voreia korea

Είναι όμως ο σεισμός στη Βόρεια Κορέα αποτέλεσμα μιας ακόμα πυρηνικής δοκιμής από τον Κιμ Γιονγκ Ουν; Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε πως όχι. Αφενός γιατί ο σεισμός ήταν μικρός, 2,9 Ρίχτερ. Αφετέρου γιατί είχε μικρό εστιακό βάθος.

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, ο σεισμός των 2,9 Ρίχτερ καταγράφηκε 23 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Sungjibaegam. Πρόκειται για την ίδια περιοχή όπου η Πιονγκγιάνγκ παλιότερα είχε κάνει πυρηνικές δοκιμές. Εξ ου και η πρώτη ανησυχία.

«Το γεγονός έχει χαρακτηριστικά σεισμού, ωστόσο δεν μπορούμε να συμπεράνουμε αν οφείλεται στη φύση ή σε ανθρώπινη παρέμβαση» τονίστηκε στην ανακοίνωση του USGS.

Οι αξιωματούχοι που… εξαφανίστηκαν

Ο «ύποπτος» σεισμός, όμως, έρχεται λίγο μετά από δημοσίευμα πως δυο κορυφαίοι αξιωματούχοι του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας έχουν, περιέργως, εξαφανιστεί το τελευταίο διάστημα.

Πρόκειται για δυο από τους κορυφαίους επιστήμονες της Βόρειας Κορέας. Και η εξαφάνισή τους από τη δημόσια ζωή δεν έχει να κάνει με (μια ακόμα) εκτέλεση, με εντολή του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η εκτίμηση για την «εξαφάνισή» τους έχει να κάνει με το αν η Βόρεια Κορέα προετοιμάζει μια ακόμα εκτόξευση πυραύλου ή μια πυρηνική δοκιμή. 

Ο αντιστράτηγος Kim Rak Gyom, επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας και ο Ri Man Gon, επικεφαλής μηχανικός για το πυραυλικό πρόγραμμα, απουσίαζαν από σημαντικές εκδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα.


Ο Ri Man Gon με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Kim Rak Gyom με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Είναι απίθανο οι δυο αξιωματούχοι να εκδιώχθηκαν (και να εκτελέστηκαν), αφού το καθεστώς τους έχει… αποθεώσει για την πρόοδο του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας. Και σύμφωνα με τα νοτιοκορεατικά media ίσως η «εξαφάνισή» τους σημαίνει πως βρίσκεται στα σκαριά μια ακόμη δοκιμή.

Ο Rak Gyom ήταν πάντα στο πλευρό του Κιμ Γιονγκ Ουν σε σημαντικές δημόσιες εμφανίσεις του. Όμως το περασμένο Σάββατο απουσίαζε από μια μεγάλη παρέλαση στην Πιονγκγιάνγκ, σύμφωνα με τους North Korea Times. 

Απουσίαζε επίσης από τις εκδηλώσεις από την επέτειο για την ίδρυση του κυβερνώντος κόμματος. Απών και από τις δυο εκδηλώσεις ήταν και ο Man Gon.

«Δεν είναι πιθανό να απουσίασαν γιατί εκδιώχθηκαν ή εκτελέστηκαν. Πρόσφατα, η προσφορά τους είχε αναγνωριστεί δημόσια. Είναι πιθανό να απουσίασαν γιατί τους έχει ανατεθεί μια σημαντική αποστολή», ανέφεραν πηγές στα νοτιοκορεάτικα media.

Ετοίμαζε πυραυλική δοκιμή

Η Βόρεια Κορέα φέρεται να προετοίμαζε μια νέα πυραυλική δοκιμή για τις 10 Οκτωβρίου. Ήταν η μέρα της ίδρυσης του Εργατικού Κόμματος. Στόχος ήταν να συμπέσει με την Ημέρα του Κολόμβου στις ΗΠΑ.

Στις 10 Οκτωβρίου όμως δεν έγινε καμία δοκιμή. Και τώρα η… εκτίμηση είναι πως ίσως ο Κιμ ξανά… πατήσει το κουμπί στις 18 του μήνα, ανήμερα του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κίνα. Πρόκειται για το πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός στην Κίνα εδώ και χρόνια.

newsit.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Executive workshop για την Ευρωπαϊκή νομοθεσία CSRD και το νέο Eυρωπαϊκό Πρότυπο Εκθέσεων Βιωσιμότητας (ESRS)  διοργάνωσε το Κέντρο Αειφορίας (CSE) 

Το Κέντρο Αειφορίας (CSE) πραγματοποίησε υψηλών προδιαγραφών Εxecutive Workshop με θέμα «C…