kotzias

Άνοιξε τα χαρτιά του για τα μεγάλα εθνικά θέματα της χώρας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην εκπομπή του Alpha «Αυτοψία».

Με την τουρκική προκλητικότητα να χτυπά κόκκινο σε Αιγαίο και Κύπρο, ο Νίκος Κοτζιάς ξεδιπλώνει την ελληνική στρατηγική και απαντά στο ερώτημα ποια είναι η «κόκκινη γραμμή», αποκαλύπτοντας άγνωστους διαλόγους του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφορικά με τα όσα έγιναν στα Ιμια, τόνισε ότι «η Τουρκία έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε και τους είπαμε ότι δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ‘ειρηνική’ ας το πούμε συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά».

Ερωτηθείς τι θα πράξει η Ελλάδα αν υπάρξει ανάλογο περιστατικό εμβολισμού απάντησε: δεν θα το ξανακάνει. Δεν πρέπει να ξαναγίνει. Αυτό πρέπει να το ακούσουν οι Τούρκοι. Τους το έχω πει. Η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Ιρακ. Είμαστε ένα αναπτυγμένο κράτος με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους υψηλή διπλωματική χωρητικότητα.

Σημείωσε δε ότι έχει ζητήσει από την νομική υπηρεσία να εξετάσει αν μπορεί να ζητηθεί αποζημίωση.

Ο υπουργός εξωτερικών προαναγγέλλει τη δημοσίευση επιστημονικών μελετών που αποδεικνύουν πως στην Τουρκία υπάρχουν βραχονησίδες οι οποίες, βάσει διεθνούς Δικαίου, δεν της ανήκουν.

Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για την πορεία των εντατικών διαπραγματεύσεων για την ονομασία των Σκοπίων. Σχολιάζει τα ονόματα που έχουν πέσει στο τραπέζι και αποκαλύπτει ποιο όνομα προτιμά ο ίδιος, προκειμένου να μην υπάρχει σύγχυση με την Ελληνική Μακεδονία.

topontiki.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Την Πέμπτη 2/11, η υποδοχή του ιερού λειψάνου του Αγ. Γεωργίου, στην Πιαλεία