mistikakipou-avgoustos-kipos

Aύγουστος, η πιο ζεστή περίοδος του καλοκαιριού! Ο Αύγουστος είναι μήνας ξεκούρασης και μία ευκαιρία να χαρούμε περισσότερο τον κήπο μας, να απολαύσουμε πεντανόστιμα καλοκαιρινά φρούτα και ολόφρεσκα λαχανικά. Αυτή την εποχή, προστατεύουμε τα φυτά μας από τη ζέστη και τον καύσωνα και ποτίζουμε τακτικά για να τα διατηρήσουμε δροσερά και με πλούσια ανάπτυξη.

Πραγματοποιούμε τις τελευταίες φυτεύσεις καλοκαιρινών κηπευτικών και ξεκινάμε τη φύτευση την πρώιμη φύτευση φθινοπωρινών λαχανικών. Κάνουμε ελαφρύ κλάδεμα στα λουλούδια του κήπου και του μπαλκονιού μας για να τα ανανεώσουμε και να τα βοηθήσουμε να μας δώσουν νέα ανθοφορία μέσα στο φθινόπωρο. Κι αν έχουμε σκοπό να φύγουμε από το σπίτι για μερικές μέρες, φροντίζουμε τα φυτά μας να λάβουν την απαραίτητη περιποίηση όσο θα λείπουμε με τη βοήθεια κάποιου φίλου ή συγγενικού μας προσώπου και χρησιμοποιώντας αυτόματο πότισμα για μεγαλύτερη ευκολία.

 Φυτεύουμε τα τελευταία καλοκαιρινά κηπευτικά και τα πρώτα φθινοπωρινά λαχανικά

Την περίοδο του Αυγούστου, ανάλογα την περιοχή στην οποία καλλιεργούμε, μπορούμε να κάνουμε αρκετές φυτεύσεις λαχανικών, τα οποία θα συγκομίσουμε στα τέλη του φθινοπώρου ή στις αρχές του χειμώνα. Ξεκινάμε την πρώιμη φύτευση φθινοπωρινών κηπευτικών για την καλλιέργεια του λάχανου, την καλλιέργεια του μπρόκολου, την καλλιέργεια του κουνουπιδιού, την καλλιέργεια του σέλινου, την καλλιέργεια του πράσου, την καλλιέργεια του παντζαριού και την καλλιέργεια του καρότου. Στις νότιες περιοχές τις χώρας μας, από τα τέλη Αυγούστου γίνεται φύτευση πατάτας που συγκομίζεται τον Δεκέμβριο.

 

8 μυστικά για την καλλιέργεια του φασολιού

Τον Αύγουστο συνεχίζουμε την όψιμη φύτευση καλοκαιρινών λαχανικών όπως κολοκύθια, αγγούρια και φασόλια. Κατά την φύτευση των λαχανικών, είναι σημαντικό να ενσωματώνουμε στο χώμα κοπριά, κομπόστ και βιολογικό λίπασμα για να εμπλουτίζουμε το έδαφος με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά.

 

Ποια φρέσκα φρούτα και λαχανικά συγκομίζουμε μέσα στον Αύγουστο

Μέσα στον Αύγουστο, έχουμε υψηλή παραγωγή από τα λαχανικά που φυτέψαμε την άνοιξη, όπως ντομάτα, ντοματίνια, κρεμμύδι, πιπεριά, αγγούρι,, κολοκύθια, μελιτζάνες, πατάτες, βλίτα, φασόλια. Επίσης, από το λαχανόκηπο μας αυτή την εποχή συγκομίζουμε και πολύ νόστιμα φρούτα όπως γλυκές φράουλες, αρωματικά πεπόνια, δροσιστικά καρπούζια καθώς και υπέροχα καλαμπόκια για να βράσουμε ή να κάνουμε ψητά.

 

8 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καλαμποκιού

Μέσα στον Αύγουστο, συγκομίζουμε αρκετές επιτραπέζιες πρώιμες ποικιλίες σταφυλιού, λευκές ή κόκκινες, όπως τη Σουλτανίνα, τη Σουπέριορ και το Κάρντιναλ. Από τα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας, συλλέγουμε πεντανόστιμα καλοκαιρινά φρούτα όπως φραγκόσυκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα, αχλάδια και σύκα. Είναι σημαντικό, η συγκομιδή των φρούτων και των λαχανικών να γίνεται νωρίς το πρωί για να είναι πιο δροσερά. Για να συντηρηθούν καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αφού τα συλλέξουμε τα βάζουμε άμεσα στο ψυγείο.

 

Φροντίζουμε και κλαδεύουμε ελαφρά τα καλλωπιστικά φυτά

Την περίοδο του Αυγούστου, κάνουμε ένα πολύ ελαφρύ κλάδεμα στα καλλωπιστικά φυτά, απομακρύνοντας ξερά άνθη και βλαστούς. Αυτό το καθάρισμα βοηθά πολύ τα φυτά, καθώς τα δυναμώνει για να μας δώσουν νέα βλάστηση και πλούσια ανθοφορία μέσα στο φθινόπωρο.

Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα στα φυτά λόγω καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών. Ειδικά αυτή την περίοδο, η προσθήκη λιπάσματος αζώτου ή κοπριάς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα και ξηράνσεις στο φύλλωμα και στα λουλούδια. Σε αυτή τη φάση, είναι σημαντικό να ενισχύουμε τα φυτά του κήπου μας αλλά και αυτά που έχουμε σε γλάστρα με υδατοδιαλυτό εκχύλισμα φυκιών για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ποτίζουμε συχνότερα για βοηθήσουμε τα φυτά να ανταπεξέλθουν στη ζέστη και στον καύσωνα

Ο μήνας Αύγουστος, απαιτεί τακτικά και πλούσια ποτίσματα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που έχουν να αντιμετωπίζουν τα φυτά και να μην έχουμε φαινόμενα θερμοπληξίας. Οπωσδήποτε, αυτή την περίοδο ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες τα φυτά του λαχανόκηπου και τα καρποφόρα δέντρα μας. Βέβαια, πρέπει να προσέξουμε γιατί σε κάποιες περιπτώσεις το υπερβολικό πότισμα μπορεί να σαπίσει τα φυτά μας λόγω ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών της ρίζας.

Πάντως, πριν φύγουμε για διακοπές, δοκιμάζουμε το αυτόματο πότισμα με προγραμματιστή του κήπου μας, για να είμαστε σίγουροι ότι θα βρούμε σε καλή κατάσταση τα φυτά μας μόλις επιστρέψουμε. Αν δεν έχουμε αυτόματο πότισμα θα πρέπει να συννενοηθούμε με συγγενικά ή φιλικά μας πρόσωπα και να τους εξηγήσουμε πως θα πρέπει να ποτιστούν τα φυτά του κήπου μας για όλη την περόδο των διακοπών που θα λείπουμε.

 Προστατεύουμε τα φυτά από τον έντονο ήλιο

Ο ήλιος του Αυγούστου είναι πολύ δυνατός και μπορεί να προκαλέσει ζημιές στα φυτά του κήπου μας. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι έντονες ακτίνες του ήλιου, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες, μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στα φυτά στην ανάπτυξη, στην ανθοφορία και στην παραγωγή καρπών. Για τα λαχανικά μας, φροντίζουμε να τοποθετήσουμε με ειδικό δίχτυ ηλιοπροστασίας για να τα προστατέψουμε από τις ακτίνες του ήλιου. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε με διάλυμα καολίνη, ζεόλιθου ή ατταπουλγίτη.

Πρόκειται για τρία φυσικά ορυκτά που προσφέρουν σημαντική προστασία από τον ήλιο, καθώς δημιουργούν ένα άσπρο φιλμ προστασίας πάνω στα φύλλα των φυτών. Για τα καλλωπιστικά φυτά που έχουμε σε γλάστρες στην αυλή ή στο μπαλκόνι μας, φροντίζουμε να τα μεταφέρουμε σε πιο σκιερή θέση ή ακόμα και μέσα στο σπίτι για λίγες μέρες.

 

Εγκαύματα από τον ήλιο σε ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες

Προστατεύουμε τις ελιές από τον δάκο

 

Ο δάκος της ελιάς εξακολουθεί να προσβάλλει τα ελαιόδεντρα μας όλο το καλόκαιρι, τόσο για τις επιτραπέζιες όσο και τις ελαιοποιήσιμες ποικιλίες ελιάς. Συνεχίζουμε τη βιολογική καταπολέμηση του δάκου, χρησιμοποιώντας ζεόλιθο ή καολίνη για ψεκασμό όλου του φυλλώματος ή πραγματοποιώντας δολωματικούς ψεκασμούς με εγκεκριμένα οικολογικά σκευάσματα. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευόμαστε τις παγίδες για τον δάκο που έχουμε στο χωράφι μας, ώστε σε αύξηση του πληθυσμού να πραγματοποιούμε τους ψεκασμούς. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας σε συνθήκες καύσωνα, όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 35°C, οι πληθυσμοί του δάκου καθηλώνονται καθώς δεν πολλαπλασιάζεται, κι έτσι δε χρειάζεται να κάνουμε κάποια επέμβαση.

 

Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς

 

Για να μαθαίνεις όλες τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα, κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο των Μυστικών του Κήπου κι εμείς θα στέλνουμε στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά.

Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο τον Ιούλιο.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πηγή: mistikakipou.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Σε μεγάλη νίκη οδεύει ο Κώστας Μαράβας!!!

,Σε μεγάλη νίκη φαίνεται να οδεύει ο νυν Δήμαρχος κ. Κώστας Μαράβας, ύστερα κι από τα πρώτ…