tsipras_paketo

Πακέτο μέτρων ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, την Τρίτη (7/5), σε συνέντευξη Τύπου μαζί με το οικονομικό επιτελείο στο Ζάππειο Μέγαρο. «Tο πακέτο των φιλοαναπτυξιακών μέτρων που έχουμε επεξεργαστεί θα συμβάλει σε μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά θα δώσει και την ευκαιρία τα οφέλη της ανάπτυξης να γίνουν επιτέλους αισθητά στους πολλούς», τόνισε.

Τα μέτρα θα είναι δύο κατηγοριών, αυτά που θα ξεκινήσουν άμεσα το 2019 και αυτά που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται το 2020. Θα αφορούν και τον αγροτικό κλάδο. Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, από 1/1/2020 ο φόρος των συνεταιρισμών μειώνεται στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου, ενώ επιπλέον θα υπάρξει έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών.

Σε ό,τι αφορά το 2019 ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής:

  • Τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%.
  • Τη μετάταξη, επίσης, όλων των τροφίμων από τον συντελεστή 24% στον συντελεστή 13%. Μέτρα τα οποία θα έχουν άμεση απόδοση, τόσο στους καταναλωτές, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μαγαζάτορες, αλλά και στα νοικοκυριά, καθώς όλα τα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ από το 24% θα πάνε στο 13%. Τα μέτρα αυτά έχουν προϋπολογιστεί να έχουν ένα συνολικό κόστος, από τώρα που θα ξεκινήσουν, τον Μάιο δηλαδή, μόλις μας επιτρέψει ο κύριος Μητσοτάκης να ξανά ξεκινήσει η Βουλή μετά τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης, μόλις λοιπόν νομοθετηθούν, από τον Μάιο θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται άμεσα. Συνολικό κόστος για τους μήνες αυτούς, τους 6 περίπου μήνες, είναι 260 εκατομμύρια.
  • Επίσης, μειώνουμε τον ΦΠΑ στην ενέργεια, σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρισμό και σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο από τον συντελεστή του 13% που είναι σήμερα, στον υπερεκπτωτικό συντελεστή του 6%. Αυτό, βεβαίως, το μέτρο αφορά κάθε νοικοκυριό που πληρώνει ΔΕΗ ή φυσικό αέριο, αλλά αφορά και τις επιχειρήσεις που καταναλώνουν ενέργεια.

Και τέλος, σε ό,τι αφορά το 2019, προχωρούμε άμεσα στην κατανομή της λεγόμενης 13ης σύνταξης, συνολικού κόστους με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας, όχι όπως ήταν τα χρόνια τα παλιά, αλλά με βάση τις σημερινές δυνατότητες, αργότερα μπορεί να αυξηθεί, που αντιστοιχεί στο λεγόμενο «δώρο Πάσχα». Δηλαδή στο μισό περίπου της μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης. Έχουμε ένα συνολικό κόστος περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ. Και θα είναι πράγματι μία επιπλέον σύνταξη για το μεγαλύτερο μέρος των συνταξιούχων των χαμηλών συντάξεων, θα μειώνεται όμως αντίστροφα για τις μεγαλύτερες συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά το 2020 ανακοίνωσε τα εξής:

Για το 2020 το συνολικό πακέτο των μέτρων που προκύπτει από τον χώρο που ούτως ή άλλως δημιουργείται, αλλά και από την εξασφάλιση επιπλέον χώρου από την αναδιαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι περίπου – αν συνυπολογίσουμε και την επίπτωση των μόνιμων μέτρων του 2019, που μεταφέρονται στο 2020 – 1,3 δισ. ευρώ.

Προχωράμε, λοιπόν, σε μέτρα που αφορούν, θα έλεγα, σε αυτή τη περίπτωση σχεδόν όλους τους πολίτες, το σύνολο των πολιτών, κυρίως, όμως, είναι μέτρα με πολύ έντονο φιλοαναπτυξιακό πρόσημο.

Πρώτα απ’ όλα,  προχωρούμε στην κατάργηση από 1/1/2020 της εισφοράς αλληλεγγύης για την πλειοψηφία των εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και την ριζική μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα μεγαλύτερα από 20.000 ευρώ. Ένα μέτρο σημαντικής μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης μισθωτών, αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών.
Συγκεκριμένα, σήμερα είναι 2% η εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, θα γίνει μηδέν, θα καταργηθεί.
Είναι 5% για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, θα γίνει 2%.
Είναι 6,5% για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ, θα γίνει 4%.
Είναι 7,5% για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ, θα γίνει 6%.
Το 9% έως 220.000 ευρώ θα γίνει 8%.

Προχωρούμε, επίσης, από 1/1/2020 σε ένα μέτρο με έναν ιδιαίτερα αναπτυξιακό χαρακτήρα, αφορά τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις τους. Αφορά την αύξηση του συντελεστή της απόσβεσης των επενδύσεων στο 150%.

Νέες επενδύσεις, λοιπόν, θα λαμβάνουν υπερ-έκπτωση κόστους, πέραν της απόσβεσης της σημερινής που είναι το 100%, επιπρόσθετα 50% στην ετήσια απόσβεση, στην ισχύουσα διάρκεια ζωής, αναλόγως, βεβαίως, με το πάγιο στοιχείο της επένδυσης.

Αφορά επενδύσεις εντός μιας πενταετίας σε βιομηχανικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, σε όλους τους κλάδους, με σκοπό την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Και, βεβαίως, σε συνδυασμό με τον αναπτυξιακό νόμο, υπάρχουν ήδη πολύ θετικές ρυθμίσεις για όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Θετικές ρυθμίσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις πολύ σημαντικές, για όσους κάνουν μεγάλες επενδύσεις και προσλαμβάνουν πολλούς εργαζόμενους, πάνω από 100 εργαζόμενους τη χρονιά. Και, βεβαίως, υπάρχει σαν δεδομένο ότι μειώνεται και ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων, ήδη έχει ψηφιστεί, κατά 1% κατ’ έτος. Ο δημοσιονομικός χώρος που διαμορφώνεται το 2021 θα μας επιτρέψει να επισπεύσουμε τη μείωση και το 2021 να είναι ήδη στο 25%. Άρα, οι επενδυτές που σχεδιάζουν να επενδύσουν μεσομακροπρόθεσμα στην ελληνική οικονομία πρέπει να ξέρουν ότι θα έχουν πάρα πολύ σημαντικά κίνητρα από το 2020 και μετά.

Προχωρούμε, επίσης, σε ένα μέτρο από 1/1/2020, που αφορά τους νέους ανθρώπους και τον μεγάλο αγώνα μας στην προσπάθειά μας να επανέλθουμε στην κανονικότητα, μειώνοντας την ανεργία, ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους.

Βεβαίως, όλοι γνωρίζουμε, ότι το πιο σημαντικό μέτρο για τους νέους το έχουμε πάρει ήδη και ήταν η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Όμως, προχωράμε στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων για τους νέους εργαζόμενους ως 25 ετών, με ποσοστό  80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο.

Ενώ για νέους εργαζόμενους έως 29 ετών η επιδότηση προσδιορίζεται στο 25%, εφόσον πρόκειται για συμβάσεις πλήρους απασχόλησης. Άρα, λοιπόν, ένας εργοδότης θα ξέρει ότι όταν προσλαμβάνει έναν νέο εργαζόμενο θα έχει κάλυψη 80% των εισφορών μέχρι τα 25, 25% μέχρι σχεδόν τα 30 του χρόνια.

Το μέτρο προφανώς και αποτελεί κίνητρο για τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, ενώ ταυτόχρονα, μπορεί να δώσει και τη δυνατότητα περαιτέρω αυξήσεων  στους μισθούς, αλλά σε κάθε περίπτωση ενισχύει τις επιχειρήσεις.

Από 1/1/2020, επίσης, μειώνουμε τον μεσαίο συντελεστή του ΦΠΑ, που σήμερα είναι 13%, στο 11%. Να υπενθυμίσω, ότι σε αυτό τον συντελεστή, το 13%, έχουμε πλέον από τώρα, από τον Μάη του 2019 θα έχουμε την εστίαση, θα έχουμε όλα τα τρόφιμα, έχουμε τα  φαρμακευτικά προϊόντα, έχουμε τα ιατρικά μηχανήματα, έχουμε το νερό, υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία, κατ’ οίκον φροντίδα, γεωργική παραγωγή, οίκους ευγηρίας. Μια σειρά από υπηρεσίες. Σκοπός μας είναι η μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς  και η τόνωση της κατανάλωσης.

Επίσης, προχωρούμε σε μια σειρά στοχευμένων μέτρων από 1/1/2020, μέτρων που αφορούν τους νησιώτες μας, τα νησιά μας, αλλά και τους κατοίκους ορεινών περιοχών.

Πρώτα απ’ όλα, θεσπίζουμε φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους των νησιών.

Επαναφέρουμε το μέτρο μείωσης του φόρου εισοδήματος μόνιμου κατοίκου νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και καταργήθηκε τα μνημονιακά χρόνια. Και προχωράμε, επίσης, σε μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους, με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ακριτικών περιοχών μας. Να στηρίξουμε τους νησιώτες μας, αυτούς που φυλάνε Θερμοπύλες. Τα μικρά νησιά είναι μία υποχρέωση εθνική και κοινωνική.

Ταυτόχρονα, παίρνουμε μέτρα μείωσης του κόστους για το πετρέλαιο θέρμανσης στις ορεινές περιοχές. Για τις ορεινές ζώνες της χώρας, ζώνες Α και Β, ώστε να καταστεί ξεκάθαρη η ενίσχυση των πολιτών που διαμένουν σε περιοχές όπου πραγματικά, λόγω υψομέτρου, η ανάγκη θέρμανσης είναι πολύ διαφορετική απ’ όλους εμάς που κατοικούμε στα πεδινά της χώρας.

Επίσης, προχωράμε σε ένα μέτρο στοχευμένο, σε μέτρα στοχευμένα για τους συνεταιρισμένους αγρότες.

Από 1/1/2020, λοιπόν, μειώνουμε τον φόρο των συνεταιρισμών στο 10%, για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου. Και αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για την ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας, του μοντέλου παραγωγής, στο οποίο εμείς θέλουμε να επενδύσουμε, το συνεταιριστικό μοντέλο.

Και ιδιαίτερα, ένα επιπλέον μέτρο, που αφορά τους συνεταιρισμένους αγρότες, από 1/1/2020 προχωράμε σε έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών για την περαιτέρω ενίσχυση του μοντέλου της συνεταιριστικής οικονομίας στον αγροτικό τομέα.

Και τέλος, από 1/1/2020 προχωράμε σε ένα μέτρο που αφορά τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων και έρχεται να συμπληρώσει όλα αυτά τα θετικά μέτρα που πήραμε για την προστασία της α΄ κατοικίας το προηγούμενο διάστημα. Προχωράμε στην έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων, όλων των στεγαστικών δανείων. Είναι στην ουσία η επαναφορά του μέτρου απαλλαγής τόκων στεγαστικών δανείων α΄ κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα, όπως ίσχυε με τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και σκοπό έχει την επιβράβευση μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης ιδιοκτητών α΄ κατοικίας με πράσινο στεγαστικό δάνειο.

Πηγή: agrotypos.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Διακοπή ρεύματος σε ΤΚ & περιοχές των Δήμων Πύλης & Τρικκαίων

Ειδοποιούνται οι καταναλωτές ΔΕΔΔΗΕ των παρακάτω περιοχών ότι για να εκτελεσθούν απαραίτητ…