tameiaki

(Φωτο: EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ)

Παραβάσεις εσείς; «Λουκέτα» εμείς.

Σφυρίζετε αδιάφορα εσείς; Καμπάνες με πεντοχίλιαρα εμείς. Κάπως έτσι θα αντιμετωπίζουν εφεξής το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όσους… “ξεχνάνε” να κόβουν αποδείξεις, επιχειρώντας να ανακόψουν το νέο κύμα μικρομεσαίας φοροδιαφυγής που ξεπερνά το 50%.

Με φόντο τα μαύρα μαντάτα από το μέτωπο των εσόδων, που δείχνουν ότι ο ΦΠΑ πάει από το κακό στο χειρότερο ανοίγοντας “τρύπα” άνω των 130 εκατ. Ευρώ μέσα σε ένα δίμηνο, το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ κατέθεσαν χθες το βράδυ μια τροπολογία- φωτιά, που προβλέπει πρόστιμα βαρέων- βαρών σε όσες δραστηριότητες το “λουκέτο” δεν μπορεί να εφαρμοστεί και αναστολή λειτουργίας ακόμα και για ένα μήνα σε όσους επιμένουν να μην εκδίδουν αποδείξεις.

Ο… μπαμπούλας του “λουκέτου” αναμφίβολα βοήθησε το περασμένο καλοκαίρι να συμμαζευτεί το χάος, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, αλλά η χαλάρωση των προληπτικών ελέγχων από το Φθινόπωρο και μετά οδήγησε σε νέα έξαρση της παραβατικότητας. Ως εκ τούτου, το μέτρο των “λουκέτων”, που ανασύρθηκε από τη… ναφθαλίνη- παραμένει άγνωστο γιατί είχε ατονήσει- κρίθηκε ότι έπρεπε να γίνει πιο αυστηρό και πιο σαφές, για να αποφεύγονται τα παρατράγουδα.

Αυτό που χτυπάει κατ´ευθείαν στο μάτι είναι ότι σε δραστηριότητες που είναι ατελέσφορη η αναστολή λειτουργίας, αντί “λουκέτου” θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα. Ειδικότερα, σε πρώτη φάση η “καμπάνα” θα φτάνει ως τις 2.500 ευρώ, αν υπάρχει υποτροπή το πρόστιμο θα ανεβαίνει ως τις 5.000 ευρώ, ενώ στην τρίτη και… φαρμακερή το κοντέρ θα γράφει κατ´ευθείαν 5.000 ευρώ χωρίς… εκπτώσεις. Οι κατηγορίες που θα νιώθουν αυτό το… χάδι, θα οριστούν με αποφάσεις του Γ. Πιτσιλή, αλλά ήδη με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία “φωτογραφίζονται” οι εταιρίες ενοικίασης σαφών αναψυχής, οι πλανόδιοι πωλητές, τα ιατρεία, τα φροντιστήρια, τα ξενοδοχεία, τα γηροκομεία.

Για τους υπόλοιπους τα “λουκέτα” ξεκινάνε από το γνωστό 48ωρο, στην περίπτωση μη έκδοσης τουλάχιστον 10 αποδείξεων ή εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Στην περίπτωση υποτροπής- έλεγχος στην ίδια ή την επόμενη χρονιά- κι αν οι “ξεχασμένες” αποδείξεις είναι τουλάχιστον τρεις, το “λουκέτο” θα μπαίνει για 96 ώρες, ενώ σε περίπτωση νέας υποτροπής εντός δύο ετών, η αναστολή λειτουργίας θα φτάνει στις 10 ημέρες. Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι το “λουκέτο” θα μπαίνει μόνο στην επαγγελματική εγκατάσταση που διαπιστώθηκε η παράβαση κι όχι στο σύνολο των εγκαταστάσεων που μπορεί να έχει ο παραβάτης.

Στην περίπτωση παρεμπόδισης του ελέγχου η αναστολή λειτουργίας θα φτάνει στον 1 μήνα μόνο και μόνο για τον… τσαμπουκά του παραβάτη, ο οποίος θα καλείται εντός 5 ημερών για τα περαιτέρω ήτοι και για το προβλεπόμενο κατά περίπτωση “λουκέτο” λόγω μη έκδοσης αποδείξεων. Σημειωτέον ότι αν ο παραβάτης σπάει τη σφραγίδα, δηλαδή παραβιάζει την αναστολή λειτουργίας, τότε πέρα από τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, για πρώτη φορά θα αντιμετωπίζει και ένα επιπλέον 10ήμερο “λουκέτο”.

iefimerida.gr

Load More Related Articles
Load More In Οικονομία
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Κωστάκης: Η ήρεμη Δύναμη! του Κώστα Μαράβα & σε αυτή την εκλογική Σύγκριση!

  «Προχωράμε μαζί & πάλι με πολιτικό ήθος & εντιμότητα», είναι το κεντρικό σύ…