mpyra

Η μικρή βέλγικη πόλη της Μπριζ, είναι γνωστή για την παραγωγή της σε σοκολάτα, δαντέλα και… μπύρα.

Ιδιαίτερα όμως για την μπύρα, οι πολίτες της Μπρυζ κατέχουν ένα ρεκόρ: αυτό της κατασκευής του πρώτου υπόγειου αγωγού μπύρας. Ο αγωγός περνάει κάτω από το ιστορικό κέντρο της πόλης και μεταφέρει σχεδόν 4.000 λίτρα μπύρας ανά ώρα.

Στο κέντρο της πόλης λειτουργεί εδώ και σχεδόν 500 χρόνια το παλαιότερο ζυθοποιείο περιοχής.

Οι μεγάλες ανάγκες παραγωγής υποχρέωσαν τους ιδιοκτήτες του ζυθοποιείου Halve Maan να μεταφέρουν τη μονάδα εμφιάλωσης της μπύρας τους σε ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο περίπου τρία χιλιόμετρα, έξω από την πόλη.

Όχι όμως και το ζυθοποιείο το οποίο θεώρησαν ότι ύστερα από πέντε αιώνες ιστορίας, δεν θα είχαν το δικαίωμα να το μεταφέρουν. «Δεν είμαστε οι μοναδικοί ζυθοποιοί της πόλης πια, άλλα είμαστε σίγουρα οι παλαιότεροι. Ποιοι είμαστε εμείς για να αλλάξουμε την τοποθεσία αυτού του ζυθοποιείου;» αναρωτιέται η Anne Vanneste, από τη Διεύθυνση του Brouwerij de Halve Maan.

Πάντως τα προβλήματα παρέμεναν ανεπίλυτα καθώς η μεταφορά της μπύρας από το ζυθοποιείο μέχρι το εμφιαλωτήριο ήταν ένας καθημερινός άθλος για τους οδηγούς των βυτιοφόρων που έπρεπε να περάσουν τα οχήματά τους μέσα από τους εξαιρετικά στενούς δρόμους του προστατευόμενου ιστορικού κέντρου.

Οι λύσεις για το πρόβλημα ήταν δύο: είτε να μετέφεραν και το ζυθοποιείο εκτός του κέντρου της πόλης, είτε… να βρουν έναν τρόπο να στέλνουν τη μπύρα στο εμφιαλωτήριο χωρίς να περνάει μέσα από τους δρόμους. Αποφάσισαν λοιπόν να περάσουν τη μπύρα… κάτω από τους δρόμους της πόλης κατασκευάζοντας τον πρώτο αγωγό μπύρας στον κόσμο.

Έτσι, τέσσερις σωλήνες, διαμέτρου οκτώ εκατοστών ο καθένας μεταφέρει καθημερινά την παραγωγή της μπύρας από το ζυθοποιείο στο εμφιαλωτήριο.

«Η απόκτηση της άδειας δεν ήταν εύκολη όμως ήμασταν τυχεροί που βρέθηκαν ορισμένοι προοδευτικοί άνθρωποι στην πόλη και μας έδωσαν την άδεια», εξηγεί η κ. Vanneste.

H κατασκευή του αγωγού έφερε στην επιφάνεια μια νέα σειρά προβλημάτων εξαιτίας της ιστορικότητας της περιοχής και της δυσκολίας να γίνουν εκτεταμένα έργα στο κέντρο της πόλης.

Σε αυτό το σημείο έπαιξε σημαντικό ρόλο η τεχνολογία καθώς οι εκσκαφές έγιναν… «λαπαροσκοπικά». Συγκεκριμένα οι τεχνικοί έκαναν τρύπες μόνο στις γωνίες των δρόμων και με ειδικά καθοδηγούμενα μέσα, δημιούργησαν κάτω από το ιστορικό κέντρο της πόλης, τον χώρο μέσα από τον οποίο η παραδοσιακή μπύρα της πόλης θα έκανε το καθημερινό της ταξίδι.

Η κατασκευή διήρκεσε τέσσερις μήνες, με κόστος 4,5 εκατομμύρια δολάρια, όμως οι πολίτες της Μπρυζ δεν έμειναν απλοί θεατές. Αρκετοί από αυτούς αποφάσισαν να συνεισφέρουν στο έργο της πόλης τους μέσω crowdfunding που συγκέντρωσε το ποσό των 335.000 δολαρίων.

Ο τρόπος που η εταιρεία επέλεξε να «ευχαριστήσει» τους επενδυτές δεν προκαλεί έκπληξη: ένα μπουκάλι μπύρα, κάθε μέρα της υπόλοιπης ζωής τους!

thestival.gr από altsantiri.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ευχαριστεί τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό. Η Περιφέρεια στηρίζει την συμμετοχή φοιτητών σε διεθνή διαγωνισμό

Τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό για την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας στη …