novartis

Την αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσε η εισήγηση των βουλευτών της πλειοψηφίας που μετέχουν στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis να κληθούν τα υπόλοιπα εννέα πολιτικά πρόσωπα τα οποία έχουν περιληφθεί στην πρόταση για έρευνα.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση στην επιτροπή είχε κληθεί ο Ε. Βενιζέλος προκειμένου να διατυπώσει και προφορικά τις ενστάσεις του για τη λειτουργία της επιτροπής. Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που μετέχουν στην Επιτροπή πρότειναν τα πολιτικά πρόσωπα να προσέλθουν και για εξηγήσεις και για έκφραση γνώμης για το θέμα της αρμοδιότητας της επιτροπής.

ΣΥΡΙΖΑ: «Διαλεύκανση, φως και δικαιοσύνη έχουμε μόνο εάν η υπόθεση πάει στη Δικαιοσύνη»

«Η Επιτροπή συνεχίζει την εξέταση του θέματος της αρμοδιότητας της», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος και προσέθεσε ότι «ενώ αυτή η συζήτηση εκκρεμεί, βουλευτές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι αποχωρούν επειδή τα αιτήματά τους για εξέταση μαρτύρων δεν έγιναν δεκτά». «Η δήλωσή τους είναι απολύτως προσχηματική διότι η συζήτηση συνεχίζεται και έχουμε μάλιστα δηλώσει ότι όποια αποδεικτικά μέσα εισφέρονται, κρατούνται για τη συνέχεια, με την απόφαση μας για το θέμα της αρμοδιότητας», είπε ο Νίκος Παρασκευόπουλος και τόνισε ότι πλέον είναι σαφές πως «εάν πρώτα η επιτροπή εξέταζε τις αποδείξει και μετά έκρινε την αρμοδιότητα, θα είχε μπει όλο το θέμα ανάποδα».

«Αν προκύψει αρμοδιότητα της Βουλής, σημαίνει ότι η Βουλή κρατά την υπόθεση, κάνει αποδείξεις, και πάντως καταλήγει οπωσδήποτε στην αποσβεστική προθεσμία και στην παραγραφή των εγκλημάτων για τα οποία έχει γίνει το διαβιβαστικό από την εισαγγελία.

Εάν η Βουλή κρίνει τον εαυτό της αναρμόδιο στέλνει την υπόθεση στα δικαστήρια όπου εκεί γίνεται διαλεύκανση, και ανάκριση, και δίκη και οι αθώοι αθωώνονται και οι ένοχοι καταδικάζονται», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και προσέθεσε ότι «διαλεύκανση, φως και δικαιοσύνη έχουμε μόνο εάν η υπόθεση πάει στη Δικαιοσύνη. Δεν λέμε ότι η πολιτική μας είναι να τα στείλουμε όλα στη Δικαιοσύνη. Η πολιτική μας είναι να τα κάνουμε όλα σωστά», είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.

Θ. Δρίτσας: αυτή η επιτροπή θα γράψει ιστορία

«Στις συνεδριάσεις μέχρι τώρα όλοι μα όλοι συνεισέφεραν, και αυτά που κατεγράφησαν σε αυτή την επιτροπή μέχρι τώρα να είστε βέβαιοι ότι θα είναι πλούτος, νομολογιακός και ίσως και νομοθετικός για το μέλλον. Ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα, έχει γίνει επί τη βάση της εντολής την οποία αυτή η επιτροπή πήρε από την Ολομέλεια της Βουλής», είπε ο πρόεδρος της ειδικής επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας.

«Οι αποφάσεις της επιτροπής δεν αποτελούν μέρος ενός σχεδίου σκοπιμότητας. Αποτελούν μέρος ενός σχεδίου ευθύνης. Αυτή η επιτροπή θα γράψει ιστορία και θα ανοίξει το δρόμο ώστε με αυτό το πλέγμα που έχει καθορίσει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, το άρθρο 86 του Συντάγματος και όλες οι διαδικασίες να αποτελέσουν παρελθόν για το δημόσιο βίο της χώρας μας», ανέφερε ο κ. Δρίτσας.

ΝΔ: ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός της σκευωρίας

Από τη ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακόπτουν τη συμμετοχή τους στην επιτροπή. Παράλληλα κατήγγειλε ότι σήμερα συνέβη το πρωτοφανές, η μειοψηφία να ζητά τη συνέχιση της λειτουργίας της επιτροπής με την εξέταση μαρτύρων προκειμένου να αποκαλυφθούν πλήρως όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, η δε πλειοψηφία να υπονοεί ότι η επιτροπή που συγκρότησε με δική της πρωτοβουλία δεν έχει αρμοδιότητα εξετάσεως της υπόθεσης και να ζητά να προσέλθουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα για να τοποθετηθούν επί της αρμοδιότητας της επιτροπής. Ο Μάκης Βορίδης είπε ότι η στάση αυτή ολοκληρώνει τον σχεδιασμό της σκευωρίας από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είπε ότι τα αδικήματα πρέπει να εξεταστούν και γι΄ αυτό πρέπει να κληθούν μάρτυρες στην επιτροπή. Ο κ. Παπαθεοδώρου κατήγγειλε ότι η στάση της πλειοψηφίας συνιστά νομικό παράλογο, ευτελισμό της διαδικασίας και παραβίαση των δικονομικών κανόνων και το αποτέλεσμα θα είναι να παραμένει η λάσπη για τα πολιτικά πρόσωπα.

Από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης είπε ότι αποχωρεί από την επιτροπή γιατί δεν θέλει να γίνει μέρος αυτής της κωλυσιεργίας που γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους.

Από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς δήλωσε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία επιδιώκει την ευθανασία της επιτροπής μέσω Θήβας». Είπε ότι δεν πρέπει να ενδιαφέρει την επιτροπή ποσώς η γνώμη των δέκα πολιτικών προσώπων για το ένα έχει αρμοδιότητα ή όχι. «Εάν η κυβέρνηση έδινε βάρος στη γνώμη των δέκα, δεν θα τους παρέπεμπε σε προανακριτική», είπε ο κ. Αμυράς και τόνισε ότι το Ποτάμι αποχωρεί και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει φόντο σε αυτό το φτηνό πολιτικό κόλπο.

Αναλυτικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή, Νίκος Παρασκευόπουλος ανέφερε:

«Η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, που λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018, σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS, προχώρησε σήμερα 20.3.2018 στις εργασίες της, προγραμματίζοντας τις προσεχείς της ενέργειες με ακρόαση των εμπλεκόμενων προσώπων.

Προς το παρόν συνεχίζει τη διερεύνηση του κρίσιμου και προαπαιτούμενου θέματος της αρμοδιότητας της ίδιας της Βουλής ή των δικαστηρίων, με βάση τους όρους το άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε η διαλεύκανση να αποβεί δικαιοκρατική, αποτελεσματική και πλήρης.

Ενώ η συζήτηση αυτή εκκρεμεί  μέλη – βουλευτές όλων των κομμάτων δήλωσαν ότι αποχωρούν από τις εργασίες, με πρόφαση ότι αιτήματά τους για εξέταση μαρτύρων δεν έγιναν δεκτά. Η δήλωσή τους είναι προφανώς προσχηματική, αφού η συζήτηση συνεχίζεται: Η πρόωρη διεξαγωγή αποδείξεων, πριν από την κρίση της αρμοδιότητας, θα οδηγούσε σε άσκοπη χρονοτριβή και σε ακυρότητες  εφόσον στη συνέχεια το όργανο (η Βουλή) κριθεί αναρμόδιο.

Καθώς δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία για την αποχώρηση, απομένει μόνο η εκδοχή της απροθυμίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πρόκειται για μια άτακτη φυγή ενώπιον της προοπτικής να φωτιστεί ένα μεγάλο σκάνδαλο που έπληξε τη χώρα κατά τα τελευταία χρόνια. Η ελληνική κοινωνία ας είναι ήσυχη ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή, θα συνεχίσει το έργο της για την απόδοση δικαιοσύνης».

topontiki.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Χρ. Μπακάλης: Δεσμεύομαι να εργαστώ αγόγγυστα, για τον κάθε πολίτη του Δήμου μας

Επ’ ευκαιρία της εκλογής μου ως δημοτικός σύμβουλος στον Δ. Πύλης, θα ήθελα να ευχαρ…