akmi-kata-tin-periodo

Η ακμή κατά την περίοδο προκαλείται από τις ορμόνες, αλλά υπάρχουν τρόποι να βελτιώσετε την κατάσταση. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε γιατί εμφανίζουν ακμή κατά την περίοδο οι γυναίκες.

Οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν ακμή κατά την περίοδο. Για την ακρίβεια, σχεδόν όλες οι γυναίκες έχουν ξαφνιαστεί από την εμφάνιση σπυριών που μαρτυρούν την έναρξη της περιόδου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γιατί συμβαίνει αυτό όμως;

Ο εμμηνορροϊκός κύκλος απαρτίζεται από μια σειρά φυσικών ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο γυναικείο σύστημα αναπαραγωγής. Η περίοδος είναι η αιμορραγία μέσω του κόλπου και γίνεται σχεδόν κάθε 28 μέρες.

Τόσο ολόκληρος ο κύκλος, όσο οι περίοδοι είναι συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα. Οι ορμόνες έχουν διάφορες επιδράσεις, όπως είναι η ακμή κατά την περίοδο. Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε.

Για να κατανοήσετε γιατί εμφανίζεται το παραπάνω φαινόμενο, θα πρέπει να καταλάβετε ορισμένα πράγματα για τη δράση των ορμονών.

Αρχικά, η τεστοστερόνη είναι ένας από τους πρωταγωνιστές. Κατά την εφηβεία, τα επίπεδά της αυξάνονται και στα δύο φύλα. Πολλές μελέτες ισχυρίζονται πως αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που σχετίζονται με την ανάπτυξη της ακμής. Υπολογίζεται ότι το 70% των εφήβων υποφέρουν από ακμή κατά την εφηβεία.

Όμως, η ακμή εξαφανίζεται ή βελτιώνεται, συνήθως, κατά την ενηλικίωση. Παρόλα αυτά, σχεδόν το 80% των ενηλίκων με ακμή είναι γυναίκες. Ο λόγος είναι οι διακυμάνσεις των ορμονών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας. Ωστόσο, στους άνδρες σταθεροποιούνται.

Κατά τον εμμηνορροϊκό κύκλοαυτές οι ορμονικές διακυμάνσεις έχουν ως αποτέλεσμα πολλές αλλαγές. Σε ό,τι αφορά το δέρμα, μπορούν να επηρεάσουν την ενυδάτωση, την ευαισθησία, ακόμη και την αναγέννηση.

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και βιώνει διαφορετικά πράγματα. Γενικά, το δέρμα είναι πιο λιπαρό κατά την ωορρηξία και την εμμηνόρροια. Γι’ αυτό, η ακμή κατά την περίοδο είναι πολύ συχνή. Μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και πέντε ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου.

Αν και επηρεάζει κυρίως το πρόσωπο, μπορεί να εμφανιστεί στην πλάτη και στο στήθος. Το καλό είναι ότι συνήθως εξαφανίζεται μετά το πέρας της περιόδου.

Γυναίκα με ακμή

Πότε εμφανίζουν ακμή κατά την περίοδο οι γυναίκες;

Μόλις πριν ξεκινήσει η περίοδος, αυξάνονται τα επίπεδα ανδρογόνων (μια ομάδα ορμονών όπως η τεστοστερόνη) στο αίμα. Όπως αναφέραμε παραπάνω, η τεστοστερόνη συμβάλλει στην ενεργοποίηση των σμηγματογόνων αδένων και στην παραγωγή σμήγματος.

Το παραγόμενο σμήγμα και τα έλαια είναι παράγοντες οι οποίοι εμπλέκονται στον σχηματισμό της ακμής. Όταν συσσωρεύονται στους πόρους, αυτοί πρήζονται. Έτσι, κοκκινίζουν και μολύνονται προκαλώντας τον σχηματισμό σπυριών και μαύρων στιγμάτων.

Αν σας ανησυχεί η ακμή, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δείτε έναν/μία γιατρό. Ορισμένες εξετάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τα επίπεδα ορμονών. Επίσης, υπάρχουν ιατρικές θεραπείες για τη σταθεροποίηση των ορμονικών διακυμάνσεων.

Παραδείγματος χάρη, τα αντισυλληπτικά χάπια βελτιώνουν αισθητά την ακμή. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε όλες τις παρενέργειές τους.

Γυναίκα κρατά αντισυλληπτικά χάπια

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και να τη συνοδεύετε με καθημερινή άσκηση. Οι επιστήμονες προσπαθούν να αποδείξουν τη σχέση ανάμεσα στη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, και την ακμή. Μια καλή διατροφή βοηθά πάντα να βελτιωθεί η όψη του δέρματος.

Ιδανικά, θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή και να φροντίζετε το δέρμα σας. Οι ειδικοί προτείνουν τη χρήση μη φαγεσωρογόνων προϊόντων για την καθημερινή καθαριότητα και ενυδάτωση του δέρματός σας. Η αποφυγή του μακιγιάζ είναι μια καλή συμβουλή επίσης.

Φυσικά, θα πρέπει να πίνετε αρκετό νερό καθημερινά. Το νερό βοηθά το σώμα να αποβάλει τις τοξίνες μέσω του ιδρώτα και της ούρησης. Αυτό επιτρέπει στο δέρμα να καθαρίζει τους πόρους του καθώς ο ιδρώτας παρασέρνει τη βρωμιά και τα νεκρά κύτταρα μέσα από τους πόρους.

Συμπέρασμα

Είναι φυσιολογική η εμφάνιση ακμής κατά την περίοδο. Αυτή προκαλείται κυρίως από τις διακυμάνσεις των ορμονών κατά τον εμμηνορροϊκό κύκλο.  Αν σας προκαλεί ανησυχία ή δυσφορία, θα πρέπει να μιλήσετε σε έναν/μία γιατρό.

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι να τη μειώσετε, όπως το να προσέχετε την υγιεινή σας και τις διατροφικές σας συνήθειες. Αν παρόλα αυτά επιμένει, μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλες ιατρικές θεραπείες. Γι’ αυτό, συμβουλευτείτε τον/ην οικογενειακό γιατρό σας ή τον/ην δερματολόγο σας το συντομότερο δυνατό.

Πηγή: meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Τα ΚΔΑΠ ΜΑΘΗΣΗ πρωτοπορούν και δείχνουν το δρόμο της εξέλιξης…..

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε:    Την συνεργασία των ΚΔΑΠ Μ…