xrimata-lko70ab6t8eol7eb11br3kb4w82qxiugyi5gaf2u0k

Στις αρχές Απριλίου θα δοθούν τα χρήματα στους εργαζομένους που σταμάτησαν να εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή λόγω κορωνοϊού.

Οι αρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν ότι οι εργαζόμενοι θα λάβουν το ποσό των 800 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα δοθούν τα χρήματα στους εργαζομένους και, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, τα βήματα που θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι για να λάβουν το ποσό είναι τα εξής:

Αρχικά, οι εργοδότες θα πρέπει να μπουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, στη συνέχεια να επιλέξουν την καρτέλα «Ειδικά έντυπα» και από εκεί την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών».

Αφού συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία, θα πρέπει να αναφέρουν όχι μόνο τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου, αλλά και εκείνους που μπορεί να εξακολουθούν να εργάζονται (στην περίπτωση που λειτουργεί κάποιος από τους κλάδους της επιχείρησης, π.χ., στην εστίαση το delivery).

Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Και οι εργαζόμενοι όμως θα πρέπει ο καθένας ατομικά να υποβάλει υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Θα πρέπει να αναφερθούν τα εξής:

– τα προσωπικά στοιχεία των εργαζομένων

– τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ)

-τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.

Τα χρήματα των 800 ευρώ θα δοθούν για να καλυφθεί το διάστημα 15 Μαρτίου- 30 Απριλίου και δίνεται έναντι του μισθού, που ο εργοδότης δεν οφείλει λόγω ανωτέρας βίας.

Υπενθυμίζεται πως από τη διαδικασία εξαιρούνται αυτοί που εργάζονται εξ αποστάσεως, αυτοί που διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια, το προσωπικό ασφαλείας.

Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, ενώ το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού και όχι μόνο βάσει αυτού του έκτακτου επιδόματος.

Η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ θα καλύψει και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους με μεγάλη μείωση του τζίρου, που οφείλεται στον κορωνοϊό.

Πηγή: e-dimosio.gr

Load More Related Articles
Load More In Εργασία - Απασχόληση
Comments are closed.

Check Also

Τρικαλινοί δρομείς στον Μαραθώνιο της Βιέννης!!!

Ακόμη μια αποστολή του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων σε Μαραθώνιο του εξωτερικού ! Αυτή την φο…