tusk

Μία πρόταση-«βόμβα» για το προσφυγικό ετοιμάζεται να θέσει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, σε επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες -ενόψει της συνόδου κορυφής την Πέμπτη- ο Ντόναλντ Τουσκ, υποστηρίζει ότι το σχέδιο της Ε.Ε. για κατανομή των προσφύγων στα κράτη μέλη βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων υπήρξε διχαστικό και αναποτελεσματικό.

Ο ίδιος αναμένεται να ορίσει προθεσμία έξι μηνών στους ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία για μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Ο κ. Τουσκ συμπληρώνει ότι εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό ο ίδιος θα προτείνει εναλλακτικές προτάσεις. Η εν λόγω αναφορά θα μπορούσε να παραπέμπει και σε κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων τις οποίες αρνούνται να υλοποιήσουν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, με αποτέλεσμα να έχουν παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο από την Κομισιόν.

Σε περίπτωση που το δημοσίευμα του Guardian επιβεβαιωθεί, η πρόταση αυτή του Τουσκ θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις σε Ελλάδα και Ιταλία, δύο χώρες στις οποίες έχει πέσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Διπλωμάτης της ΕΕ σημείωσε ότι ορισμένα κράτη μέλη εκπλήσσονται από την επιστολή του Τουσκ «επειδή δεν φαίνεται να είναι σε συγχρονισμό» με την εργασία που ανέλαβαν οι υπουργοί εσωτερικών που εργάζονται στον φάκελο που αφορά το θέμα της προσφυγικής κρίσης.

topnews.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

«Πορεία νίκης», έδειξε και η περιοδεία της Τρίτης, για τον Κώστα Μαράβα 

Συνέχεια στην πορεία της νίκης για τον Κώστα  Μαράβα και την Τρίτη από τα χωριά Πηγή, Λυγα…