Arxiki kyprokoudouna (20)

Αναβίωσαν & πάλι φέτος, ύστερα από παύση ενός χρόνου, τα «Κυπροκούδουνα» ή «Κωδονοκρουσίες» στην Πιαλεία, με την συμμετοχή των κωδονοκρουστών να σπάει κάθε ρεκόρ, από κάθε άλλη χρονιά, βουίζοντας το χωριό απ’ άκρη σ’ άκρη, μέχρι & τις διπλανές Κοινότητες!

Ένα έθιμο-δρώμενο, που έχει αρκετά βαθιά τις  ρίζες του στην παράδοση του χωριού & για αρκετά χρόνια ήταν ξεχασμένο, που έρχεται όμως τώρα, μέσω της πρωτοβουλίας των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού «Οι φίλοι του Μουσείου» να πάρει ξανά «σάρκα & οστά» & αναβιώνοντας για έκτη χρονιά, καθίσταται πλέον θεσμός, δίνοντας μια αμιγώς χριστουγεννιάτικη νυχτερινή νότα στο χωριό, μαγεύοντας τους πάντες.

Άτομα κάθε ηλικίας & φύλου, μαζεύονται από νωρίς το σούρουπο, κάθε χρόνο την προ-παραμονή της Πρωτοχρονιάς, δίνοντας το ραντεβού τους στο πρώην κοινοτικό κατάστημα, ο καθένας με τα κουδούνια του ή τα κυπριά του & σχηματίζοντας μια μεγάλη ομάδα, περιφέρονται στους δρόμους του χωριού, χτυπώντας τα δυνατά, ώστε με αυτό τον εκκωφαντικό θόρυβο να διώξουν τα κακά πνεύματα, τους καλικάντζαρους, για να υποδεχθούν το νέο χρόνο «καθάριο»… Με υγεία & καλοτυχία.

Αφού λοιπόν ολοκληρώσουν τη «βόλτα» τους στο χωριό & περάσουν απ’ όλα τα καφενεία, τότε οι «κωδονοκρουστές» όλοι μαζί συγκεντρώνονται σε ένα κατάστημα που έχει οριστεί εκ των προτέρων, όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κριτική επιτροπή, η οποία & θα αξιολογήσει τα κουδούνια-κυπριά τους.

Η επιτροπή αποτελείται από άτομα ηλικιωμένα συνήθως, με έμπειρο αυτί, που από τα παιδικά τους ακόμα χρόνια είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους ήχους & βαθμολογούνται ανάλογα με την ποιότητα του ήχου, που έχει να κάνει & με την παλαιότητα του κουδουνιού. Εάν ο «κωδονουκρουστής» διαθέτει ντουζίνα, δηλ. πάνω από τρία κουδούνια ή κυπριά, τα οποία θα πρέπει να είναι σε μονό αριθμό, τρία, πέντε, επτά κλπ, τότε αξιολογείται & η ομοηχία (ας το πούμε έτσι)μεταξύ των.

Το βραβείο των τριών νικητών που θα αναδειχθούν από την όλη διαδικασία, είναι ένας γραπτός τιμητικός έπαινος, μία σοκολάτα & ο «μεζές» της βραδιάς.

Οι νικητές για φέτος είναι: 1ο Βραβείο: Γιώργος και Βασίλης Νάκος,  2ο βραβείο: Λεωνίδας & Παναγιώτης Κανδύλης & 3ο βραβείο: Χρήστος Καπέλος.

(βίντεο/φωτό:Sa-Kal)

kyprokoudouna (1)

kyprokoudouna (2)

kyprokoudouna (3)

kyprokoudouna (4)

kyprokoudouna (5)

kyprokoudouna (6)

kyprokoudouna (7)

kyprokoudouna (8)

kyprokoudouna (9)

kyprokoudouna (10)

kyprokoudouna (11)

kyprokoudouna (12)

kyprokoudouna (13)

kyprokoudouna (14)

kyprokoudouna (15)

kyprokoudouna (16)

kyprokoudouna (17)

kyprokoudouna (18)

kyprokoudouna (19)

kyprokoudouna (21)

kyprokoudouna (22)

kyprokoudouna (23)

kyprokoudouna (24)

kyprokoudouna Georgia (1)

kyprokoudouna Georgia (2)

kyprokoudouna Georgia (3)

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Ελάτη: «Έφυγε» από τη ζωή ο Φώτιος Πλακιάς

ΚΗΔΕΙΑ Τον αγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και θείο ΦΩΤΙΟ ΠΛΑΚΙΑ ΕΤΩΝ 87 Θανόντα κηδε…