aftia

Οι περιπτώσεις ανθρώπων που εμφανίζουν βουλωμένα αυτιά, ήταν ανέκαθεν ένα συχνό φαινόμενο. Μια τέτοια κατάσταση συνοδεύεται από βουητά, πόνο ή μειωμένη ακοή. Οφείλεται είτε σε παθολογικά αίτια, όπως η ωτίτιδα ή η λοίμωξη του αναπνευστικού, είτε σε εξωτερικούς παράγοντες. Το φαινόμενο εντείνεται κυρίως μετά το μπάνιο, κατά τη διάρκεια ενός αεροπορικού ταξιδιού ή κατά την αλλαγή υψομέτρου.

Η ακοή είναι μία από τις 5 βασικές αισθήσεις του ανθρώπου και τα αυτιά ένα από τα κύρια αισθητήρια όργανά μας. Η λειτουργία τους βοηθάει τον ανθρώπινο οργανισμό να διεκπεραιώσει πολλές από τις καθημερινές του δραστηριότητες. Εκτός της ακοής που έχει  στόχο την λήψη ηχητικών κυμάτων, τα αυτιά λαμβάνουν πληροφορίες και για τον προσανατολισμό του ανθρώπου στον χώρο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά προβλήματα που καταφέρνουν να εμποδίσουν την ομαλή λειτουργία της ακοής μας, και ένα από αυτά είναι τα βουλωμένα αυτιά.

Αιτίες

Η μεγάλη συγκέντρωση κυψελίδας, η παρεμβολή ξένου σώματος ή δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας συντελούν στο να έχουμε βουλωμένα αυτιά.

Πιο αναλυτικά:

Κυψελίδα

Η κυψελίδα, ή κερί, όπως όλοι το γνωρίζουμε, έχει προστατευτικό ρόλο στο εσωτερικό του αυτιού μας και στοχεύει στην ικανότητα αυτοκαθαρισμού του. Με άλλα λόγια, το αυτί από μόνο του μπορεί να απομακρύνει την περιττή συγκέντρωση κεριού. Γι’αυτόν τον λόγο δεν συνιστάται να παρεμβαίνουμε και να το αφαιρούμε με μπατονέτες, καθώς έτσι το σπρώχνουμε προς τα μέσα και μπορεί να προκληθεί κάποιος τραυματισμός.

Όταν έχουμε μεγάλη συγκέντρωση κυψελίδας, ο έξω ακουστικός πόρος του αυτιού βουλώνει εντελώς, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ακοή και σταδιακά τα αυτιά αρχίζουν να πονάνε. Για να την απομακρύνουμε, καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε μια πετσέτα ή λίγο βαμβάκι και να την αφαιρέσουμε εξωτερικά. Διαφορετικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο ή ειδικές σταγόνες που τις βρίσκουμε στο εμπόριο. Σε καμία περίπτωση δεν ρίχνουμε κανενός είδους σταγόνα στο αυτί μας, εάν γνωρίζουμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το τύμπανο. Εφόσον τα αυτιά σας παραμένουν βουλωμένα και το πρόβλημα δεν περιορίζεται, καλύτερα να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Ξένο σώμα

Το βούλωμα του αυτιού που οφείλεται σε κάποιον εξωτερικό παράγοντα, όπως κάποιο ξένο σώμα που έχει εισχωρήσει στο αυτί, είναι μια πιο σύνθετη υπόθεση. Η καλύτερη λύση είναι να καταφύγουμε σύντομα σε κάποιον Ω.Ρ.Λ., ώστε να το αφαιρέσει. Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε τη χρήση μπατονέτας, που θα το σπρώξει πιο μέσα, ή νερού, που ενδεχομένως θα το διόγκωνε και θα δυσχέραινε την εξαγωγή του.

Νερό κατά το μπάνιο

Είναι πολλές οι φορές που μετά το μπάνιο έχουμε βουλωμένα αυτιά. Ορισμένη ποσότητα νερού εισχωρεί στο αυτί και διογκώνει την συσσωρευμένη κυψελίδα. Σε αυτή την περίπτωση το πρόβλημα λύνεται εύκολα, στρέφοντας το κεφάλι μας προς την πλευρά του βουλωμένου αυτιού και πιέζοντας τον έξω ακουστικό πόρο με λίγο βαμβάκι. Για να εμποδίσουμε το νερό να μπαίνει στα αυτιά μας κατά το μπάνιο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως ωτοασπίδα, βαμβάκι εμποτισμένο με λάδι για μόνωση.

Μεταβολή της ατμοσφαιρικής πίεσης

Κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, ιδιαίτερα κατά την απογείωση και την προσγείωση, αλλά και κατά την αλλαγή υψομέτρου, τα αυτιά βουλώνουν. Η πίεση στο τύμπανο προς τη μεριά του έξω ακουστικού πόρου αυξάνεται και προκαλείται βουητό και πόνος. Για να γίνει εξίσωση του αέρα συνιστάται το μάσημα κάποιας καραμέλας ή τσίχλας.

Παθολογικό/Αναπνευστικό πρόβλημα

Συνήθως τα αυτιά βουλώνουν και όταν έχουμε ωτίτιδα, ρινίτιδα ή κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού. Αυτό οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα που προκλήθηκε στην ευσταχιανή σάλπιγγα και δυσκόλεψε την λειτουργία της. Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένας σωλήνας σύνδεσης, του πίσω μέρους της μύτης και του αυτιού. Φροντίζει για την εξίσωση της πίεσης ανάμεσα στις δύο πλευρές του τυμπάνου, ώστε να μην ασκείται περισσότερη σε κάποια πλευρά. Στην περίπτωση που δεν λειτουργεί σωστά, η πίεση δεν εξισορροπείται και το τύμπανο σπρώχνεται προς τον έξω ακουστικό πόρο. Κατ’ αυτό τον τρόπο, προκαλείται μια αίσθηση πληρότητας στο αυτί, που γίνεται αντιληπτή μέσω της μειωμένης ακοής και του πόνου. Σε αυτές τις περιπτώσεις κάντε μια επίσκεψη στο γιατρό σας, για να σας χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης

  • Κλείνουμε στόμα και μύτη, φουσκώνουμε τα μαγουλά μας και σταδιακά φυσάμε τον αέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα εξισωθεί η πίεση και θα νιώσουμε τα τύμπανά μας να πάλλονται απαλά και να ανακουφίζονται από τον πόνο και το βουητό.
  • Κλείνουμε τη μύτη μας και πίνουμε λίγο νερό. Καθώς καταπίνουμε, η πίεση στα αυτιά μας τείνει να εξισορροπηθεί. Τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί και το μάσημα τσίχλας ή κάποιας σκληρής καραμέλας.
  • Για να ανακουφίσετε το αίσθημα πληρότητας στο αυτί μπορείτε να βρέξετε μια πετσέτα με ζεστό νερό, να την στραγγίσετε και να την τοποθετήσετε πάνω στο αυτί σας. Η θερμότητα θα βοηθήσει στην μείωση της πίεσης στο τύμπανο και θα ελαττώσει το ενοχλητικό συναίσθημα.
  • Θερμαίνουμε μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και τις ρίχνουμε στο βουλωμένο αυτί. Στη συνέχεια κλείνουμε το αυτί μας ελαφρά με λίγο βαμβάκι και περιμένουμε μερικά λεπτά. Στη συνέχεια, μένουμε με το βουλωμένο αυτί στραμμένο προς το πλάι, ώστε να απομακρυνθεί η περιττή ποσότητα κεριού.
  • Τα βουλωμένα αυτιά σας ενδέχεται να οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα του αναπνευστικού σας, όπως για παράδειγμα η βουλωμένη μύτη. Σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η εισπνοή ατμού. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε σε ένα μπολ βραστό νερό και να σκύψετε με προσοχή από πάνω. Μπορείτε να καλύψετε το κεφάλι σας με μια πετσέτα, ώστε να επωφεληθείτε από τον ατμό, εμποδίζοντας τον να φύγει. Επιπλέον, αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στο νερό αιθέριο έλαιο λεβάντας, το οποίο συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής.

Βότανα που ανακουφίζουν τα βουλωμένα αυτιά

Στο φαρμακείο της φύσης μπορείτε να βρείτε μερικά ιάματα που προορίζονται για το πρόβλημα των βουλωμένων αυτιών. Απομακρύνουν το κερί και το υγρό, μειώνουν το βουητό και δρουν ως αναλγητικό, περιορίζοντας τον πόνο. Αναλυτικότερα:

Αιθέριο έλαιο Εχινάκιας και Ίριδας

Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος εξαπλώνονται στα αυτιά μέσω των ευσταχιανών σαλπίγγων. Για να τις αντιμετωπίσουμε, ανατρέχουμε σε βότανα με αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση, όπως η εχινάκια ή η ίριδα. Η εχινάκια χρησιμοποιείται για την αντιμωτώπιση των λοιμώξεων και την γρήγορη ενεργοποίηση του ανοσοποποιητικού. Η ίριδα, αντίστοιχα, δρα ως αντιϊϊσταμινικό, αντιφλεγμονώδες και τονωτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ξηρή μορφή και να καταναλωθεί ως ρόφημα. Τα αιθέρια έλαια των βοτάνων, χάρη στις καταπραϋντικές τους ιδιότητες, θα εξομαλύνουν το πρόβλημα και σιγά σιγά η πίεση στα αυτιά θα μειωθεί. Η χρήση του αιθέριου έλαιου του βοτάνου είναι πανομοιότυπη με αυτή του ελαιόλαδου. Θερμαίνουμε ελαφρώς μια μικρή ποσότητα ελαίου και ρίχνουμε μερικές σταγόνες στο εσωτερικό του αυτιού. Κατόπιν, τοποθετούμε ζεστή πετσέτα πάνω στο αυτί μας και στρέφουμε το κεφάλι μας στο πλάι, ώστε να αποδεσμευτεί ο ακουστικός σωλήνας και να απομακρυνθεί η περιττή ποσότητα υγρού.

Αφέψημα Φασκόμηλου, Χρυσόβεργας, Γαλίου και Κολλιτσίδας

Για να καταπραϋνουμε τα βουλωμένα αυτιά από το αίσθημα πληρότητας και την συνεχή εμβοή, μπορούμε να συνδυάσουμε τα παραπάνω βότανα σε μια αποτελεσματική αγωγή. Το γάλιο και η κολλιτσίδα είναι λεμφοτονωτικά βότανα, ενώ τα άνθη φασκομηλιάς και χρυσόβεργας τονώνουν τις μεμβράνες του βλενογόννου. Με το ρόφημα αυτό, τα αυτιά ανακουφίζονται και σταδιακά παύουν να είναι βουλωμένα.

Υδραστίδα για την εμβοή

Ένα από τα συμπτώματα των βουλωμένων αυτιών είναι το συχνό βουητό. Η υδραστίδα αποτελεί ιδανικό φυτό για την μείωση του βουητού. Το ρόφημά της τονώνει τις βλεννογόνες μεμβράνες του σώματος και επιδρά θετικά στις καταρροϊκές καταστάσεις του αναπνευστικού. Η κύρια ουσία του φυτού, η βεργίνη, έχει αντιβακτηριδιακή και αντιμικροβιακή δράση. Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην καταπολέμηση της μόλυνσης του αυτιού.

Υδραστίδα

Κοτυληδόνα για την ωταλγία

Ιδανικό ίαμα για τα βουλωμένα αυτιά που συνοδεύονται και από πόνο, είναι ο χυμός Κοτυληδώνας.  Χάρη στην αναλγητική της δράση, ο πόνος εξουδετερώνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το μόνο που χρειάζεστε, είναι να συνθλίψετε μερικά φύλλα του φυτού και να συγκεντρώσετε τον χυμό τους. Έπειτα, ρίξτε μερικές σταγόνες μέσα στο αυτί και κλείστε το με λίγο βαμβάκι.  Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικές σταγόνες από ζεστό έλαιο και να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία. Παρόλα αυτά, ο πόνος στο αυτί μπορεί να σημαίνει ότι έχετε κάποια σοβαρή λοίμωξη, γι’αυτό και σε αυτή την περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

votanonkipos.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Εύβοια, ιδιαίτερα αισθητός και στην Αθήνα – Κατολισθήσεις και πιθανό κλείσιμο των σχολείων

Ισχυρός σεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 8:26 το πρωί της Παρασκευή…