Tsiaousi

Γράφει ο Ηλίας Τσιαούσης, Επιμελητής Β Γενικής Ιατρικής ΕΣΥ και Γ.Γ. Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής

Η Γενική Ιατρική, αποτελεί αδιαμφισβήτητα την πιο σχετική με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Ιατρική ειδικότητα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, αν και δεν έχει μακρά ιστορία, μιας και κυρίως οι Παθολόγοι και οι Ιατροί άνευ ειδικότητας ασκούσαν καθήκοντα Πρωτοβάθμιας περίθαλψης ως το πρόσφατο παρελθόν, η Γενική Ιατρική αναπτύσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να κατακτήσει τον χώρο που δικαιωματικά της ανήκει.

 Ο αριθμός των Γενικών Ιατρών αυξάνεται, αν και η κρίση ανέκοψε μερικώς την τάση αυτή, η ποιότητα της εκπαίδευσής τους και συνεπακόλουθα οι γνώσεις και οι δεξιότητές τους βελτιώνονται συνεχώς και το κύρος τους τόσο στον Ιατρικό κόσμο όσο και στους χρήστες υπηρεσιών υγείας, αυξάνεται.
Πέρα από την προσφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όλο και περισσότεροι Γενικοί Ιατροί επιλέγουν πλέον να δοκιμαστούν στον ιδιωτικό στίβο με άριστες επιδόσεις, ενώ όσοι επέλεξαν να ξενιτευτούν, διαπρέπουν σε χώρες με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας.

Ενώ λοιπόν η κοινή λογική επιτάσσει, μια χώρα που επιθυμεί να επανιδρύσει το σύστημα υγείας της σε μια στέρεα βάση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, να επενδύσει στους Γενικούς Ιατρούς, να ενισχύσει το ρόλοκαι το κύρος τους και να εμπλουτίσει το οπλοστάσιό τους, στην Ελλάδα η πολύπαθη αυτή Ιατρική ειδικότητα τελεί παραδόξως υπό διωγμό.

Η προκλητική αγνόηση των δίκαιων αιτημάτων των συλλογικών οργάνων των Γενικών Ιατρών αλλά και μια σειρά περίεργων αποφάσεων της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αλλά και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥναρκοθετούν την άσκηση των καθηκόντων μας, εις βάρος τελικά των ασθενών.

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…