skoni

Τα τελευταία χρόνια, οι επισκέψεις της «αφρικανικής σκόνης» στην χώρα μας, γίνονται όλο και πιο συχνές. Μόλυβδος, αρσενικό και νικέλιο, είναι ορισμένα από τα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που την συνοδεύουν.

Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα ολόκληρου του πλανήτη, εκδηλώνει έντονα τις ανησυχίες της, σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τοξική αυτή σκόνη, τόσο στην υγεία μας, όσο και στο περιβάλλον που ζούμε.

Σύμφωνα με έρευνες, η κύρια αιτία αυτού του φαινομένου, είναι η ερημοποίηση της έρημου Σαχάρας. Μια κατάσταση που εξελίσσεται ραγδαία, με δυσμενείς επιπτώσεις για το περιβάλλον, καθώς πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μετατρέπονται σε ατέλειωτες ερήμους. Ως δευτερογενής παράγοντας της αφρικανικής σκόνης, ορίζεται η ανθρώπινη παρέμβαση,  καθώς σε κάθε γραμμάριο της, έχουν εντοπιστεί 173 mgr μολύδου, 60 mgr ψευδαργύρου, 10 mgr χρωμίου και 6 mgr βαναδίου. Ουσίες, δηλαδή, που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, εκτός από τα φυσικά στοιχεία που περιέχονται στην σκόνη.

Εκτός όμως από τις περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, η αφρικανική σκόνη έχει συσχετιστεί και με σημαντικά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιολογικών και αναπνευστικών προβλημάτων. Αυτό συμβαίνει, διότι τα σωματίδια και οι επικίνδυνες ουσίες, εισέρχονται με μεγάλη ευκολία, στον ανθρώπινο οργανισμό.

Άσθμα

Αποτελεί την πιο κοινή πνευμονική νόσο, που σχετίζεται με την έκθεση σε μικροσωματίδια της ατμόσφαιρας. Τα συμπτώματά της εκδηλώνονται έντονα, ύστερα από έκθεση σε βαρέα μέταλλα και σκόνη. Άλλοι παράγοντες που έχουν σχετισθεί με το άσθμα είναι οι πρωτείνες από ζώα, φυτά και θαλασσινά. Επίσης, οι πρωτείνες που έχουν παρασκευαστεί από τον άνθρωπο και χρησιμοποιούνται σε υφάσματα, απορρυπαντικά και κόλλες, οι μεταλλικές χημικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται σε εργοστάσια και οι συνθετικές χημικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται σε βαφές ψεκασμού.

ΧΑΠ

Μπορεί η κύρια αιτία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας να είναι το κάπνισμα, ωστόσο η συχνή έκθεση του οργανισμού, σε ερεθιστικά αέρια, μπορεί να οδηγήσει σε μία τέτοια κατάσταση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι η σκόνη αυτή αποτελείται, όπως είπαμε, από τοξικές ουσίες οι οποίες μπορούν να επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα.

Τέλος να πούμε, ότι τις περιόδους που η αφρικανική σκόνη κάνει την εμφάνιση της, οι ειδικοί συστήνουν ιδιαίτερη προσοχή και λιγότερες, έως καθόλου, εξωτερικές δραστηριότητες, καθώς ενδέχεται να εκδηλωθεί βήχας, ρινική συμφόρηση και ενόχληση στα μάτια.

votanonkipos.gr με πληροφορίες από το boro.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Ε.Σ.Ε.: Μαραθώνιος Δημιουργικής Γραφής και Σεναρίου

Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, προετοιμάζοντας τον εορτασμό της 35ης επετείου από τη σύστα…