18_9

Μειωµένες εξασφαλίσεις µέχρι 100% µαζί µε µείωση του επιτοκίου και κόστους συναλλαγής έως 20%, είναι σε θέση να εξασφαλίσουν οι ενδιαφερόµενοι για το δανεισµό τους µέσω του Ταµείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύµφωνα µε νέα στοιχεία που δηµοσίευσαν οι διαχειριστικές αρχές των Προγραµµάτων, τα οφέλη στους τελικούς αποδέκτες µε βάση τα προϊόντα που προσφέρουν οι Τράπεζες που συµµετέχουν στο εν λόγω Ταµείο είναι:

  •   Απαιτούµενες εξασφαλίσεις: Τέσσερα στάδια: 50% µείωση, 60% µείωση και όχι περισσότερο από 40% του δανείου, 80% µείωση και 100% µείωση υπό προϋποθέσεις.
  •   Επιτόκιο δανεισµού: Τρία στάδια: 20% µείωση και το ύψος του επιτοκίου όχι υψηλότερο από 6,5%. Μείωση κατά τουλάχιστον 0,5 µονάδες του επιτοκίου. Μείωση από 0,5 έως 1,25 µονάδες του επιτοκίου ανάλογα µε τα χαρακτηριστικά του αποδέκτη.
  •  Κόστη συναλλαγής: Μείωση 20%.

Για να µπορέσει ο ενδιαφερόµενος να ωφεληθεί από το Ταµείο πρέπει πρώτα, σε συνεννόηση µε την τράπεζα που θέλει να συνεργαστεί, να κάνει ηλεκτρονική αίτηση στον ιστότοπο ependyseis.gr. Εκεί µπορεί να επιλέξει:

∆ράση 4.1.4 «Υλοποίηση επενδύσεων που συµβάλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκµετάλλευσης µέσω χρηµατοδοτικών εργαλείων (ΧΕ)»: Αφορά τις επενδύσεις σε αγροτικά µηχανήµατα, εξοπλισµό, αποθήκες κ.λπ και κεφάλαια κίνησης. Εκεί κάνουν αίτηση και όσοι θέλουν δανεισµό για υλοποίηση Σχεδίου Βελτίωσης. ∆ικαιούχοι είναι οι κατ’ επάγγελµα αγρότες, οι νέοι αγρότες και τα συλλογικά σχήµατα. Η τυπική απόδοση της εκµετάλλευσης πρέπει να είναι άνω των 8.000 ευρώ.

Μέσω της ∆ράσης, χρηµατοδοτούνται όλες οι δαπάνες αγοράς µηχανολογικού εξοπλισµού (τρακτέρ, παρελκόµενα, συγκοµιστικές, γεωργία ακριβείας), αγροτικών κτιρίων (αποθήκες, αµελκτήρια), ειδικού εξοπλισµού (παγολεκάνες, ψυγεία, διαλογητήρια κ.λπ) και οι νέες πολυετείς φυτεύσεις (αγορά δενδρυλλίων, εκσκαφές κ.λπ). Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα αγοράς µεταχειρισµένου εξοπλισµού και ζωικού κεφαλαίου.

Χωρίς συνδυασµό µε επιχορήγηση

Το δάνειο µπορεί να αφορά επενδύσεις από 10.000 ευρώ, ή επενδύσεις από 10.000 ευρώ συν κεφάλαιο κίνησης ύψους µέχρι τα 200.000 ευρώ και οπωσδήποτε έως το 1/3 του προϋπολογισµού της επένδυσης.

Σε συνδυασµό µε Σχέδιο Βελτίωσης

Το δάνειο καλύπτει την ίδια συµµετοχή του δικαιούχου. Επίσης µπορεί ο καθένας, να συµπληρώσει το Σχέδιό του µε αγορές και δαπάνες που δεν ήταν σε θέση να καλύψουν στον επενδυτικό τους φάκελο. Όπως π.χ ένα µεταχειρισµένο µηχάνηµα, ή κεφάλαιο κίνησης.

Μέγιστο ύψος χαρτοφυλακίου

Σύµφωνα µε τις ανακοινώσεις των τραπεζών είναι: Τράπεζα Πειραιώς: 200 εκατ. ευρώ, Eurobank: 150 εκατ. ευρώ, Εθνική Τράπεζα: 70 εκατ. ευρώ, Συνεταιριστική Θεσσαλίας: 20 εκατ. ευρώ, Συνεταιριστική Καρδίτσας: 10 εκατ. ευρώ.

 

Εγγυήσεις µόνο για µεταποιητικές µονάδες µε τελικό προϊόν αγροτικό
Όσοι αγρότες και µικροµεσαίες επιχειρήσεις θέλουν να δηµιουργήσουν ή να εκσυγχρονίσουν µία µεταποιητική επιχείρηση, θα ενταχθούν στη ∆ράση 4.2.4  «Μεταποίηση, εµπορία και ανάπτυξη µε τελικό προϊόν εντός του Παραρτήµατος I (γεωργικό προϊόν) µέσω χρηµατοδοτικών εργαλείων (ΧΕ)».

Αυτή η ∆ράση του Ταµείου Αγροτικών Εγγυήσεων, αφορά µόνο τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν µε µεταποιητικές µονάδες µε τελικό προϊόν γεωργικό στους κλάδους: Κρέας, Γάλα, Αυγά, Σηροτροφία, Μελισσοκοµία, Σαλιγγαροτροφία, Ζωοτροφές, ∆ηµητριακά, Ελαιούχα προϊόντα, Οίνος, Οπωροκηπευτικά, Άνθη, Φαρµακευτικά και αρωµατικά φυτά, Σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό, Ξύδι. Χωρίς συνδυασµό µε επιχορήγηση το δάνειο µπορεί να αφορά επενδύσεις από 10.000 ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ, ή επενδύσεις από 10.000 ευρώ συν κεφάλαιο κίνησης έως 200.000 ευρώ. Σε συνδυασµό µε κεφάλαια  από το Μέτρο 4.2.1 «Μεταποίηση µε τελικό προϊόν αγροτικό» το δάνειο καλύπτει την ίδια συµµετοχή του δικαιούχου.

 

Εγχειρίδιο χρήσης για τη φόρμα αιτήσεων

Ο ενδιαφερόμενος για να ενταχθεί στο Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης εισέρχεται στην ιστοσελίδα του ΠΣΚΕ ependyseis.gr και πιο συγκεκριμένα στην φόρμα «Εγγραφή Νέου Χρήστη». Επιλέγει Δράση «Χρηματοδοτικά εργαλεία ΠΑΑ» από την λίστα των δράσεων και εισάγει τα προσωπικά του δεδομένα για να λάβει τον προσωπικό κωδικό
στο email που δηλώνει.

Εφόσον η διαδικασία εγγραφής ολοκληρωθεί σωστά, αποστέλλεται, άμεσα με αυτοματοποιημένη διαδικασία, στη διεύθυνση email που έχει συμπληρωθεί, ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με το Όνομα Χρήστη

και τον Κωδικό (Password),

τα οποία αποτελούν τα στοιχεία πρόσβασης/εισόδου στο σύστημα. Η αίτηση είναι απαραίτητη για να προχωρήσει ο δανεισμός με τη συνεργαζόμενη τράπεζα και μπορεί να γίνει είτε από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, είτε σε συνεννόηση με το εκάστοτε τραπεζικό ίδρυμα.

Πηγή:agronews.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Πύλη: «Έφυγε» από τη ζωή η Βιργινία Τσιγκαρίδα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά και θεία ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΤΣΙΓΚΑΡΙΔΑ ΕΤΩΝ 91 Θανούσα κηδεύ…