Bakasi

Με αφορμή την έναρξη του εμβολιασμού ,που άρχισε χθες για τους υγειονομικούς στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων (ΓΝΤ)και θα έχει συνέχεια ως την Παρασκευή 8/1/΄21, θα ήθελα να  αναφέρω ορισμένες βασικές σκέψεις –θέσεις μου.

Καταρχάς  να επισημάνω την αναγκαιότητα του εμβολιασμού,  που  σίγουρα αποτελεί  ένα από τα βασικά όπλα προστασίας των υγειονομικών, παρά τις όποιες επιφυλάξεις διατηρεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού μας, αλλά και μερίδα των συναδέλφων  υγειονομικών. Ο εμβολιασμός   αναπτερώνει τις ελπίδες μας ,  αλλά δεν παύει να αποτελεί ΜΟΝΟ ΕΝΑ από τα όπλα μας.

Όλο αυτό το διάστημα , από το πρώτο κύμα της πανδημίας αλλά και πολύ πιο πριν με τη γρίπη (Η1 Ν1) που δεν υπήρχε η πανδημία, για ορισμένα κομβικά σημεία που ταλανίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας. Συγκεκριμένα για την ανάγκη μαζικών  προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων, για ανάπτυξη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας & Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας με νέες κλίνες,  δωρεάν testRAPID-PCR, χρηματοδότηση των νοσοκομείων, Δημόσια & Δωρεάν Υγεία για όλους.

Όμως , ως αυτή τη στιγμή θρηνούμε δεκάδες συναδέλφους μας υγειονομικούς, μετράμε εκατοντάδες που έχουν νοσηλευθεί ή που έχουν μολυνθεί με κορωνοϊό σ’ όλη τη χώρα , ενώ στο ΓΝΤ και τα Κέντρα Υγείας του νομού Τρικάλων καταγράψαμε πάνω από 50 θετικούς  συναδέλφους και πολύ περισσότερους σε καραντίνα.

Μετράμε την υποστελέχωση και τη δυσλειτουργία τμημάτων και κλινικών στο Γ.Ν.Τ. Ζούμε την απόγνωση αξιόλογων συναδέλφων μας ,επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό,  πουλόγω αυτής της υπολειτουργίας του νοσοκομείου , αδυνατούν να προσφέρουν στους ασθενείς τους, όλες τις ασφαλείς,  ποιοτικές υπηρεσίες και φροντίδα υγείας που μπορούν και που άλλωστε έχουν εκπαιδευτεί γι’ αυτές.

Σήμερα , παρά ποτέ , επανέρχεται το τόσο δίκαιο αίτημα των υγειονομικών για ένταξη όλων στα ΒΑΕ, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, που μας αφαίρεσαν και το Δώρο  εορτών.

Είναι αυτά τα αιτήματα που διεκδικεί κάθε υγειονομικός ανεξάρτητα από ειδικότητα, χώρο που εργάζεται, εργασιακή σχέση που έχει(μόνιμος ή συμβασιούχος, επικουρικός). Είναι αιτήματα που ακούγονται από στόματα χιλιάδων αγωνιζόμενων  υγειονομικών, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης.

Αυτά τα αιτήματα διεκδικούμε μαζί με  αγωνιζόμενους Εργαζόμενους μέσα στα νοσοκομεία, τις δομές υγείας, μαζί με τα αναγκαία μέτρα προστασίας που αποτελούν  ασπίδα προστασίας όλου του λαού και  των ασθενών.

Ήδη έχουν μπει τα πλάνα για τον εμβολιασμό, ωστόσο η θεοποίηση  τουεμβολίου ως το μέσο για την έξοδο από την υγειονομική κρίση , θα καταρρεύσει γρήγορα αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα υλοποίησης των στοιχειωδών όρων  λειτουργίας των νοσοκομείων  και επιβίωσης των υγειονομικών.  Θα αποκαλυφθεί για συνεχόμενη φορά η ¨γύμνια του βασιλιά¨.

Θα μου πείτε , όμως , με ποια σχεδόν βεβαιότητα μιλάω γι΄αυτό το ενδεχόμενο;

Βλέποντας , φυσικά, τα έργα της …απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας και των ανθρώπων του  από κυβερνόντες και διοικούντες (προηγούμενους & τωρινούς), που μας  έχουν εξαντλήσει …κυριολεκτικά .

Άραγε , για ποιο λόγο 10 μήνες τώρα , αντί να αυξηθεί ο συστηματικός έλεγχος των υγειονομικών, η καραντίνα και η ιχνηλάτησησε χώρους με αθρόα κρούσματα, να κατηγορούμαστε κι από πάνω για επιπολαιότητα,  απροσεξία και ως υπαίτιοι της διασποράς του ιού.

Οι αγωνιζόμενοι υγειονομικοί, όλοι αυτοί που παλεύουμε καθημερινά για την ίαση του ασθενή μας, δεν αντιμετωπίζουμε κανένα δίλημμα:

ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ το εμβόλιο! Είναι πράξη ατομικής αλλά και συλλογικής ευθύνης.

Μια αγωνία σχετικά με τον εμβολιασμό έχουμε ΜΟΝΟ : ότι για να εμβολιαστεί το 50% -70% του πληθυσμού και  να δημιουργηθεί το τοίχος ανοσίας που απαιτείται, θα περάσουν μήνες! Και σ’ αυτή την αγωνία μας απαντήσεις  μπορεί να δώσουν  μόνο οι πράξεις της κυβέρνησης. Όμως, στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις…

Μέχρι να επιτευχθεί ο προαπαιτούμενος στόχος εμβολιασμού  και ενόψει  του τρίτου κύματος ΄πανδημίας¨, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι, ο λαός μας παραμένουν εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι.

Για να απαλύνει αυτή μας την αγωνία η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα έστω και ΤΩΡΑ; Θα προσλάβει ΟΛΟ το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;

Ή θα συνεχίσει την τακτική μπαλώματος με ράβε ξήλωνε στην υγεία , στέλνοντας ηλεκτρονικά ραβασάκια στους νοσοκομειακούς γιατρούς , στην Αθήνα, στην Άρτα, Κατερίνη,  Καρδίτσα και αλλού , και μάλιστα την ημέρα της εφημερίας τους,  να ετοιμάσουν  αποσκευές για να παρουσιαστούν στις Σέρρες, Βέροια, Κατερίνη, Βόλο και να καλύψουν δυσθεώρητα κενά και ανάγκες ; Αδιάφορα ακόμα κι αν έχουν αναρρωτική άδεια, αν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ή  θα συνεχίσει  τις μετακινήσεις γιατρών, νοσηλευτών από Κέντρα Υγείας  προς Νοσοκομεία, αφήνοντάς αδειανά και την  ΠΦΥ άοπλη , χωρίς κανένα ρόλο, στη μάχη της πανδημίας;

Θα εξοπλίσει τα νοσοκομεία με τον αναγκαίο αριθμό συσκευών παροχής υψηλής ροής Οξυγόνου για να αποφεύγεται η διασωλήνωση ασθενών που μπορούν να υποστηριχθούν μη επεμβατικά;Είναι έγκλημα όπου δεν το έχει κάνει , ενώ προβλέπεται στα θεραπευτικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Θα προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας μαζί με το προσωπικό του;

Θα στελεχώσει όλα τα Κ.Υ. έστω και τώρα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παραϊατρικό, με εξοπλισμό για να γίνεται απεικονιστικός και αιματολογικός έλεγχος, να καταγραφεί άμεσα όλος ο πληθυσμός, οι χρονίως πάσχοντες, τα ΑΜΕΑ , οι ομάδες υψηλού κινδύνου να εμφανίσουν σοβαρή νόσο COVID-19,;

Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο, όχι μόνο για τους εμβολιασμούς, αλλά και για την παρακολούθηση εξέλιξης της πανδημίας με σκοπό να προληφθεί η επιδείνωση.

Τώρα δεν είμαστε στο πρώτο κύμα.  Ξέρουμε ότι έχουμε τα θεραπευτικά μέσα , ώστε έγκαιρα να παρέμβουμε και να αποτρέψουμε μία πιθανή επιδείνωση.

Και η κυβέρνηση το γνωρίζει, αλλά συνεχίζει να τζογάρει την υγεία και τη ζωή μας.

Εμείς οι αγωνιζόμενοι υγειονομικοί δεν θατζογάρουμε ούτε  τη ζωή μας, ούτε την υγεία μας!! Συνεχίζουμε να παλεύουμε για μέτρα προστασίας  για μας και το λαό και είμαστε ανάμεσα στους πρώτους που θα κάνουμε το εμβόλιο.

Για να είμαστε όρθιοι, υγιείς και δυνατοί στο πόστο μας, στο πλευρό των ασθενών μας, να τους προσφέρουμε τη νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα μας, στο πλευρό του λαού μας, στον αγώνα του για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του.

Με την αλληλεγγύη με όλους τους εργαζόμενους, με κινητοποιήσεις με τους  αγώνες της ζωής μας!

 

Μπακάση Βάσω

Περιφερειακή Σύμβουλος με την¨Λαϊκή Συσπείρωση¨,

Νοσηλεύτρια στο Γ.ΝΤρικάλων.

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Χρήστος Μιχαλάκης: Επενδύουμε μαζί σε αυτή τη νέα αφετηρία!

Η Θεσσαλία και ο Νομός Τρικάλων βρίσκονται μπροστά σε μία καθοριστική περίοδο, με την επόμ…