κρέας ή ψάρι στο ίδιο γεύμα.

Επίσης, αν θέλετε να χάσετε βάρος ή να μειώσετε τα τριγλυκερίδιά σας, θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού (φαστ-φουντ) ή την κατανάλωσή τους σε σάλτσες, επιδόρπια, κ.λπ..

Μπορείτε επίσης να εναλλάσσετε τα αβγά κότας με τα αβγά πέρδικας, για παράδειγμα.

Πώς να τα μαγειρεύετε

Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τα αβγά στην κουζίνα:

  • Τηγανητά: κατά προτίμηση σε ελαιόλαδο, με λίγο σκόρδο και θαλασσινό αλάτι.
  • Βραστά: είναι καλύτερο να τα βράζετε για τουλάχιστον ένα λεπτό και έπειτα να τα αφήνετε μέσα στο νερό μέχρι να είναι χλιαρά, ή να ξαναρχίζετε να τα μαγειρεύετε αλλά να σβήνετε το μάτι πριν ξαναβράσουν, για να αποφύγετε τις θειώδεις ουσίες που τα κάνουν να μυρίζουν περισσότερο και δίνουν γκρίζα όψη στον κρόκο.
  • Κάτω από κρύο νερό: Βράστε το αβγό για λίγο και αμέσως βάλτε το κάτω από κρύο νερό για να σταματήσετε το μαγείρεμά του, έτσι το αβγό παραμένει μελάτο, κάτι ιδανικό για να βουτήξετε ψωμί σε αυτό.
  • Ομελέτα: μπορείτε επίσης να το μαγειρέψετε στο τηγάνι, σαν να το τηγανίζατε αλλά ανακατεύοντάς το με μια ξύλινη κουτάλα. Είναι νοστιμότατο όταν συνοδεύεται με σκόρδο, γαρίδες, μανιτάρια ή τυρί.
  • Ισπανική ομελέτα: η ισπανική ομελέτα φτιάχνεται χτυπώντας το αβγό και τηγανίζοντάς το. Μπορείτε να προσθέσετε πατάτες, λαχανικά, μανιτάρια, αρακά, κ.λπ..

Επίσης μην ξεχνάτε ότι πολλές συνταγές περιλαμβάνουν αβγά, όπως η μαγιονέζα, το κουρκούτι, τα κέικ με σπογγώδη υφή, οι μαρέγκες, κ.λπ..

Ενώ η συχνή κατανάλωση αβγών έχει ωφέλειες, παρακαλούμε να θυμάστε να τα τρώτε με μέτρο, όπως ισχύει για όλες τις τροφές.

meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Λιούτας: Εντάσσονται στην πρώτη αρωγή και οι πλημμυροπαθείς κατ’ επάγγελμα αγρότες

Και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός, έπαθαν ζημιά…