αιολικά-2

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και εν μέσω της αύξησης του δεύτερου κύματος της πανδημίας,  η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σηματοδότησε, με την έγκριση 15 αιολικών πάρκων την έναρξη της νέας εποχής ‘’ανάπτυξης’’ του Ασπροπόταμου.

Καταρχάς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα αιολικά έλαβαν άδεια παραγωγής. Η άδεια παραγωγής χορηγείται με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.), κατόπιν σχετικής αίτησης των επενδυτών  και αποτελεί το πρώτο βήμα για την ολοκλήρωση τους. Τα επόμενα βήματα είναι να εκδοθούν άδειες εγκατάστασης και άδειες λειτουργίας.

Ειδικότερα, δίνεται η ευκαιρία σε 3 εταιρείες να ‘’αναπτύξουν”  15 κορυφές του Ασπροπόταμου με εγκατάσταση 27 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 108,6 MW. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αιολικών εργοστασίων ( και όχι πάρκων, όπως κάποιοι αρέσκονται να τα απεικονίζουν ) που έλαβαν άδεια παραγωγής δεν ξεπερνάν τα 10 MW έκαστο.

Θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός, καθώς  με το νέο περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη όσα αιολικά εργοστάσια αιτούνται άδειας και είναι μικρότερα από 10 MW, δεν χρειάζεται να καταθέσουν μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και να τεθούν υπό δημόσια διαβούλευση. Με άλλα λόγια πρόκειται για σαλαμοποίηση των μεγάλων αιολικών εργοστασίων σε μικρότερης ισχύος (παρόμοιας όμως καταστροφής).

Πρόκειται για ένα ακόμη πονηρό τέχνασμα από τους μεγιστάνες που θα «σώσουν» ενεργειακά την Ελλάδα ώστε να αποφευχθεί η δημόσια κατακραυγή και να ελαχιστοποιηθούν τα διαδικαστικά κολλήματα…

Αν οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων συνεχίσουν απρόσκοπτα, τότε στις κορυφές του Ασπροποτάμου θα γίνουν τα παρακάτω βήματα:

  1. ΄΄Γάζωμα΄΄ των πλαγιών και τα πρανών των 15 κορυφών στις οποίες θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες. Γάζωμα σημαίνει ότι μπουλντοζες θα μπήξουν σε παρθένα δάση τις δαγκάνες τους για διαπλάτυνση των υφιστάμενων δρόμων ή διάνοιξη νέων πλάτους 8-12 μέτρων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξαιτίας του μεγέθους των ανεμογεννητριών (120 μέτρα ύψος), το μέγεθος της διάνοιξης πρέπει να είναι 8-12 μέτρα είτε πρόκειται για πάρκο 1 ανεμογεννήτριας είτε για πάρκο 6 ανεμογεννητριών. Κάτι που σημαίνει ότι η καταστροφή θα γίνει ούτως ή άλλως. Χιλιάδες δέντρα θα κοπούν, η βιοποικιλότητα θα διαταραχθεί και τα συνεχή κατολισθητικά φαινόμενα θα είναι η απάντηση της φύσης. Ότι συνέβη με τη βροχή, πριν 15 ημέρες, στη διπλανή Αργιθέα θα γίνει ρουτίνα στα βουνών του Ασπροποτάμου!
  1. Τσιμέντωμα των κορυφών. Η κάθε βάση μιας ανεμογεννήτριας 3MW – 4ΜW απαιτεί περίπου 700 κυβικά τσιμέντου. Αυτό αντιστοιχεί στο τσιμέντο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή 2 τριώροφων κατοικιών. Από τα βουνά του Ασπροπόταμου ξεκινούν όλες οι πηγές του Αχελώου. Μια υπέροχη ευκαιρία λοιπόν να ‘’εμπλουτιστεί’’ ο υδροφόρος ορίζοντας και κατά συνέπεια τα νερά που πίνουν οι Ασπροποταμίτες με σύνθετες χημικές ενώσεις που περιέχει το ενισχυμένο τσιμέντο των βάσεων των ανεμογγεννητριών.
  1. Προσωρινή λειτουργία, παντοτινή καταστροφή. Αφού λοιπόν εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες θα δουλέψουν για 20-25 χρόνια παράγοντας ενέργεια όποτε έχει την ταχύτητα του αέρα που απαιτείται. Διότι, δυστυχώς, σε αυτά τα ύψη κυριαρχούν οι ριπές αέρα στις οποίες οι ανεμογεννήτριες δεν επιτρέπεται να λειτουργούν. Οπότε η συμβολή τους στην πραγματική παραγωγή πράσινης ενέργειας θα ουσιαστικά μηδαμινή. Ενδεικτικά δε αναφέρεται ότι έχει μετρηθεί ότι ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%!!! Και στο τέλος της 25ετίας θα έχει τελικά δημιουργηθεί ένα ‘’υπέροχο’’ βιομηχανικό μουσείο σκουριασμένων ανεμογεννητριών!

Εμείς ως Δίκτυο φορέων και πολιτών για τη προστασία του Ασπροποτάμου, θεωρούμε υποχρέωσή μας, καταρχήν να ενημερώσουμε όλους τους φίλους του Ασπροπόταμου, όλους τους φίλους της Φύσης και όλους τους εμπλεκόμενους, για την καταστροφή που πλέον είναι μπροστά μας!

Οι πρόσφατες καταστροφές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην Εύβοια και ιδιαίτερα στη Κεφαλονιά, με τα χωριά γύρω από τις παρυφές των βουνών να έχουν θα θαφτεί από τις πέτρες και τις φερτές ύλες, αποτέλεσμα της ισοπέδωσης των κορυφογραμμών, μας δείχνουν το άδοξο μέλλον των δικών μας ορεινών χωριών στην περίπτωση που τα έργα προχωρήσουν. Μας υπενθυμίζουν ότι μόνο «πράσινη» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η ανάπτυξη.

Απαιτούμε απ’όλους τους πολιτικούς φορείς του Νομού Τρικάλων να τοποθετηθούν μπροστά στο κρίσιμο ερώτημα πώς φαντάζονται τον παρθένο ορεινό όγκο του Νομού μας.

Σημειώνουμε ότι το παρών δελτίο τύπου αποστάλθηκε στους εμπλεκόμενους αιρετούς της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης καθώς και στους βουλευτές.

Ένα τεράστιο βιομηχανικό πάρκο με γιγάντιους ανεμιστήρες ή το επόμενο στολίδι και παράδειγμα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης των Βαλκανίων και της Ευρώπης;

Tέλος, δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ για να μην επιτρέψουμε την εγκατάσταση ούτε μιας ανεμογεννήτριας σε καμία κορυφή του παρθένου Ασπροπόταμου!

Δίκτυο φορέων και πολιτών για τη προστασία του Ασπροπόταμου

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Ολοκληρώθηκε η παράδοση- παραλαβή & η συγκρότηση σε Σώμα του νέου ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Πύλης

Από το απερχόμενο ΔΣ του Εμπορικού Συυλόγου Πύλης, εξεδόθη η κάτωθι σχετική ανακοίνωση …