mistikakipou-avgoustos-ergasies-ston-kipo

Αύγουστος, ο όγδοος μήνας του χρόνου, ο πιο ζεστός μήνας του καλοκαιριού, περιλαμβάνει λίγες εργασίες στον κήπο και πολλούς καρπούς για να απολαύσουμε. Αν και ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών, θα χρειαστεί να διαθέσουμε λίγο από τον προσωπικό μας χρόνο για να εξασφαλίσουμε την καλή κατάσταση του κήπου μας.

Συγκεκριμένα, το μήνα Αύγουστο, συγκομίζουμε λαχανικά και φρούτα από τον κήπο, φυτεύουμε τα πρώιμα φθινοπωρινά κηπευτικά, φροντίζουμε τα καλλωπιστικά φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, και προπαντός εξασφαλίζουμε το πότισμα του κήπου πριν φύγουμε για διακοπές.

 

Φύτευση λαχανικών

Μέσα στον Αύγουστο, ξεκινάμε την πρώιμη φύτευση φθινοπωρινών κηπευτικών για λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι και πατάτα, ενώ συνεχίζουμε την όψιμη φύτευση για το κολοκύθι και τα φασόλια. Επίσης, ο Αύγουστος είναι κατάλληλος μήνας για να απαλλαγούμε από ασθένειες του κήπου με τη μέθοδο της ηλιοαπολύμανσης πριν προχωρήσουμε στις νέες φυτεύσεις για το φθινόπωρο. Κατά την φύτευση των φθινοπωρινών λαχανικών, είναι σημαντικό να ενσωματώνουμε στο χώμα κοπριά, κομπόστ και βιολογικό λίπασμα για να το εμπλουτίζουμε με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά.

 

Συγκομιδή κήπου

Μέσα στον Αύγουστο, συνεχίζουμε να έχουμε υψηλή παραγωγή των ώριμων λαχανικών που φυτέψαμε την άνοιξη, όπως ντομάτα, ντοματίνια, κρεμμύδι, πιπεριά, αγγούρι, καθώς και φράουλες, πεπόνια και καρπούζια, κολοκύθια, μελιτζάνες, πατάτες, βλίτα, φασόλια και καλαμπόκια. Ακόμα, συγκομίζουμε αρκετές επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιού όπως τη Σουλτανίνα, τη Σουπέριορ, το Κάρντιναλ ενώ από τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας, συλλέγουμε νόστιμα φρούτα όπως φραγκόσυκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, αχλάδια και σύκα. Είναι σημαντικό, η συγκομιδή να γίνεται νωρίς το πρωί για να είναι πιο δροσερά τα λαχανικά μας ενώ μετά κάποια από αυτά θα πρέπει να τα βάζουμε άμεσα στο ψυγείο για να συντηρηθούν καλύτερα.

 

Φροντίδα καλλωπιστικών

Την περίοδο του Αυγούστου, κάνουμε πολύ ελαφρύ κλάδεμα στα καλλωπιστικά φυτά απομακρύνοντας ξερά άνθη και βλαστούς. Αποφεύγουμε να βάλουμε λίπασμα στα φυτά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών καθώς υπάρχει κίνδυνος στρεσαρίσματος των φυτών και δημιουργίας εγκαυμάτων στο φύλλωμα και στα λουλούδια. Αντίθετα, μέσα στο μήνα Άγουστο είναι σημαντικό να ενισχύουμε τα φυτά με υδατοδιαλυτό εκχύλισμα φυκιών ανά δύο βδομάδες για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες.

 

Πότισμα κήπου

Ο μήνας Αύγουστος, απαιτεί τακτικά και πλούσια ποτίσματα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που έχουν να αντιμετωπίζουν τα φυτά και να μην έχουμε φαινόμενα θερμοπληξίας. Πριν φύγουμε για διακοπές, δοκιμάζουμε το αυτόματο πότισμα με προγραμματιστή του κήπου μας, για να είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε σε καλή κατάσταση τα φυτά μας μόλις επιστρέψουμε. Αν δεν έχουμε αυτόματο πότισμα θα πρέπει να συνεννοηθούμε με συγγενικά ή φιλικά μας πρόσωπα και να τους εξηγήσουμε πως θα πρέπει να ποτιστούν τα φυτά του κήπου μας για όλη την περίοδο των διακοπών που θα λείπουμε.

 

Προστασία από ήλιο

Ο ήλιος του Αυγούστου είναι πολύ έντονος, και μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο φύλλωμα των φυτών του κήπου μας. Για τα λαχανικά μας, φροντίζουμε να τοποθετήσουμε με ειδικό δίχτυ ηλιοπροστασίας για να τα προστατέψουμε από τις έντονες ακτίνες του ήλιου. ΕΠίσης, τα καλλωπιστικά φυτά που έχουμε σε γλάστρες στην αυλή ή στο μπαλκόνι μας θα πρέπει να τα μεταφέρουμε σε πιο σκιερή θέση ή ακόμα και μέσα στο σπίτι για λίγες μέρες.

 

Προστασία από τον δάκο της ελιάς

Και τον μήνα Αύγουστο, ο δάκος στις ελιές δεν ξεκουράζεται και εξακολουθεί να προσβάλλει τα ελαιόδεντρα μας. Γι’ αυτό λοιπόν συνεχίζουμε την βιολογική προστασία της ελιάς από τον δάκο χρησιμοποιώντας ζεόλιθο ή καολίνη για ψεκασμό όλου του φυλλώματος ή πραγματοποιώντας δολωματικούς ψεκασμούς με εγκεκριμένα οικολογικά σκευάσματα. Βέβαια, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας σε συνθήκες καύσωνα όπου οι θερμοκρασίες ξεπερνούν αρκετά τους 30°C, οι πληθυσμοί του δάκου καθηλώνονται, καθώς δεν πολλαπλασιάζεται και δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια επέμβαση.

 

Για να μαθαίνεις όλες τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα, κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο των Μυστικών του Κήπου κι εμείς θα στέλνουμε στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά.

Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο τον Ιούλιο.
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πηγή: mistikakipou.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία

Η πρώτη σημαντική επέκταση στο εξωτερικό, ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξης της ΔΕΗ Εnel…